Кои закони се прилагат при абсолютните правоотношения и кои при относителните?
Може ли да се прилагат законите от абсолютните и за относителните (и обратното), ако да, кои и за какво точно? И двата вида правоотношения са част от ГП.
Сигурно изглежда много елементарно, но дали е така?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 06:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Абсолютни и относителни правоотношения
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Абсолютни и относителни правоотношения
emelan написа:Кои закони се прилагат при абсолютните правоотношения и кои при относителните?
Може ли да се прилагат законите от абсолютните и за относителните (и обратното), ако да, кои и за какво точно? И двата вида правоотношения са част от ГП.
Хахахааааааааа, къриш миФки, вЪпросителко
Виж сега. След като ти отговоря, да не съм те прочела, че не си ме разбрала, ясно!
"Относителните правоотношения" НЕ СА "абсолютни" и обратното - "абсолютните правоотношения" НЕ СА "относителни". Точка.
Скорострелно пускай ДВА дарителски SMS,
ПОНЕ ДА ИМА НЯКАКВА ПОЛЗА ОТ ПРИСЪСТВИЕТО ТИ ТУК.
Не забравяй да дадеш отчет пред Ръководството. Всяка стъпка внимателно се проследява.
Последна промяна Melly на 12 Окт 2016, 16:16, променена общо 1 път
-
Melly - Старши потребител
emelan написа:Кои закони се прилагат при абсолютните правоотношения и кои при относителните?
Чета и се държа за главата. Ходете на лекции бе, хора !!!
Колега, квалификацията на правата (а не на правоотношенията, защото това е друго понятие) като "абсолютни" и "относителни" се определя в зависимост от това спрямо кого се простира правната защита на съответното право, а не от това кой закон за какво право се прилага. Най-общо (без претенции за изчерпателност) субективното право се поражда на основание определена правна норма и характерът и обемът на правната защита, която правната норма обезпечава, характеризират съответното право като абсолютно или относително. Не може да се каже, че "този" закон се прилага само при абсолютни права, "онзи" закон само при относителни, а трети закон и при двете групи права.
Абсолютното право е с обезпечена защита, съответно санкция за нарушение, спрямо всички правни субекти (напр. право на живот, право на лична свобода, право на защита на лични данни, вещни права, авторски права), а относителното право - само спрямо субекта, задължен към носителя на правото (напр. вземане, произтичащо от договор, непозволено увреждане, неоснователно обогатяване и т. н.).
Самото разграничение на правата на "абсолютни" и "относителни" е в известен смисъл непрецизно, защото всяко "относително" право е "абсолютно" в смисъл, че не може да бъде накърнявано както от задълженото лице, така и от лице, което не е страна в съответното правоотношение.
Melly, изречението за лекциите не беше адресирано до теб.
- system
- Активен потребител
Здравей, system,
Защо се хабиш да изнасяш лекции на обикновения потребител, каквато е вЪпросителката. Че тя си чете законите и пита ли пита, но не й увря досега главата, че някои хора учат по 5-6 години, за да могат поне теоретично да се оправят в живия живот, камо ли да се изправят в зала. Абе с две думи, самодейка, или както навремето такива дейци един наш колега (мир на праха му) оприличаваше с нарицателното име Андрешковци.
Защо се хабиш да изнасяш лекции на обикновения потребител, каквато е вЪпросителката. Че тя си чете законите и пита ли пита, но не й увря досега главата, че някои хора учат по 5-6 години, за да могат поне теоретично да се оправят в живия живот, камо ли да се изправят в зала. Абе с две думи, самодейка, или както навремето такива дейци един наш колега (мир на праха му) оприличаваше с нарицателното име Андрешковци.
-
system написа:......................
Melly, изречението за лекциите не беше адресирано до теб.
Докато излъча втория си пост, видях че си допълнил. Естествено, че не съм приела да съм адресат на лекцията ти. Дори за миг не ми мина през ума тази мисъл.
-
Благодаря за професионалните отговори, оценявам това, че сте отделили от времето си. А можехте и да не отделите...
Аз разбрах. Не знам обаче дали петелът разбра.
С уважение към всички вас!
ПП И все пак се надявам на повече конкретност и по-малко от гореспоменатия професионализъм.
Аз съм човек инженер, както вече казах... абсолютен невежа в областта на правото...
Още веднъж - БЛАГОДАРЯ ВИ!!!
Аз разбрах. Не знам обаче дали петелът разбра.
С уважение към всички вас!
ПП И все пак се надявам на повече конкретност и по-малко от гореспоменатия професионализъм.
Аз съм човек инженер, както вече казах... абсолютен невежа в областта на правото...
Още веднъж - БЛАГОДАРЯ ВИ!!!
Последна промяна emelan на 13 Окт 2016, 01:46, променена общо 1 път
- emelan
- Младши потребител
Малиииии... препрочетох няколко пъти "дискусията" и... и аз се хванах за главата...
Питах за абсолютни и относителни правоотношения, защото четох в нета различни автори с точно такава терминология - правоотношения... обясненията бяха различни, сравняваха с други автори... е, не схванах от раз. Затова и попитах...
Питах за абсолютни и относителни правоотношения, защото четох в нета различни автори с точно такава терминология - правоотношения... обясненията бяха различни, сравняваха с други автори... е, не схванах от раз. Затова и попитах...
- emelan
- Младши потребител
emelan написа:Малиииии... препрочетох няколко пъти "дискусията" и... и аз се хванах за главата...
Не става ясно кои автори си чела, но от написаното личи, че в главите на тези "автори" ПРАВНИТЕ понятия се джуркат "като мухи в буркан" - както и при теб, де.
Още не си пуснала двата SMC - СРАМОТА!
-
Да, срамота!
И Таджер би го казал, ако...
Благодаря отново!
С уважение към всички включили се!
И Таджер би го казал, ако...
Благодаря отново!
С уважение към всички включили се!
- emelan
- Младши потребител
Правните понятия са хубаво нещо, но в случаят става дума за академични или спомагателни такива. Абсолютни и относителни права има само на теория, за да си чешат езиците по университетите. Имаш право и това право подлежи на защита, това дали тази защита е гарантирана от държавата в НК или ти си го търсиш сам по съдилищата не променя нищо, правото е твое. Право извън правоотношение е абстрактно, което личи и от определенията за абсолютно и относително право, няма как да защитиш право без то да е нарушено, т.е. да е възникнал юридически факт, който го нарушава. Именно този юридически факт определя, въображаемо, дали нарушението на правото е абсолютно или абстрактно. Имаш право на живот, някой ти реже ръката и възниква абсолютното ти право на защита, но в друг случай това право е относително, напр. при предизвикано от теб сбиване. Получаваш акт за раждане или лична карта при осъществен ЮФ, вдишал си веднъж или навършил определени години, но не може да си изкараш документ, че си жив. Може обаче да изкараш документи, че си здрав или в определена степен инвалид, когато това касае определено правоотношение, работа, военна служба, получаване на пенсия, непозволени увреждания.
Писаното право съществува от около 4000 години. Щом нещо се е появило като термин последните 100-200 години е абстракция като "макро икономиката", няма никаква полза от него, но "пише" дисертации, като явно не са ги писали много добре, защото определенията не са много прецизни. Ако трябваше аз да ги давам щяха да бъдат прости и разбираеми:
Абсолютните е права се защитава от държавата без значение от волята на страните, относителните - по тяхна воля.
Писаното право съществува от около 4000 години. Щом нещо се е появило като термин последните 100-200 години е абстракция като "макро икономиката", няма никаква полза от него, но "пише" дисертации, като явно не са ги писали много добре, защото определенията не са много прецизни. Ако трябваше аз да ги давам щяха да бъдат прости и разбираеми:
Абсолютните е права се защитава от държавата без значение от волята на страните, относителните - по тяхна воля.
- ivanov_p
- Активен потребител
Много теория, много нещо...
Всъщност, какви са правата по чл.17 (1) от Конституцията на България?
След като са гарантирани от Конституцията, могат ли да бъдат обвързани с давностен срок?
Всъщност, какви са правата по чл.17 (1) от Конституцията на България?
След като са гарантирани от Конституцията, могат ли да бъдат обвързани с давностен срок?
- emelan
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|