начало

ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София

НОИ ме осъди за неплатени осигуровки - помощ

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НОИ ме осъди за неплатени осигуровки - помощ

Мнениеот ladyblue » 02 Дек 2013, 20:36

Здравейте!
Чудих се към кого да се обърна и как всъщност да се свържа с адвокат който би се заел с моят проблем!

Проблемът е в това,че преди няколко месеца,НОИ ме осъди за неплатени осигуровки за близо 50 000 лв!
Не се чудете как са се натрупали толкова много-просто фирмата ми фалира :evil:
В момента съм безработна,внасям си 16.80-здравни и така....
Истината е че няма от къде да взема тези пари за да ги внеса :?
Лошото е че бях ЕТ

Губят ли давност тези пари след 5 год?
Може ли НАП да има претенции към единственото жилище в което живее 3-членното ми семейство?

Благодаря предварително :)
ladyblue
Нов потребител

Re: HELP

Мнениеот ivanov_p » 02 Дек 2013, 22:42

Тези 50 хил. дадени ли са за събиране?
ЕТ не се ползва от несеквистируемост, т.е. могат да продадат жилището. Провери дали вече има възбрана и се опитай да се договориш за някакво разсрочване.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ladyblue » 02 Дек 2013, 23:34

да,жилището е с възбрана,но за сега не са предприети никакви други мерки :roll:
освен запор на банкови сметки
...чудих се,дали могат да предприемат по-драстични мерки като е единствено жилище собственост на двама съпрузи,и имам дете под 18 год
тайничко се надявам да намеря вратичка

Благодаря ivanov_p :)
ladyblue
Нов потребител

Мнениеот Kogato » 03 Дек 2013, 00:15

Спокойно, дяволът не е толкова черен!
В ДОПК, по който се води производството по събиране на публични вземания, има ИЗРИЧНА забрана да бъде възбранявано единственото жилище, освен ако за длъжника и всички членове на семейството му има поне по 30 м2, като горницата се продава, ако е обособима... Погледнете чл. 198 от ДОПК. Там е ключът от палатката (във Вашия случай - апартамента) :wink:
П.п. Писах Ви на лични.
Kogato
Младши потребител

Re: НОИ ме осъди за неплатени осигуровки - помощ

Мнениеот ivanov_p » 03 Дек 2013, 10:16

Това е обща норма за всички длъжници, за ЕТ действа специалната от ТЗ, че отговаря с цялото си имущество. Единствено може да се спаси половинката на съпруга. В момента имам длъжник, ЕТ след ликнидация, на който държавата разваля прехвърлянето на 1/2 от имоти на бивша съпруга по 135 ГПК за да ги върне в патримониума на длъжника и да ги продаде. Там длъжникът има повече от едно жилище, но делото е за всички и е при е при ЧСИ. По друго дело друг длъжник ЕТ, не можа да защити с възражение за несеквестируемост идеални части от единствен имот - къща с двор. Това са мои случаи, а иначе практиката с много малки изключения е в тази насока. Тук-там по етапите на процеса съдилищата постановяват несеквестируемост на единствено жилище на ЕТ, но много рядко.
В случаят вече имотът е възбранен, което може да се обжалва но няма да спести време, а изп. производство и за двете страни е надбягване с времето.
Ако лично аз бях в тази ситуация бих направил следното:
1. Среща с публичния изпълнител за някакво споразумение и разсрочване ва вземането;
2. Събиране на доказателства, че това жилище е единствено, повтарям доказателства, а не голо заявление;
3. Събиране на пари за евентуално участие в търга с поставено лице;
4. Консултиране не с "някой" адвокат, а със специализиран в областта на изпълнителните производства.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 03 Дек 2013, 17:06

Следва задължително да поискате от съда откриване производство по несъстоятелност, иначе няма спасение, да не говорим за по-лоши последици - подвеждане под наказателна отговорност.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ladyblue » 03 Дек 2013, 18:02

Благодаря на всички за съветите!
На тези които ми писаха на лични,обещавам да отговоря довечера :)

Значи,никой от Вас не е сигурен,дали осигуровките ще загубят давност,ако държавата не може да си ги вземе до 5год?
Реално аз съм безработна,запорирани са сметките и заплата ми.Доходи-никакви :!:

Е,няма да е лесна битка,ще потърся някой от Вас за подкрепа в съда :wink:

Благодаря отново :)
ladyblue
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 03 Дек 2013, 18:12

Няма давност след като има изпълнително производство. Държавата ще го поддържа винаги, а много преди да изтекат и две години ще ти продаде половинката. Това е за което трябва да се готвиш.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Kogato » 09 Дек 2013, 12:08

ivanov_p написа:Това е обща норма за всички длъжници, за ЕТ действа специалната от ТЗ, че отговаря с цялото си имущество. Единствено може да се спаси половинката на съпруга. В момента имам длъжник, ЕТ след ликнидация, на който държавата разваля прехвърлянето на 1/2 от имоти на бивша съпруга по 135 ГПК за да ги върне в патримониума на длъжника и да ги продаде. Там длъжникът има повече от едно жилище, но делото е за всички и е при е при ЧСИ. По друго дело друг длъжник ЕТ, не можа да защити с възражение за несеквестируемост идеални части от единствен имот - къща с двор. Това са мои случаи, а иначе практиката с много малки изключения е в тази насока. Тук-там по етапите на процеса съдилищата постановяват несеквестируемост на единствено жилище на ЕТ, но много рядко.

Не знам колко е рядко, имам три такива случая.
Давността наистина е прекъсната, аз също препоръчвам несъстоятелност, ако няма други съображения.
Колкото до продаването на половинката - съмнявам се! Колко продадени "половинки" сте видели?
Кой би си заложил бомба със закъснител - предстояща съдебна делба? (освен ако продавате 1/2 в топцентър за дребни стотинки, че да си струва човек да понесе разноските и ядовете).
Kogato
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Дек 2013, 16:37

Някой съдилища решават така, но практиката е обратната, ЕТ не може да се ползва от несеквестируемост.

Несъстоятелността кой ще я плати? По-добре да я търсят кредиторите.

Аз съм купувал 1/6 идеални части, а както казах НАП разваля с Павлов иск прехвърлени половинки на бивша съпруга на 4 имота в Тутракан и близко село, два апартанента, гараж и то строен върху общинска земя, и селска къща с двор, дето общо не струват и 60-70 хиляди целите, половинките на търг ще се купят за не повече от 15-20 хил. лв. общо.

Отделно имам една позната, която купува само половинки, след това води дела и общо взето вади добри пари.

Точно защото цената на половинката ще падне длъжникът ще има шанс да я купи с подставено лице е голям. Другото е да се чакат в постоянни страхове да минат 10 години абсолютна давност, а тръгнат ли имотите нагоре цената на половинката ще скочи рязко.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Осигурително право