Здравейте, имам следния проблем ще се опитам да бъда максимално точен в обяснението.
Та така преди няколко месеца си търсих жилище за покупка, съответно намерих такова, изгодно на много добра цена но със статут на ателие. Естествено веднага ми мина през главата, че ще имам проблеми с битовите цени на ток, както и в общините при адресна регистрация данъци и тем подобно. Обаче собственика на апартамента, който закупих ми каза, че е направил договор на битови цени с ЕНЕРГО-ПРО с помоща на един сертификат от оторизирано лице на общината(в този сертификат пише, че апартамента се ползва за живеене тоест битови нужди) С помощта на същия документ е минал през общината да му намалят данъка както и през естрагон за адресна регистрация. Аз си казвам ок що е така защо пък да не го купя. 2 седмици преди покупката вдигам личният с ГСМ и набирам централата на ЕНЕРГО-ПРО. Задавам въпросът точно и ясно, че още не съм купил апартамента и възнамерявам да го направя той идва със сертифик еди какъв си ще има ли проблем при смяна на партидата и ще мога ли да ползвам битови цени след покупката на имота, жената ми поиска данни от нотариалния акт за да установи за кой точно имот става въпрос след това каза. НЕ НЯМА ДА ИМА ПРОБЛЕМ ДА ПОЛЗВАТЕ БИТОВИ ЦЕНИ. Въпросът ми беше зададен още веднъж да не би някой да не е разбрал нещо, но жената беше категорична. Успокоен от този разговор, че няма да имам проблеми купувам този имот като този разговор беше решаващ фактор за покупката. Всичко хубаво почвам да се мотам по институциите минах на всякъде с този сетификат и в Община на нисък данък и адресна регистрация си направих, нямах проблем, пуснах си заявка за смяна на партида жената погледна документите видя, че апартамента в момента и на битови цени и каза, че би трябвало и новия договор да е на битови цени.
До тук добре днес ми звънят от енерго-про и ми казват да отида да подпиша договора отивам аз и забелязвам в договора пише НА СТОПАНКИ ЦЕНИ - ТОЕСТ ПРОМИШЛЕН ТОК. След дълга разправия ми обясниха или да си ходя или да подам Възражение, в което да е обяснено точно как са ме подвели.
Тръгнах си естествено без да подпиша новия договор и сега пред мен стоят два варианта
1. Да оставя апартамента на партидата на стария собственик на битови цени(той ми е приятел от години и няма да има никакъв проблем от негова страна) Но не знам дали от енерго-про могат да предприемат някакви действия защото не съм си сменил партидата
2. Да подам възражение и да пръсна пари за адвокати но не знам дали мога да ги подведа под отговорност за това, че ме подведоха, и притеснение, че 1-вия вариант може да се прецака по някакъв начин.
Тук идвате вие моля ако има някой вещ в тези неща да даде съвет как да постъпя.
П.С. Извинявам се ако темата не в правилния раздел
- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем при смяна на партида ЕНЕРГО-ПРО
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем при смяна на партида ЕНЕРГО-ПРО
Това е поредната простотия от тяхна страна (и едва ли последната).
Щом до момента имота е бил със статут "жилище", този статут не се променя и е имал партида за "битов абонат" - откъде си ги изсмукват тези "стопански цени"?
Не просто са Ви подвели - направо се подиграват с Вас.
Когато сте си "пуснали заявка за смяна на партида" - би трябвало да сте попълнили
1. Заявление за сключване на договор за достъп и пренос (физически лица);
2. Заявление за продажба на електрическа енергия (физически лица);
На самите бланки си пише "ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА" и вътре има текст, че е:
Как могат да "де объркат"
Само за сравнение - Заявление за продажба на електрическа енергия (юридически лица).
Попълват се всички данни на юридическото лице.
Щом до момента имота е бил със статут "жилище", този статут не се променя и е имал партида за "битов абонат" - откъде си ги изсмукват тези "стопански цени"?
Не просто са Ви подвели - направо се подиграват с Вас.
Когато сте си "пуснали заявка за смяна на партида" - би трябвало да сте попълнили
1. Заявление за сключване на договор за достъп и пренос (физически лица);
2. Заявление за продажба на електрическа енергия (физически лица);
На самите бланки си пише "ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА" и вътре има текст, че е:
и поле за отметка, че ще се ползва за "битови нужди" ...Съществуващ обект с Клиентски номер ...
Абонатен номер (обект No)l
Досега се е използвал от
Как могат да "де объркат"
Само за сравнение - Заявление за продажба на електрическа енергия (юридически лица).
Попълват се всички данни на юридическото лице.
- jhoro
- Активен потребител
Не е объркан ами с цел искат да прекарат павечето собственици на аталиета на стапански цени. Но в моя случай найстина си е чиста подигравка заявлението ми мина през повечето хора който са в енерго-про Варна и всички казват, че щом е ателие трябва да е на стопански цени. Хубавото е, че имам коз записа от телефонния разговор 2 седмици преди покупката. Лошото е, че познанията ми стигат до тук натам какво трябва да стане ми пълна идния.
Към мойто заявление има приложен сертификата от оторизирано лице на община Варна че се ползва за живеени и излишно съм написал с главни букви, че моля за битови цени, затова няма как да го объркат.
Към мойто заявление има приложен сертификата от оторизирано лице на община Варна че се ползва за живеени и излишно съм написал с главни букви, че моля за битови цени, затова няма как да го объркат.
- lubeetoo
- Младши потребител
lubeetoo написа:Не е объркан ами с цел искат да прекарат повечето собственици на ателиета на стопански цени. Но в моя случай наистина си е чиста подигравка заявлението ми мина през повечето хора който са в енерго-про Варна и всички казват, че щом е ателие трябва да е на стопански цени. Хубавото е, че имам коз записа от телефонния разговор 2 седмици преди покупката. Лошото е, че познанията ми стигат до тук натам какво трябва да стане ми пълна идния.
Към моето заявление има приложен сертификата от оторизирано лице на община Варна че се ползва за живеене и излишно съм написал с главни букви, че моля за битови цени, затова няма как да го объркат.
Какво искат - е едно, какво ще стане ...
'Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.'
В момента най-доброто е да си изтеглите документите или просто да забравите тях.
Да си остане сегашното положение - "договор с битов абонат на цени за физически лица".
Пак прегледах (на сутрешна глава) и ЗЕ, и НППКЕЕПРЕМ. Не виждам и намек, че при смяна на собственост, трябва да се променя договора.
Титуляр на партида може да се стане и въз основата на други права - право на ползване, договор за наем ...
PS. Вие не молите "за битови цени" - Вие декларирате, "че ще се ползва за битови нужди". Договор се сключва между равнопоставени страни.
А термините "Молба" и "Жалба" ги няма от 2008 година.
- jhoro
- Активен потребител
И аз мисля, че ще е най-добре да оставя за сега нещата така. Какво искате да кажете с това да изтегля докумените? В момента стигнахме до там, че ми предложиха да подпиша договора за стапански цени аз отказах и си тръгнах, в този случай трябва ли да предприемам някакви действия или да оставя всичко така, те дали ще ме търсят отново да подпиша този договор?
- lubeetoo
- Младши потребител
Да ги изтеглите - тоест да заявите официално, че спирате процедурата.
В момента положението е висящо, но при изтичане на определен срок (не съм сиг какъв) - пак ще се стигне до същото.
В момента положението е висящо, но при изтичане на определен срок (не съм сиг какъв) - пак ще се стигне до същото.
- jhoro
- Активен потребител
Трябва да мине административен съд - където не се знае какво-що. Най-добре да се затаи засега работата и постепенно да се подрови информация и да се направи една кавалерийска атака и храс-прас в главата на ЕВН.
Много - много не минават тези дела пред административен съд, но - подава се заявление пред ЕВН за преутвърждаване на статута на ателието, като жилище. Оттам - ако си затраят - пред административен съд - мълчалив отказ, там срокът е 45 дена. Ако нищо не стане в административен - нищо фатално. Може пак да се подаде. Второ - общината трябва да издаде една чиста, кристална справка за имота - било данъчна декларация било някаква друга.
Трябва да се предекларила имота от ателие на жилище - оттам тръгва топлата вода. Преди време едни други колеги продадоха едно ателие - макар да беше единствено жилище - просто не беше както трябва работата с документите. Задължително промяна на статута - има такава процедура, ако Ви се занимава, ако не - по старата партида.
Много - много не минават тези дела пред административен съд, но - подава се заявление пред ЕВН за преутвърждаване на статута на ателието, като жилище. Оттам - ако си затраят - пред административен съд - мълчалив отказ, там срокът е 45 дена. Ако нищо не стане в административен - нищо фатално. Може пак да се подаде. Второ - общината трябва да издаде една чиста, кристална справка за имота - било данъчна декларация било някаква друга.
Трябва да се предекларила имота от ателие на жилище - оттам тръгва топлата вода. Преди време едни други колеги продадоха едно ателие - макар да беше единствено жилище - просто не беше както трябва работата с документите. Задължително промяна на статута - има такава процедура, ако Ви се занимава, ако не - по старата партида.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:бля-бля ... ако Ви се занимава, ако не - по старата партида.
След цялата гимнастика по клавиатурата - пак се връщаме до "по старата партида". "Ако ви се занимава" - че на кой му се занимава с глупости. Да си губи времето и парите.
То и на мен не ми се занимава, да ги пиша тези неща сега. Ама ги пиша - щото имам воля.
- jhoro
- Активен потребител
Задължително трябва да се смени предназначението на ателието - това е дългосрочна визия. Просто - дето се вика за всеки случай. Ако иска да не го сменя, но плащането на промишлен ток е скъпо. Или не е скъпо. Не знам. Аз казвам - аз какво съм видял през дългосрочните си препятствия. Не виждам алтернативи на съветите си.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Колко добре ще ми е да се смени ехее, но нали ти е ясно, че самия апартамент не отговаря на поне 2-3 от изизкванята пък и процедурата е доста скъпа и бавна, да не говорим за загубеното време по общините. За сега ще я карам на старата партида, пък ако ми се обадят да ходя пак да подпиша новия договор ще пробвам да изтегля документите както ме посъветва човека.
- lubeetoo
- Младши потребител
Еми да - изтеглете ги - това е добър съвет, не си губете времето с общини и разни съдилища.
На практика - ще Ви забравят за случая, аз така хипнотизирах Топлофикация-София, сега клиента е Мистър Никой.
Шапка-невидимка.
На практика - ще Ви забравят за случая, аз така хипнотизирах Топлофикация-София, сега клиента е Мистър Никой.
Шапка-невидимка.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|