Здравейте, случаят е следният:
През месец Януари на водач му е съставен АКТ за управление на МПС за употреба на алкохол с 0,60 промила в кръвта.
За това нещо му е наложена санкция - парична и лишаване от правоуправление на МПС за срок от една година.
През месец Април му е връчено и наказателното постановление.
Интересува ме от коя дата тече този срок от една година? От месец Януари или от месец Април?
Логично е да тече от месец Април, но все пак законовият срок за влизане в сила на наказателно постановление е един месец, т.е в този случай - месец Февруари?
Вие как мислите , кой месец е правилният ?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
АКТ или ПОСТНОВЛЕНИЕ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: АКТ или ПОСТНОВЛЕНИЕ?
bestman написа:Здравейте, случаят е следният:
През месец Януари на водач му е съставен АКТ за управление на МПС за употреба на алкохол с 0,60 промила в кръвта.
За това нещо му е наложена санкция - парична и лишаване от правоуправление на МПС за срок от една година.
През месец Април му е връчено и наказателното постановление.
Интересува ме от коя дата тече този срок от една година? От месец Януари или от месец Април?
Логично е да тече от месец Април, но все пак законовият срок за влизане в сила на наказателно постановление е един месец, т.е в този случай - месец Февруари?
Вие как мислите , кой месец е правилният ?
Срока на лишаване тече от датата на изземване на СУМПС, което най-вероятно е и датата на съставяне на акта.
- jorko_gt
- Потребител
Лицето е било с отнето СУМПС по време на съставянето на акта поради изчерпване на контролните точки.
ЛОгично е наказанието за лишаване да е от датата на акта, но този случай, не е ли по-различен?
ЛОгично е наказанието за лишаване да е от датата на акта, но този случай, не е ли по-различен?
- bestman
- Потребител
bestman написа:Лицето е било с отнето СУМПС по време на съставянето на акта поради изчерпване на контролните точки.
В този случай лицето да си сметне 6м. от изземването на книжката за точки, след което да си изкара нова книжка, която най-вероятно няма да му я дадат, докато не изтече и новото наказание... преди време бях чел някой решения с подобен казус и мисля, че имаше доста противоречиви относно акумулирането на наказанията, потърси из местния РС и АС да се ориентираш как се решават... Май имаше и такива, дето казват че в такъв случай не може да има лишаване, защото лицето няма право да кара изобщо, а не само временно и няма как да се лишава пак временно...
- jorko_gt
- Потребител
Добре , а ще има ли основание за чл. 343 НК в този случай?
Като цяло питането ми е основно заради този член?
Тоест всеки водач, който е с отнета книжка ли попада в този член или само административно лишените?
Другият ми въпрос е от коя дата тече адм. лишаването? Отдатата на акта или от датата на нак. постановление?
Тоест всеки водач, който е с отнета книжка ли попада в този член или само административно лишените?
Другият ми въпрос е от коя дата тече адм. лишаването? Отдатата на акта или от датата на нак. постановление?
- bestman
- Потребител
bestman написа:Добре , а ще има ли основание за чл. 343 НК в този случай?
Щом питаш нещо за 343, значи имаш нещо предвид... обаче не го казваш и докато не споделиш цялата ситуация, ще си ги дъвчем нещата едно по едно без съществен резултат... Лицето не е наказвано с лишаване, а е с прекратени права да управлява изобщо... това са различни неща
Наказанието тече по принцип след влизане в сила на НП, но при алкохол книжката се взима с акта и срока се смята от този момент, но в случая е по-различно заради другите свързани обстоятелства...
- jorko_gt
- Потребител
Случаят е следният:
На лицето му се взима книжката заради липса на точки през 2011г.
Същото лице е "хването" да управлява с алкохол през 2012г. - януари месец и му е наложена глоба + лишаване от СУМПС за срок от една година.
През 2013г. - Март месец му е написан акт - чл. 150 от ЗДП.
Въпросът ми е да очаква ли призовка за дело по чл. 343 от НК или не?
Същото лице е "хването" да управлява с алкохол през 2012г. - януари месец и му е наложена глоба + лишаване от СУМПС за срок от една година.
- bestman
- Потребител
bestman написа:Случаят е следният:
Значи лицето няма правоспособност, при това не временно, следователно няма как да го лишат от нещо, с което то не разполага...Всъщност мисля, че имаш предвид чл. 343в и ако е така не би трябвало да го призовават по него...Освен това мисля, че лицето не за пръв път го хващат с алкохол, поне като гледам наказанието за 0.6 промила...
- jorko_gt
- Потребител
след като не е по 343в, по кой трябва да е?
Чета още нещо интересно, от ЗДВП чл. 177 и не мога да разбера кога се налага парична санкция - административна глоба и кога се прави НК по чл. 343?
Другото, което не ми е ясно, имат ли значение актовете, които са съставени в рамките на една календарна година, по чл. 150 от ЗДВП?
Чета още нещо интересно, от ЗДВП чл. 177 и не мога да разбера кога се налага парична санкция - административна глоба и кога се прави НК по чл. 343?
Другото, което не ми е ясно, имат ли значение актовете, които са съставени в рамките на една календарна година, по чл. 150 от ЗДВП?
- bestman
- Потребител
bestman написа:след като не е по 343в, по кой трябва да е?
Защо ти е зор да получаваш непременно призовка по НК ?
343в,(1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години. Тук трябва на лицето да му е отнета книжката временно за нещо си и в срока да е хванато и да му е наложено наказание по 177, ал. 1, т.1 от ЗДвП, след което да го хванат пак да кара...
(2) Същото наказание се налага и на този, който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние. А тук лицето трябва да е хванато да кара без съответно СУМПС / то може да си има книжка, но примерно не и за категорията, с която е хванато/ и да е наказано за това и после пак се качва на МПС, за което няма категория и го хващат в рамките на една година от налагането на първото наказание...
Общо взето когато лицето е с временно отнета книжка, гледай ал. 1, а когато няма книжка - ал. 2... Когато книжката е отнета за точки, лицето няма книжка...
- jorko_gt
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|