начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Данъчно облекчение за ипотечен кредит

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данъчно облекчение за ипотечен кредит

Мнениеот pchelata » 31 Яну 2013, 16:32

Здравейте.
Става въпрос за Данъчно облекчение за млади семейства с ипотечни кредити.
Ще подавам документите за 3 път.Първата година ми беше възстановена сума въз основа на ипотечния ми кредит.Но миналата година ме извика една служителка от НАП и поиска да види Нотариалния ми акт за апартамента.И се получи следния проблем.В Нотариалния акт за апартамента , за цена на апартамента е вписана данъчната му оценка.И служителката ми заяви че ще ми възстановят сума изчислена спрямо сумата която е вписана в нотариалния акт.На въпроса ми защо тя ми отговори че така пишело в закона.Питах я защо миналата година са ми възстановили сумата изчислена спрямо ипотечния ми кредит,отговори ми ,че имало промени в закона.След доста разправии се оказа че нея не я интересува че имам документ от банката в който става ясно какъв е размера на ипотечния ми кредит и лихвите платени върху него.За сума на ипотечния кредит се вземала сумата вписана в Нотариалния АКТ.Като цяло се получава една разлика от около 15000 лв. между ипотечния ми кредит и това което пише в Нотариалния АКТ.И според нея аз тези 15000 лв. съм си ги изхарчил за нещо друго.От Нотариалния ми акт не ставало ясно че заема ми е по голям.
И понеже точно тогава имах и други по сериозни проблеми и пратих една благословия на ум и си тръгнах.Разликата във възстановената ми сума не е малка (за мен) но не е и нещо което не мога да преглътна.
Дойте време отново да правя същата процедура.Днес седнах и се разрових във документите който имам във връзка с покупката на апартамента и открих следните документи:
1.Договор за ипотечен кредит. Във който ясно и точно е описана сумата на кредита и ,че е обезпечен с апартамента който закупувам.
2.Нотариален АКТ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ДОГОВОРНА ИПОТЕКА.В който също е вписана сумата на ипотечния ми кредит.
Въпроса ми е:На база тези документи мога ли да подам данъчна декларация която да изчисля на база ипотечния ми кредит.И дали миналата година са ме прецакали.Не че мога да направя нещо но поне да не ме прецакат и тази година.
Предварително благодаря.Стана малко дълго но исках да съм пределно ясен.
pchelata
Нов потребител

Назад към Данъчно право