начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дело срещу етажна собственост

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело срещу етажна собственост

Мнениеот alexandar25 » 03 Сеп 2016, 15:26

Очертава се дело, срещу ЕС. Имаме договор за извършване на СМР, подписан с етажната собственост, чрез управителят и двама членове.

Липсва решение на етажните собственици за избор на фирмата и за точно какви СМР ще се извършат и на каква цена.

Платена е 60% от извършените и актувани работи по банков път, като наредител е ЕС.

Въпросът ми е, ако се стигне до осъждане на ЕС, от къде ще се съберем парите. Едва ли имат някакви сметки.От идеалните части на собствениците притежаващи имоти в ЕС? Не намирам нищо по този въпрос в практиката.
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Дело срещу етажна собственост

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Сеп 2016, 16:52

Казано неподправено - етажната собственост се осъжда,изпраща ѝ се призовка - до управителя и се изчаква.
Етажната собственост отговаря с апартаментите на всички - един вид, всички заедно и поотделно.
Досега, когато съм съдил етажни собствености, те веднага си плащат, не съм имал процедура по разчекване.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот alexandar25 » 03 Сеп 2016, 17:08

Говорих с един СИ, но при него след образуването на изп.д. е платено и също не се е стигнало до имущество на собствениците.
Друг СИ ми каза, че щом ф.л. не фигурират в ИЛ не може да се насочи срещу дела на собственика в общите части.
Това, че няма решение на етажните собственици, би ли създало проблем?
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Сеп 2016, 18:29

alexandar25 написа:Очертава се дело, срещу ЕС. Имаме договор за извършване на СМР, подписан с етажната собственост, чрез управителят и двама членове.
Липсва решение на етажните собственици за избор на фирмата и за точно какви СМР ще се извършат и на каква цена.
Платена е 60% от извършените и актувани работи по банков път, като наредител е ЕС.
Въпросът ми е, ако се стигне до осъждане на ЕС, от къде ще се съберем парите. Едва ли имат някакви сметки.От идеалните части на собствениците притежаващи имоти в ЕС? Не намирам нищо по този въпрос в практиката.

Защо ще ги съдиш хората? Вие не сте свършили работа за 5 ст., а сте решили, че 60% от крайната сума ви е малко?!?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 03 Сеп 2016, 18:58

Кое не е свършено?
Всичките довършителни работи със съответните актове-подписани са изпълнени.
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Сеп 2016, 20:49

Бях много време и касиер и подуправител на собственост. Течове нямаше, спиране на тока нямаше, бедстващи вдовици нямаше.
За мен етажната собственост е нещо като събирателно дружество, тоест е аморфно, тоест е поради нуждата от събиране - тоест да се строят къщи на етажи е от липса на терен - затова възниква и етажната собственост. Етажната собственост е по етажи - искахме да разделим входовете - разделихме ги, слугинските стаички също искахме - тези дето са с мивка - но това не го направихме точно така - заключихме ги.
При призоваване - всяка етажна собственост ще плати.
Аз не знам за неплатен етажен дълг.
Може да се опънат - но ще е трудно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот alexandar25 » 03 Сеп 2016, 21:29

Според мен, не е като СД. Там може да насочиш изпълнение и към учредителите
Тук не може. Не са солидарно отговорни собствениците на обекти в ЕС.
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Сеп 2016, 22:09

Точно солидарни са. Съзадължени и съотговорни. Немска, че и германска е фигурата на Етажната собственост, а и на ООД-то, но ООД-то си е кабинетен продукт.
Малко е особено, но колкото и да е - имаме една съзадълженост. Все едно кола с трима-четирима собственици. Малко учебникарски пример и така. Отговарят всеки за всеки - всеки апартамент отговаря за всеки друг, после ще се делят разноските.

Примерно продават ти апартамента и ти отговаряш за за всички неплатени разноски, после имаш регрес - тоест имаш право да искаш от останалите това което си пожертвал.
Но един вход не може да има повече от 1000-2000 лева, дотолкова е платимо.
Плащат си веднага - от личен опит знам.
На никой не му се занимава с адвокати.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот alexandar25 » 04 Сеп 2016, 14:14

Тази ЕС не регистрирана като сдружение по чл.25. До колко е актуален списъка на рег.сдружения в сайта на Столична община?
Съответно, искът ще бъде насочен срещу ЕС, която се представлява от управителят. Незнам, дали ИЛ може да се издаде срещу него?
Така, ако му пратим една покана, има възможност да уговори другите собственици да платят. Знам ли? 8)
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Сеп 2016, 14:22

Аз не виждам проблем да се осъди етажна собственост, да се осребри дълга или каквото и да е. По-скоро има импотентост у съдебните изпълнители, които станаха малко изтъркани, темата е нещо, което не ме интересува (относно съдебните изпълнители), но ето как не се случват нещата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ