начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Иск по чл.30,ал3 и чл.31, ал1 от ЗС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск по чл.30,ал3 и чл.31, ал1 от ЗС

Мнениеот petkoff » 13 Сеп 2016, 23:59

Моля за коментар и становище.
Фактическо положение: ответникът, собственик на 1/3 идеална част, е сключил аренден договор за съсобствена земя, който изтича след 2г. Повече от 5г. не е изплащал и не желае да изплаща полагащите се суми от арендата на другите съсобственици. Ищецът завежда иск по чл.30 ал.3 и по чл.31 ал.1 от ЗС.
Аз ще съм ищецът. По чл.30 мисля че нещата са ясни - изискуеми са съответните суми по години и мораторната лихва по тях до момента на завеждане на иска, както и законната лихва до момента на изпълнението на решението.
По чл.31 ал.1 разсъждавам така: ответникът възмездно е предоставил съсобствена вещ на трето лице при условия, които еднолично е определил, с което е извършил действие по управление /а не акт на лично ползване/. С това си действие е ограничил правото на ищеца да участва в управлението на вещта, (т.е. попречил е на друг съсобственик да си служи с нея според правата си). Ищецът не е доволен от условията по договора и претендира при последващо подновяване на арендния договор (след 2г.) да не бъде ограничавано правото му да се разпорежда със собствения си дял и да може самостоятелно да сключи договор за неговата идеална част.
Въпросът ми е: как ви се струва такова разсъждение? Мога ли да претендирам по този член?
petkoff
Младши потребител

Re: Иск по чл.30,ал3 и чл.31, ал1 от ЗС

Мнениеот ivanov_p » 14 Сеп 2016, 11:53

Няма да се плашиш, акъл се купува, срещу едни разноски за другата страна ще научиш казуса.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 14 Сеп 2016, 13:11

http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/ ... =28&t=4450

Какво ще реши съда, е друга работа :idea:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот petkoff » 15 Сеп 2016, 22:32

Помощта от n_ikito беше съвсем на място. Явно е безмислено да се търси нещо от чл. 31 ал.1. Ще се откажа от него. Благодаря ви много.
petkoff
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ