начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба

Мнениеот merinda » 10 Юни 2016, 12:26

Във фаза делба сме с бившия съпруг на покъщнината и автомобила.След направен протокол от вещо лице отсрещната страна оспорва цената на някои от вещите ,които уж били "завишени",и цената на една от тях бе смъкната наполовина/ значително скъпа вещ е/Оспорват и наема който ми дължат за леката кола.Съдът иска да се споразумеем ,но не можем /по точно на другата страна не и се дава нищо и все ми правят сечено/. Адвокатът ми имам чувството ,че сякаш претупва работите.Какво да направя за да докажа ,че тази вещ наистина е на стойността на която я е оценило вещото лице.Как да си изпрося и наема за да ми го платят?Да искам ли повторна експертиза от друго вещо лице?Ще съм ви благодарна ако отговорите, защото наистина имам нужда от съвет.
merinda
Младши потребител

Re: делба

Мнениеот jhoro » 11 Юни 2016, 18:42

Съгласно Закона за независимите оценители
Чл. 6. (3) Оценката на обект представлява становище на независимия оценител относно стойността на обекта за конкретна цел в определен момент от време и в условията на конкретен пазар, изготвено под формата на доклад в писмена форма, подписан и подпечатан. Становището на независимия оценител не е задължително за възложителя.

Тоест - възможно и допустимо е две вещи лица едновременно да направят напълно различни оценки на един и същ обект. И двете оценки ще са верни.
Не става ясно този протокол - като частна експертиза ли е изготвен или като съдебна?

Ето една доста подробна статия по този въпрос - https://valuation.alle.bg/%D0%BF%D1%83% ... D1%8Fxb9i/.
Ще цитирам само -“Стойността се разчита, цената се спазарява"
jhoro
Активен потребител

Мнениеот merinda » 13 Юни 2016, 11:34

За съдебна експертиза става на въпрос.Благодаря ви за отговора!
merinda
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 13 Юни 2016, 19:57

merinda написа:За съдебна експертиза става на въпрос. Благодаря ви за отговора!

Щом е съдебна - на следващото заседание недоволната страна оспорва експертизата и иска назначаване на нова (единична или тройна ...).
И да не забрави да си внесе таксата.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Юни 2016, 20:16

Има и друго хапченце - умерено разцепване на исковата претенция, умерено повтарям, така, че да не дразни и постепенно навлизане в дълбочина, постепенно - за да не се усети противника. Военен специалист съм и го казвам от сърце, тактиката е винаги - разцепване на групите - никога в една линия - никога едно нещо. Циганската стратегия - раждай, раждай. Впрочем говоря за поредица от дела - например няколко на година - са в състояние да поставят в амок противната страна. Но ако не Ви се воюва - сглобете един еднократен вариант.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот merinda » 14 Юни 2016, 14:55

ivan_lawyer написа: Но ако не Ви се воюва - сглобете един еднократен вариант.
Честно казано вече ми писна,защото вече 1 година не можем да си поделим вещите :x .Но този път трябва наистина да се боря за да докажа ,че съм права.Благодаря за отговорите
merinda
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 14 Юни 2016, 17:45

merinda написа:Честно казано вече ми писна, защото вече 1 година не можем да си поделим вещите :x . Но този път трябва наистина да се боря за да докажа, че съм права.Благодаря за отговорите

Правилно.
Макар, че в момента сте положение на изчакване. Вие има на какво да стъпите - експертизата. На ход е другата страна - да я приеме или да я оспори. Официално.
А ако адвоката Ви не върши работа - сменете го.
Съда не може да смените, но и той ще трябва да свърши нещо в един момент. Не само "да гледа умно".
Успех.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Юни 2016, 18:03

Не, идеята ми е обезщетението да се разцепи на два - на три - на четири - на пет- на шест отделни иска. По този начин се печелят няколко преимущества. Но пак казвам - щом не Ви се воюва - не воювайте.
Моето мнение е за война - но затъва работата с тези войни.
Верно - печели се - но затъваш в едно блато.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба