начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Съдебен иск срещу вещо лице за неизпълнение на задължение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебен иск срещу вещо лице за неизпълнение на задължение

Мнениеот camin » 23 Сеп 2016, 20:31

Здравейте, моля за помощ по следния казус: Страна съм по дело за делба на имот. Имахме съдебно назначена техническа експертиза, която трябваше да се направи от вещо лице. Срокът от назначаването на експертизата до самото дело беше 3,5 месеца. В последния ден, в който трябваше да бъде предадена експертизата(седем дни преди съдебното заседание) вещото лице подава молба в деловодството на съда, в която обяснява, че не е изготвило експертизата, поради "служебни ангажименти". Отлагането на делото, поради липсата на експертиза сериозно затруднява и двете страни в това дело. Експертизата е в интерес и е заплатена и от двете страни. Липсата й води до сериозни материални и нематериални щети и за двете страни.Въпросът ми е какви са шансовете ни да получим обезщетение, завеждайки съдебен иск срещу вещото лице? Някой запознат ли е с подобна съдебна практика?
Благодаря предварително на всички отзовали се!
camin
Младши потребител

Re: Съдебен иск срещу вещо лице за неизпълнение на задължени

Мнениеот doc03 » 23 Сеп 2016, 20:57

Експертизата явно е със значителна сложност, а за повече конкретика - не съм запознат с казуса.
Освен всичко останало: не съм убеден, че вещото лице разполага с ВСИЧКАТА му необходима информация, данни, достъп и т.н.
В случай, че около "необходимото" за извършване на експертизата "всичко е наред", срокът е горе-долу граничен, би следвало за още около месец да е готова.

П.П. Може ли да видим въпросите, зададени на вещото лице?

На конкретния въпрос - за какво ще завеждате съдебен иск? Че е просрочен някакъв (илюзорен) срок?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот camin » 24 Сеп 2016, 10:00

Експертизата е елементарна. Оценка на имот. Всичката необходима документация е предоставена. Има на разположение 3 и половина месеца за изготвяне. Ако е имало някаква причина защо не е уведомен съда предварително? Чака се последния възможен ден. И какви са тези служебни ангажименти? Не е ли необходимо да уведоми съда за тях? Всичко това ме навежда, че е много вероятно, вещото лице да е забравило за въпросната експертиза

Искът е свързан с това, че и двете страни заплащат наеми през този период.
camin
Младши потребител

Мнениеот ch3oh » 24 Сеп 2016, 10:05

Не се хабете.
Субективните ви усещания нямат връзка с реалността.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот camin » 24 Сеп 2016, 10:21

Хм, казвате да не се хабим и толкова. Да му дадем пак още три месеца та вземе да я направи пустата му експертиза и си вземе заплатените пари.
Не мислите ли, че това е върхова форма на безоотговорност?
camin
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Сеп 2016, 12:04

На едно заседание - за имоти в гр. Банкя отдясно - към санаториумите - не знам какви точно санаториуми и трябваше да се гледа експертиза.
Гледам в коридора е експерта.
Влизаме в залата - той не влиза.
А, някакъв номер ми правят си викам, и го изплющях с едни искания за глоба - да видиш какво стана. Аз мърморя на съдията - 500 - 600 - 700 лева моля за глоба. Тия ответниците почнаха да цъкат под банките - под катедрите един вид скрити СМС-и. И о - чудо - вещото лице се яви. Росно, наспало се - нагиздило се.

Съдията ако е на място - го заличава веднага от списъка на вещите лица, разгащва го с една глоба 100-200 лева, разчеква го с една дума.
Наистина е тегаво - сега бях до бившия Мичурин - просто едвам не умрях по жегите, да четем една експертиза - но беше изготвена навреме.
По принцип се съгласявам да се отложи делото заради експертиза, когато е време за отпуск, или извинителни причини.
Не знам какво - нямате ли право на лихва по делото - което да опазва интересите, въпреки забавянето.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот camin » 24 Сеп 2016, 12:51

На всичкото отгоре работното място на вещото лице е на 50/ПЕТДЕСЕТ/ метра от имота за експертиза. Сега и двете страни ще платим допълнително наеми в размер на над 1 000лв на страна.
Лихва на какво?
Чакаме и двете страни делбата на имота, имаме разрешението от главния архитект за тази делба, експерта просто трябва да направи оценката на двата имота. Нищо сложно, вадят от сатистиката средна цена на кв. м и толкоз.
camin
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Сеп 2016, 13:36

Винаги се слага лихва - тя е много изгодна като сума - около 13 процента - никой не дава такава лихва.
Лихвата е мотивация за решение. Една от 60000 лева се наложи да плати 100000 и не може да ги плати.
Не знам какъв е случая - но ако някой пречи на развитието - то лихвата е като катализатор.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот camin » 24 Сеп 2016, 18:02

Не разбирам връзката между вещото лице и лихвата.
camin
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ