начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

оспорване на болнични

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

оспорване на болнични

Мнениеот katrinaf » 20 Юни 2011, 21:01

Здравейте,имам следния казус. Възможно ли е от 3-ти месец бременност да се прекъсне работа с постоянни болнични до периода на раждане. Имам желание след 3-тия месец да живея в чужбина и да не се връщам до раждането. Дали работодателят, ако не знае, че живея извън страната, а болничните се издават от България може да ги оспори?
katrinaf
Нов потребител

Re: оспорване на болнични

Мнениеот microfinance » 21 Юни 2011, 16:17

Това означава ли, че за подновяването на всеки болничен, ще трябва да се връщате в България /т.е. 4-5 пъти до последния 45 дни преди раждането/... Ако не - това значи, че не само работодателя, ами и НОИ и прокуратурата могат да оспорят болничните, предвид телепатичното провеждане на прегледа от лекарската комисия :)
microfinance
Потребител

Мнениеот sunrise » 21 Юни 2011, 17:12

А не смятате ли,че е неетично да питате как да мамите? Преди да питате, я си отворете Наказателния кодекс!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот katrinaf » 21 Юни 2011, 22:19

В момента не съм бременна, и не мамя никого, просто скоро ще се заминавам в чужбина, ще сключа там граждански брак и ще оставам там да живея. Искаше ми се по някакъв начин да си ползвам правото на майчинство от България. Все пак не искам да съм внасяла напразно осигуровки досега.
katrinaf
Нов потребител

Мнениеот microfinance » 21 Юни 2011, 23:39

След като родиш в България, ако имаш необходимия 12 месечен осигурителен стаж, а и си плащаш здравните осигуровки след това, ще си получаваш и майчинството, дори и да си в чужбина.. Но ти по-горе говореше за взимане на болнични през бременността, през което време си извън България..
microfinance
Потребител

Мнениеот sunrise » 22 Юни 2011, 14:51

katrinaf написа:В момента не съм бременна, и не мамя никого, просто скоро ще се заминавам в чужбина, ще сключа там граждански брак и ще оставам там да живея. Искаше ми се по някакъв начин да си ползвам правото на майчинство от България. Все пак не искам да съм внасяла напразно осигуровки досега.

Ето, на това му се казва предвидливост! Първо направете детето-едно бъдещо несигурно събитие и ако ще живеете в страна в ЕС-доста помислете за машинациите. Ако е в Бимбинистан, може и да мине номера Ви.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот katrinaf » 22 Юни 2011, 21:17

Благодаря за мненията. Отказвам се от тази си идея, явно не е толкова лесно :)
katrinaf
Нов потребител

Мнениеот lexter » 23 Юни 2011, 15:32

Ако отивате в ДЧ на ЕС, има голяма вероятност относно вас и вашето положение да ви се полагат някакви парични и др. престации от страна на приемащата държава. Натрупаният стаж в Б-я до момента ще ви се признае на основание правилата за координация на социалните системи в ДЧ на ЕС. Попитайте, там където отивате, като им обясните вашия казус.
Не ви препоръчвам каквито и да било манипулации на болничните, защото вредите за вас могат да бъдат значително повече от ползите!
Успех
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот katrinaf » 23 Юни 2011, 19:47

Благодаря за помощта на всички, не отивам в държава от ЕС и едва ли ще се признае трудовия стаж.
katrinaf
Нов потребител

Назад към Осигурително право