начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Бременна на едногодишен договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бременна на едногодишен договор

Мнениеот mother » 14 Май 2016, 13:10

Здравейте! Аз съм бременна, на едногодишен трудов договор в училище. Договорът ми е до 14ти септември, а датата ми за раждане е 25-ти септември. На моето място няма титуляр, не съм по заместваяне, а на едногодишен договор. Искам да попитам ако изляза в 45-дневен болничен преди раждането или ако изляза в болничен още сега и договора ми не бъде прекратен предварително ще остана ли на позицията след като се върна от майчинство, вече като титуляр и ще получавам ли майчинство две години или ще ме пратят на борсата след като изтече срока на договора ми?
Могат ли да ме махнат докато съм в болничен или по майчинство като съм на едногодишен, който изтича десет дни преди да родя?
Благодаря предварително!
mother
Нов потребител

Re: Бременна на едногодишен договор

Мнениеот jhoro » 15 Май 2016, 16:44

Здравейте. Щом термина Ви е на 25.09 - болничния лист ще Ви е от 11-12 август. Но - щом договора Ви е срочен, то той се прекратява на датата на изтичането му.
Вие ще излезете в Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване (който ще премине в Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст) от тази фирма, а в последствие ще ви изплащат обезщетението от НОИ. През цялото време от ЛС на фирмата ще подават в НОИ болничните листове.
Няма да Ви изпратят на "борсата", защото сте в отпуск. За връщане на работа обаче трябва или този договор да бъде продължен, или да сключите нов.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот mother » 17 Май 2016, 08:31

Благодаря ви! А тези две години дали ще ми се считат за стаж ако договорът не е преподписан? Или само ще си получавам пари от НОИ, но няма да ми се броят за трудов стаж?
mother
Нов потребител

Мнениеот mother » 17 Май 2016, 08:33

Значи едногодишния ми договор няма да премине в постоянен.
mother
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 17 Май 2016, 19:42

mother написа:Значи едногодишния ми договор няма да премине в постоянен.

Не и, ако не е заложено в договора. Временен договор (за определено време) се сключва, когато страните предварително са наясно с обема на работата. За стане постоянен ви трябва нов договор/анекс, което е същото.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот mother » 18 Май 2016, 14:42

Благодаря!
mother
Нов потребител

Назад към Трудово право