начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос за някои неща относно клиповете в youtube

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за някои неща относно клиповете в youtube

Мнениеот nakata2 » 19 Ное 2011, 00:39

1. По какъв начин се качват песни в ю туб? Предполагам по-голямата част са от дискове. Това незаконно ли е и ако да защо сайта допуска такива неща?
2. Няма как един потребител да знае дали дадено нещо е незаконно качено. Разпространяването на такива неща от трети потребители как стои в законово отношение.
Извинявам се, ако горните въпроси са лошо формулирани, не ви интересуват или вече е отговорено.
Аз си притеснявам повече от моралната страна на нещата, не законовата, но като че ли тук двете се преплитат.
nakata2
Нов потребител

Re: Въпрос за някои неща относно клиповете в youtube

Мнениеот TheOldMan » 19 Ное 2011, 01:18

Да, качванията са незаконни, но в Youtube не могат да гледат всичко което се качва. Затова някъде в сайта имаше специална форма за "жалби и оплаквания", където заинтересованите страни дават линк към призведението, и ако то наистина е качено без необходимите права - се отстранява.
Ма... като го махнат качено с лошо качество от Ютуб, го качват в хай-дефинишън по торентите... така че творците са ощетени - по единия или другия начин.
От друга страна обаче ... каква по-добра реклама от презентация пред десетки милиони потребители? Ако произведението наистина е стойностно, този който му хареса ще си купи официално и качествено издание, вместо да гледа тая мацаница в "тубата".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот bulgarus » 20 Ное 2011, 13:02

YouTube е замислен като платформа, на която да се промотира т. нар. user generated content, сиреч съдържание, създадено от самите потребители. С тази цел видеоплатформата обаче се използва само умерено.

Качването на песни било от дискове, било от запис на телевизионни излъчвания е в нарушение на правата на съответните правоносители. В тази връзка в САЩ Viacom води мегадело срещу YouTube.

В качеството си на доставчик на услуги на информационното общество, YouTube е привилегирован от т. нар. safe harbour разпоредби (у нас част от Закона за електронната търговия), според които не е длъжен да извършва предварителен мониторинг на съдържанието, което съхранява и не носи отговорност за нарушения, ако не е бил информиран за тях.
bulgarus
Младши потребител

Мнениеот hacko22 » 30 Ное 2011, 20:52

Казаха ми, че сканирането на книги и качването им в интернет, както и свалянето на песни от дискове и качването им в ютуб не е незаконно, защото не е с търговска цел.
Вие какво мислите?
hacko22
Нов потребител

Мнениеот bulgarus » 01 Дек 2011, 18:51

hacko22 написа:Казаха ми, че сканирането на книги и качването им в интернет, както и свалянето на песни от дискове и качването им в ютуб не е незаконно, защото не е с търговска цел.
Вие какво мислите?

Тази информация не е точна.
bulgarus
Младши потребител

Мнениеот hacko22 » 04 Дек 2011, 16:52

Ако искам да си направя някакъв клип какво да правя? Откъде мога да знам дали дадена музика е законна или не? Да не си правя клипове ли? Питам.
hacko22
Нов потребител

Мнениеот bulgarus » 05 Дек 2011, 20:50

hacko22 написа:Ако искам да си направя някакъв клип какво да правя?

Вариант 1

Самостоятелно композиране на музиката.

Вариант 2

Поръчка при композитор да композира музика.

......................

Същите стъпки важат и за режисиране/режисьор, сценичен екип, оператор и т.н.

hacko22 написа:Откъде мога да знам дали дадена музика е законна или не?

Според лиценза/указанието върху носителя на произведението. На CD/DVD обикновено го пише, важeн е знакът ℗ (и евентуално ©).

Ако присъстват тези символи, значи всички права са запазени за правоносителя.

Възможен е контакт с правоносителя с предложението да отстъпи някои от правата (например срещу заплащане).

Ако лицензът е creative commons (гледа се за този символ), то е възможно само някои от правата да са запазени, а останалите - свободни за ползване. Тук е важен текстът на конкретния лиценз.

hacko22 написа:Да не си правя клипове ли? Питам.

Не бих препоръчал, ако "правенето на клипове" нарушава правата на трети лица.
bulgarus
Младши потребител

Назад към Интелектуална собственост