начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Напускане без предизвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Напускане без предизвестие

Мнениеот elitsakoleva » 16 Сеп 2016, 11:39

Здравейте!
Попрочетох Кодекса на труда, но все пак искам да получа съвет от някой с повече опит от мен. Искам да напусна работата, на която съм в момента без предизвестие. Видях, че работодателя ми е пуснал обява да търси нов служител на мое място. Очаквам той да ми каже да си ходя. Имам едни 2 седмици неплатени, тъй като нели се плаща със закъснение. Та ако той ми каже, че ме освобождава имам ли право да му напомня за парите от тези 2 седмици. И същото ако прекратим договора по взаимно съгласие . То е ясно, че ако аз си тръгна те си остават и покриват обещетението което дължа. А да, договора е на изпитателен срок, пише че предизвестието от 30 дни важи и за двете страни. Моля за сувет и благодаря прдватирелно! :)
elitsakoleva
Нов потребител

Re: Напускане без предизвестие

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Сеп 2016, 12:02

Напускате си както искате - дължат ви парите за всеки ден време по време на работата.
Тоест - напускайте - но си вземете документите - после е трудно събирането, както и да е.
За времето, което сте изработили - трябва да си вземете парите.
Не мисля да измислят някакви глоби нещо или удръжки.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот elitsakoleva » 16 Сеп 2016, 12:24

Супер. Защото аз четох, че ако е без предизвестието им дължа обещетение в размер на една брутна заплата...
elitsakoleva
Нов потребител

Мнениеот chima » 16 Сеп 2016, 16:45

Ако договорът Ви е на изпитателен срок в полза на двете страни , можете да напуснете по всяко време. Ако договорът Ви е със срок на изпитване в полза на работодателя, може да напуснете по взаимно съгласие или с предизвестие. Ако не Ви приемат предложението за прекратяване по взаимно съгласие, трябва да пуснете 30 - дневно предизвестие и ако не го отработите, ще дължите обезщетение за неспазеното предизвестие. Иначе за времето, през което сте работили Ви дължат заплащане.
chima
Потребител

Мнениеот elitsakoleva » 16 Сеп 2016, 17:18

Тоест ако се съгласим взаимно на прекратяване на договора, споменатите от мен 2 седмици трябва да ми се изплатят. Съжалявам за повтаряните въпроси, но предпочитам да съм подготвена когато стане дума за това. Благодаря Ви.
elitsakoleva
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Сеп 2016, 19:54

Мен ми беше практически насочено това което казах - не могат да задържат плащане към вас, без да платят реално.
Тоест - плащат и после се обясняват. Един вид - не могат да прихванат ето така.
Не съветвам да се прави точно това - защото има утежнения - но ако може да избягате своевременно - бягайте.
Ако сте подготвен кадър - ще намерите работа. Трудовите неща са афиф - просто печелят се - но е едно продължително.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Трудово право