начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Междусъседска ограда

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Междусъседска ограда

Мнениеот pdimitrova » 04 Сеп 2016, 22:48

Наскоро си купих къща с прилежащ двор, който обаче не е ограден. Искам да направя ограда, за да съм спокойна, също така, смятам, че така е редно, все пак не сме в Америка, където къщите нямат огради. Проблемът ми е, че съседите ми не споделят моето мнение. Старите собственици на моята къща цял живот са били без ограда, съседите и те, и не смятат това за проблем. Трябва да подчертая, че има изградена ограда към улицата, само към въпросните съседи няма. Не ги познавам все още, но дори и да са свестни, си мисля, че всеки трябва да знае до къде да се разпростира и факта, че някой от тях може спокойно да ми влезе в двора, ме тревожи. Знам, че когато се гради междусъседска ограда, разходите се делят наполовина. Какъв е начинът да ги принудя да си платят своята част ? Опитах се да се разбера с тях по човешки, но хората не искат да се занимават с огради, не им пука. Но защо пък аз да плащам цялата сума ? Има ли някъде написано това ,в някой закон, че разходите се делят на половина, за да мога да разчитам на това ?
pdimitrova
Младши потребител

Re: Междусъседска ограда

Мнениеот katerinakuch » 05 Сеп 2016, 22:32

Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска, ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти над 1,5 м височината на плътната част на оградата е до 0,6 м спрямо котата на по-високия прилежащ терен.
Към улицата височината на плътната част на оградата трябва да бъде до 0,6 м.
Извън границите на урбанизираните територии и в неурегулираните части на населените места се допуска поземлените имоти да се ограждат само с леки огради.
katerinakuch
Активен потребител

Re: Междусъседска ограда

Мнениеот bird_of_paradise » 07 Сеп 2016, 00:35

pdimitrova написа:Има ли някъде написано това ,в някой закон, че разходите се делят на половина, за да мога да разчитам на това ?

Няма. Който иска ограда сам плаща за нея. Последните промени в ЗУТ ви дават възможност да опънете телена ограда без разрешение за строеж- геодезист да ви трасира имота и ... действайте с ограждането, за да знаете" до къде да се простирате".
Ако това е целта, де.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ