начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Иск срещу общината

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск срещу общината

Мнениеот tevlogiev » 17 Яну 2016, 22:10

Здравейте,колеги.
Тази нощ падна дърво върху колата ми, паркирана пред блока. Последствията са: Счупено предно стъкло,смачкан таван,на 2 места и натисната предна дясна врата. Искам да заведа иск срещу общината,за не свършената им работа по обезопасяването на пътищата и редовното проверяване за опасни дървета. Протокол от кат нямам по простата причина и по отговора на полицая ,че " това са природни бедствия и ние нищо не можем да направим". Дървото от колата е свалено, някой днес е дошъл и го е махнал от колата. Свидетели + снимков материал имам.
Каква е процедурата ме интересува.

Ето малко и снимков материал : http://azreporterat.btv.bg/publikaciya/421535
tevlogiev
Младши потребител

Re: Иск срещу общината

Мнениеот TheOldMan » 17 Яну 2016, 22:29

Дефинирайте си "опасно дърво" да видите в какви приключения искате да се вкарате...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот tevlogiev » 18 Яну 2016, 00:03

Не успях да намеря някъде дефиниция за опасно дърво ... нито в съдебна практика,нито в закон и т.н. Ако обичате и имате нещо свързано с тази дефиниция,Моля да прикачите тук в форума. Относно това в което съм готов за се спусна съм твърдо решен да опитам..Все пак тези проблеми и тези ситуации са всекидневни и много хора не знаят как да реагират в първия момент (включително и АЗ). Мисля че трябва да започнат хората,да вярват ,че могат да се справят с подобни проблеми. Защото те са породени от едни НЕработещи институции в тази държава. Също така съм напълно наясно,че общината ще се позове на форсмажоните обстоятелства,Но това не е аргумент, хората (в това число и аз) да си затворим очите за дадения проблем с простия и редовен отговор - природно бедствие,природа и т.н. Мисля,че не е издържано вече.
За това съм тук... за това искам ваши мнения и т.н
Моля хората които решат да пишат в темата и техните отговори да бъдат добре аргументирани,а не като отговора ти колега (нищо лично и не се заяждам) ! ! !
Нека да се отвори/направи една такава тема в помощ на потребителите на този форум,а не и само на него, все пак всеки трябва да почне от някъде в битката срещу Община/Държава.
tevlogiev
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Яну 2016, 08:21

Общинския еколог има за задача самостоятелно или по сигнали от граждани да прави проверка на дърветата в общината. Такива, които имат различни видове повреди се подлагат на инспекция и комисия решава доколко дървото е опасно и какви мерки да бъдат взети. примерно дърво, чиято коренова система е излезнала над почвата и видимо има опасност да бъде изскубнато от силния вятър. Или такова в стъблото на което заради счупен или отрязан клон са започнали процеси на гниене и здравината на стеблото е намалена. Или такова, което поради израстване застрашава сгради които се намира в близост. И т.н. и т.н.
Но никой не може да пресметне и да даде заключение колко сняг би задържало едно дърво и дали някой негов клон в цветущо здраве ще се счупи от снега или от вятъра. В общината работят специалисти, но не и врачки.
По същата причина има и застраховка "Каско" - да покрие щети, които не са могли да бъдат предвидени по конвенционалните начини.
Примерно за района на София всички дъждовни канализации се пресмятат за нормативно количество дъжд от 402 литра на хектар на час. Умни хора въз основа на дългогодишни замервания са установили, че вероятността да се излее дъжд с по-голямо количество е веднъж на 10 години. Тоест погледнато прагматично и чисто математически всички са "прекарани" и едва ли не в кърпа ни е вързано да се наводняваме веднъж на 10 години. Но просто няма икономически разумен начин да се построи канализация която би хванала всяко възможно количество дъжд което би могло да се излее.
Същото е и със сеизмичното изчисление на сградите. Приема се (пак за София), че сградите трябва да издържат до 9-та степен земетресение по Рихтер. До преди 20-тина години беше до 8-ма. Никой не прави сгради които да издържат "всяко възможно земетресение", защото просто няма начин да се каже колко силно би могло да бъде. А и това би оскъпило неимоверно конструкцията и би ни обрекло да живеем в землянки.
Така че се приема някакво "приемливо ниво на риск".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Яну 2016, 00:42

Старчето е до някъде прав, но ... ти не се доверявай на написаното тук. Всеки казус си има своята специфика... :wink:
tevlogiev написа:Все пак тези проблеми и тези ситуации са всекидневни и много хора не знаят как да реагират в първия момент (включително и АЗ)....

Аз, пък, мисля, че първото нещо, за което трябва да се сещате в този момент е ... адвокат ( "брилянтна" мисъл, налЕ, ама вярна :idea: ).
Общината е един от лесните ответници ( ако изобщо има лесни, де)- идея нямате, за колко глупости отговаря, респективно колко хрантутници на яслата не си вършат работата. Взимайте си снимките ( не ги видях, но това не е важно), имената на свидетелите, адресите им, респективно доказателства за размера на сумите, които сте заплатил за отстраняване на щетите и при адвокат. Колегата, като проучи въпроса, ще ви предложи план на възможностите.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот todorst » 21 Яну 2016, 11:32

Споделям опит! Имах щета на амтомобила. Предявих иск срещу общината. Според мен съдът счита общината като държавна институция и трудно издава решение срещу ДЪРЖАВАТА. Успях да спечеля. Представих съдебните книжа и искането за изплащане. Но, но.. оказа се , че бюджета е приет и не може да се изплати. Обадете се м септември за да включим сумата за следващата година. .Месец септември- отговор "още е рано " След 10 дни " ами бюджета е приет, защо не се обадихте по-рано." Не успях да се преборя, казаха ми "ДАВНОСТ "
Едва ли ще се намери съдия-изпълнител, който да продаде общински имот ,за да осигури плащането на щетата от 700-800 лв. Или да наложи запор на заплатата на кмета! Ха, ха!
todorst
Потребител

Мнениеот n_ikito » 21 Яну 2016, 13:05

todorst написа:Едва ли ще се намери съдия-изпълнител, който да продаде общински имот ,за да осигури плащането на щетата от 700-800 лв. Или да наложи запор на заплатата на кмета! Ха, ха!

Невярно....срещу Община се изпълнява сравнително лесно. :idea:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот todorst » 26 Мар 2016, 11:25

При мен вече мина доста време и не пазя архив. Но щом твърдите, че е лесно, моля конкретно: дело № , решение, ИЛ и кога е изплатено. Благоря, чакам!
todorst
Потребител

Назад към Административно право