начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Акт 2 и 3 по ЗУТ за строителство на ажурна ограда

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт 2 и 3 по ЗУТ за строителство на ажурна ограда

Мнениеот bat_goiko » 07 Окт 2011, 10:40

Здравейте,
имам издаден разрешение за строеж на азурна ограда към улуцата и плътна между съседните парцели. За целта трябва да се попълни Акт обр.2 които подготвих.
Въпроса ми е свързан с полето "Б Строителя" - поради факта че възнамерявам оградата да се построй по стопански начин какво име да посоча в полето - собественото ми или на Баш майстора?

Аналогичен е и въпроса с Акт обр 3 които непременно желае да има "Б Строителя"

Благодаря на всички които откликнат на зова ми за помощ.

BAT_GOIKO
bat_goiko
Нов потребител

Re: Акт 2 и 3 по ЗУТ за строителство на ажурна ограда

Мнениеот goblin » 07 Окт 2011, 10:55

За строеж от тази категория задължително е само попълването на Раздел ІІ от Акт обр. 2 (чл. 2 (2), т. 3 от Наредба № 3). Акт обр. 3 не е задължителен. Съставя се от "технически правоспособно лице, с което възложителят по свое желание е сключил договор - консултант, технически ръководител или правоспособно лице по Закона за кадастъра и имотния регистър" - чл. 4 (5) от същата наредба.
Това, във Вашия случай, ще рече от геодезиста, който Ви дава линия за оградата.
goblin
Потребител

Мнениеот bat_goiko » 07 Окт 2011, 11:42

goblin написа:За строеж от тази категория задължително е само попълването на Раздел ІІ от Акт обр. 2 (чл. 2 (2), т. 3 от Наредба № 3). Акт обр. 3 не е задължителен. Съставя се от "технически правоспособно лице, с което възложителят по свое желание е сключил договор - консултант, технически ръководител или правоспособно лице по Закона за кадастъра и имотния регистър" - чл. 4 (5) от същата наредба.
Това, във Вашия случай, ще рече от геодезиста, който Ви дава линия за оградата.

Здравей goblin,

благодаря ти за бързия отговор. Това означава че не е възможно в графата "Строителя" да посоча физическото лице - моя милост поради факта че не отговарям на условията на чл. 4(5) от наредба 3. Там трябда да е посочено лице което отговаря на горепосочения член от наредбата.

Както ти посочи можем да помолим геодезиста да посочим неговото име на това място.

Моля за потвърждение.

Поздрави
BAT_GOIKO
bat_goiko
Нов потребител

Мнениеот bat_goiko » 07 Окт 2011, 11:57

Здравей goblin,

ако правилно те разбирам няма да окриваме строителна площадка с раздел I на акт образец 2 а направо след изградена ограда (или поне фундаментите) ще ги извикаме заедно със геодезиста да подпишат раздел II на акт образец 3 които е за определяне на строителна линия и ниво на строежа.

Поздрави
BAT_GOIKO
bat_goiko
Нов потребител

Мнениеот goblin » 07 Окт 2011, 12:43

В Раздел ІІ на акт обр. 2 на мястото на техническия ръководител се подписва геодезистът. Като присъствали подписвате Вие (възложител) и служителят от общината. Другите раздели не се попълват (освен описателната част в Раздел І). Това се прави преди да е започнато строителството. Акт обр. 3 не е задължителен за строежите от тази категория, затова можете да не го съставяте. Освен това оградата не е елемент от подробния устройствен план, та да се налага констатиране на прилагането му с акт обр. 3, но да не навлизаме в подробности.
goblin
Потребител

Мнениеот via_victoria » 07 Окт 2011, 17:45

Раздел II на обр.2 се съставя за "Определяне на строителна линия и ниво на строежа", т.е. преди да сте започнали строителството, преди да сте направили изкопа и да сте изпълнили фундаментите, а за резултати от проверки по нива в хода на строителните работи е предвиден раздел III на обр.2, който във вашия случай не е задължителен.
Що се отнася до участниците - нищо не пречи да се пишете като строител по стопански начин, ако желаете (и това сигурно е самата обективна истина), а за технически ръководител - технически правоспособно физическо лице, с което сте сключили договор (може и различно от геодезиста, който Ви определя строителната линия).
Даже мисля, че така е по-правилно, защото като цяло строителството на оградата не включва само даването на линия, а и самите СМР по нея, вкл. армировки, бетони и т.н., за които после няма как да искате някакви гаранции за качество от геодезиста, дето Ви е трасирал оградата.
via_victoria
Потребител

Мнениеот probcho » 07 Окт 2011, 18:48

.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 19:56, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот goblin » 09 Окт 2011, 19:30

Щом изобщо се поставя въпросът кой и как попълва и подписва актовете - значи, договор с технически правоспособно лице не е, а явно няма и да бъде подписван. Аз посочих минималните изисквания по норматив, пък който разбрал - разбрал.
goblin
Потребител

Мнениеот via_victoria » 09 Окт 2011, 20:21

Знам не едно и две технически правоспособни лица, отлични професионалисти, що се отнася до техническия контрол в изпълнението на СМР, но с достатъчно ниска правна култура, за да не могат да си съставят и попълнят протоколите по Наредба № 3! Като цяло дейността по техническо ръководство на обекта включва необходимостта от широк спектър познания - и технически, и правни, и икономически, и организационни, които трудно се съвместяват заедно.
via_victoria
Потребител

Мнениеот goblin » 10 Окт 2011, 19:16

Туй, via_victoria, не е оправдание. И аз не разбирам нищо от данъчни закони, но това не ме оправдава, ако объркам данъчните си декларации.
goblin
Потребител

Назад към Строителство и регулация