Здравейте
Пише ви един непълнолетен и напълно невеж в сферата на правото.Имам следния проблем:
Имам българска фамилия и съм български гражданин,обаче с арабско самосъзнание(арабският ми е вторият роден език) и произход,които не мога да докажа по никакъв начин.Сред приятелите всички са наясно с тези обстоятелства и дори ме възприемат за повече арабин,отколкото българин.Дядо ми преди да почине ми остави една бележка,на която пишеше,когато навърша пълнолетие(което ще е доста скоро) да си сменя фамилията на Рами.Това става преди 4 години,сега съм на 16.Значи,през тези 4 години аз съм под постоянно напрежение и стрес и не знам дали всъщност съдът ще сметне за основателни обстоятелствата...
Моля ви,помогнете ми!
- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна на фамилията
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Промяна на фамилията
Щом нямате българско самосъзнание и това да бъдете български гражданин ви тежи и ви образува стрес, откажете се от гражданство и кандидатствайте в арабска държава по ваш избор за получаване на гражданство там.
Няма да намерите отговор на въпросите си в този форум, това, което питате, законово е невъзможно, независимо колко уважавате дядо си и какво ви е оставил като предсмъртен съвет. Оставям настрана коментара, че подозирам какви са целите на питането ви и ви заявявам открито, че това е неморално.
Няма да намерите отговор на въпросите си в този форум, това, което питате, законово е невъзможно, независимо колко уважавате дядо си и какво ви е оставил като предсмъртен съвет. Оставям настрана коментара, че подозирам какви са целите на питането ви и ви заявявам открито, че това е неморално.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Прощавайте...не знам какви подозрения имате срещу мен,но ви уверявам,че съм казал абсолютно всичко открито и без никакви намеци.И нямах предвид,че ми тежи да бъда българин,а мисълта дали съдът ще одобри искането ми.Не бих се отказал от гражданството си за нищо!И значи,да разбирам,че искането ми е невъзможно за изпълнение и е неморално?
- albert1997
- Нов потребител
albert1997 написа:Здравейте
Пише ви един непълнолетен и напълно невеж в сферата на правото.Имам следния проблем:
Имам българска фамилия и съм български гражданин,обаче с арабско самосъзнание(арабският ми е вторият роден език) и произход,които не мога да докажа по никакъв начин.Сред приятелите всички са наясно с тези обстоятелства и дори ме възприемат за повече арабин,отколкото българин.Дядо ми преди да почине ми остави една бележка,на която пишеше,когато навърша пълнолетие(което ще е доста скоро) да си сменя фамилията на Рами.Това става преди 4 години,сега съм на 16.Значи,през тези 4 години аз съм под постоянно напрежение и стрес и не знам дали всъщност съдът ще сметне за основателни обстоятелствата...
Моля ви,помогнете ми!
Аз въобще не разбрах какъв е тоя срок за смяна на фамилията, защо непременно на 16 г. , а не на 10?:roll: Каква е целта?
- nk7702n
- Старши потребител
Общо взето, имаме един добър актьор от арабски произход и арабско име. Както и един добър актьор от сръбски произход и сръбско име. Трудно е да се смени фамилия, но при катаклизми - 1924-5, 1944-5 и надолу в историята, преди регистрите, това е начин за защита.
Потърсете по-късно в живота си начин за утвърждаване на фамилията си, като елемент от занятието - например, всички ме познават като ... и оттам искам да ме наричат ...
Правото на самоопределяне е доста сериозно-
Потърсете по-късно в живота си начин за утвърждаване на фамилията си, като елемент от занятието - например, всички ме познават като ... и оттам искам да ме наричат ...
Правото на самоопределяне е доста сериозно-
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Правото на самоопределяне е важно, наистина. Човекът трябва да е наясно със себе си и с това доколко важни обстоятелства налагат тази смяна на фамилията.
- nk7702n
- Старши потребител
Искрено съм ви благодарен за написаните коментари.
Към питащия защо точно на 16..не съм казвал на 16,а на 18(когато навърша пълнолетие)...пък и просто аз искам в най-близкото бъдеще.
Иначе обстоятелствата,които налагат промяната не знам дали биха се обособили като сериозни,но са следните:
1.Религия
2.Познат сред обществото с друго име /фамилия/
3.Самосъзнание
4.Завет,който е оставил дядо ми (не толкова сериозно обстоятелство).
Ако можете да ми дадете някаква по-подрбона информация дали съдът би одобрил искането ми при тези обстоятелства или не,бих ви бил изключително признателен!
Към питащия защо точно на 16..не съм казвал на 16,а на 18(когато навърша пълнолетие)...пък и просто аз искам в най-близкото бъдеще.
Иначе обстоятелствата,които налагат промяната не знам дали биха се обособили като сериозни,но са следните:
1.Религия
3.Самосъзнание
Ако можете да ми дадете някаква по-подрбона информация дали съдът би одобрил искането ми при тези обстоятелства или не,бих ви бил изключително признателен!
- albert1997
- Нов потребител
albert1997 написа:Искрено съм ви благодарен за написаните коментари.
1.Религия
3.Самосъзнание
Ако представите разумни човешки доводи и не сте ръководен от някакви крайни емоции или фанатизъм.
- nk7702n
- Старши потребител
albert1997 написа:Искрено съм ви благодарен за написаните коментари.
1.Религия
3.Самосъзнание
Извинявам се предварително, ако с предния ми пост съм ви изтълкувала погрешно относно вашите намерения. Подчертаното Ви е най-силният аргумент от изброените, както и самосъзнанието, но до някъде (защото можете да имате самосъзнание на арабски гражданин-мюсюлманин, но това не означава, че не може да се казвате Георги Петров.). Заветът на дядото няма значение.
Предполагам, че до момента сте живял в България и сте посещавал училище тук, нали? В момента учите ли?
Вие защо по начало не сте с фамилията, с която сте познат в обществото? Какво е наложило актът ви за раждане да е с друго фамилно име? ( И това има значение). Освен това, за да се съгласи съдът на промяната, трябва да имате абсолютно чисто съдебно минало и да не се водят наказателни производства срещу вас.
Останалото е въпрос на формулировка и добри аргументи. Успех!
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:albert1997 написа:Искрено съм ви благодарен за написаните коментари.
1.Религия
3.Самосъзнание
Извинявам се предварително, ако с предния ми пост съм ви изтълкувала погрешно относно вашите намерения. Подчертаното Ви е най-силният аргумент от изброените, както и самосъзнанието, но до някъде (защото можете да имате самосъзнание на арабски гражданин-мюсюлманин, но това не означава, че не може да се казвате Георги Петров.). Заветът на дядото няма значение.
Предполагам, че до момента сте живял в България и сте посещавал училище тук, нали? В момента учите ли?
Вие защо по начало не сте с фамилията, с която сте познат в обществото? Какво е наложило актът ви за раждане да е с друго фамилно име? ( И това има значение). Освен това, за да се съгласи съдът на промяната, трябва да имате абсолютно чисто съдебно минало и да не се водят наказателни производства срещу вас.
Останалото е въпрос на формулировка и добри аргументи. Успех!
Не се притеснявайте,разбирам,че горенаписаното от мен поражда дадени стереотипни и съмнителни мисли.Колкото до религията-всъщност съм коптски християнин(при тях нещата са доста крайни),не мюсюлманин.
А доколкото името ми в акта за раждане...Вижте,трудно ми е да го обясня...предците ми са били египтяни и това се предава в рода ни...Арабската фамилия се е пазела до времето на прадядо ми,който я е сменил(но тъй като това се разиграва преди регистрите,не мога да го докажа).И да,уча тук,в България и възнамерявам да остана тук за още известно време(евентуално да завърша висше) и после-към Египет.
Отново благодаря за отговорите и коментарите,които написахте.
- albert1997
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|