Кой нормативен акт е по-висок по степен - кодексът или законът? Или са равни?
Интересен въпрос, на който не можах да намеря решение нито в ЗНА, нито в Указа, нито в Гугъла.
А възникна неслучайно - във връзка с един съдебен казус се оказа, че един много стар, но действащ закон противоречи на един по-нов кодекс. От друга страна, в този казус старият закон се явява специален, а новият кодекс не е.
Затова е важно кой НА ще се приложи в случая - старият специален закон или новият кодекс?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дали кодексът е по-висок по степен нормативен акт от закона?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Дали кодексът е по-висок по степен нормативен акт от закона?
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Re: Дали кодексът е по-висок по степен нормативен акт от зак
Кодексът и законът са равни по степен. Новият закон отменя стария, когато обаче са специален към общ, нещата са по-сложни.
- sunrise
- Активен потребител
Така е, равни са. Кодексът е закон, който се опитва да урежда пълно и системно цяла област отношения. Мисля, че го пише по някакъв начин и в ЗНА, но не ми се търси.
Цитирай, ако искаш, конкретните текстове. Между другото, сравняват се по "общост" и "специалност" отделни норми, не закон и кодекс като цяло. Може да са вътре в един акт (например в ГПК или НПК нормите за особените производства са специални спрямо общия ред), може и едни норми от нормативен акт А да са специални спрямо други от акт Б, а други от акт Б да са специални спрямо някои от акт А. Казвам го, защото ми прави ми впечатление, че според немалко хора следва да се сравняват само целите нормативни актове, на едро.
Цитирай, ако искаш, конкретните текстове. Между другото, сравняват се по "общост" и "специалност" отделни норми, не закон и кодекс като цяло. Може да са вътре в един акт (например в ГПК или НПК нормите за особените производства са специални спрямо общия ред), може и едни норми от нормативен акт А да са специални спрямо други от акт Б, а други от акт Б да са специални спрямо някои от акт А. Казвам го, защото ми прави ми впечатление, че според немалко хора следва да се сравняват само целите нормативни актове, на едро.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Затова посочих, че са и по-сложни нещата и особено е трудно от неспециалист да се справи.Нека каже питащия какъв е казусът и тогава да се реши.
- sunrise
- Активен потребител
xaoc1973 написа:Кой нормативен акт е по-висок по степен - кодексът или законът? Или са равни?
Според мен, няма знак за равенство понеже в широк смисъл закон обхваща и кодекса, но по йерархия законът е преди кодекса така е и в чл.5 АПК.
-
Pause - Активен потребител
Кодекс и закон са еднакви по степен. Кодекса е закон, който претендира за всеобхватност на регулацията на определен тип правоотношения, примерно - процесуални правоотношения - ГПК, АПК са закони-кодекси.
- neutralen
- Активен потребител
Pause написа:xaoc1973 написа:Кой нормативен акт е по-висок по степен - кодексът или законът? Или са равни?
но по йерархия законът е преди кодекса така е и в чл.5 АПК.
Подобна блестяща правна мисъл характерна за завършили УНСС
- 111888
- Потребител
portokal написа:Така е, равни са. Кодексът е закон, който се опитва да урежда пълно и системно цяла област отношения. Мисля, че го пише по някакъв начин и в ЗНА, но не ми се търси.
Заради стария ни спор с тебе - подкрепям те напълно
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|