начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Къща строя и ми трябва съвет

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Къща строя и ми трябва съвет

Мнениеот nebesa_svetli » 11 Окт 2010, 17:58

Добър ден. От едно село съм неголямо, но сега съм на Варна(при роднини нали) И ме регистрираха тук в правния форум, от една компютътрна зала. Значи искам да ви попитам, тъй като с баща ми започнахме строеж на къща в двора ни на село (Неизбежно е , зимата идва, а старата къща прокапвака, руши се ...тя е кирпичена и ремонтирането е почти невъзможно) Остана само да покрием новата къщата и вече вътре е лесно. Проблема е, че комшии ме подсетиха за това, че може да ми направят проблем ако не си регистрирам(узаконя !?) строежа и къщата. До сега нищо такова не съм направил , просто започнах строежа. Материалите -някой са мои други от познати или купени. Сега се притеснявам да не ме хванат за гушата от общината или кметсвото на града по район на селото. Разбирам се с другите на село, но все някой може да иде и да направи мръсно. Кажете ми , моля, трябва ли да се притеснявам, за евентлуални глоби . И ако е много нередно това, което правя, кажете ми колко пари да заделя горе-долу и добър в сферата на какво адвокат да търся? Баща ми е на възраст и не искам да го притесняват зимата, ако ме няма. Не съм престъпник и не искам да бягам от данъци. Простете,че пиша така .."объркано" сигурно, но бързам защото съм на време тук. Лека Вечер!
nebesa_svetli
Нов потребител

Re: Къща строя и ми трябва съвет

Мнениеот teogeo » 11 Окт 2010, 18:18

Намери си адвокат, който се вихри по ЗУТ, или архитект. Второто е по-добре, а и те адвокатите си "имат" архитекти под ръка.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот axlastro » 11 Окт 2010, 19:45

Първо искам да се плесна по челото и да кажа - как може хората в БГ още да строят и да не знаят, че за това им трябва архитектурен проект. Е може явно...

Ако къщата ти е ниска, едноетажна, може да мине като допълващо застрояване - от общината трябва да ти издадат скица на имота. После ще наемеш конструктор да ти напише едно становище и ще го внесете в общината за получаване на разрешение за строеж. По този начин, ще избегнеш правенето на цял проект и ще минеш само с конструктивно становище. Ако обаче си вдигнал двуетажно къще, ще ти се наложи да си одобриш проект.
axlastro
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Окт 2010, 21:04

Ако обаче си вдигнал двуетажно къще, ще ти се наложи да си одобриш проект.

Колега axlastro, намираме се в правен форум! В посочения цитат употребяваш минало време, а и от поста на питащия е ясно, че парекселанс става въпрос за незаконно по смисъла на чл.225 ал.2т.2 ЗУТстроителство! Узаконяването е в историята. Значи единственият изход е или измама или някаква корупционна схема! Не давай такива съвети!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 11 Окт 2010, 21:29

julyanvonemona написа:
Ако обаче си вдигнал двуетажно къще, ще ти се наложи да си одобриш проект.

Колега axlastro, намираме се в правен форум! В посочения цитат употребяваш минало време, а и от поста на питащия е ясно, че парекселанс става въпрос за незаконно по смисъла на чл.225 ал.2т.2 ЗУТстроителство! Узаконяването е в историята. Значи единственият изход е или измама или някаква корупционна схема! Не давай такива съвети!

Между другото, следейки новините в българското медийно пространство и откритите незаконни палати в полите на Витоша, Пловдив, яз. "Ивайловград" и др. все си мисля, че поредното "последно" узаконяване ще е скоро факт.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот anserk » 11 Окт 2010, 21:47

teogeo написа:Между другото, следейки новините в българското медийно пространство и откритите незаконни палати в полите на Витоша, Пловдив, яз. "Ивайловград" и др. все си мисля, че поредното "последно" узаконяване ще е скоро факт.

Не вярвайте на 90% "медийно" и не мислете, че тия с парите са толкоз "балами". колкото ги изкарват (често по поръчка) :wink: Заапочнаха вече да бият отбой (поне в нета, което прочетох) :wink:
Ако не сте попадали по страниците на печата (чукайте на глава), бедна ви е фантазията какъв може да ви изкара този, който им плаща!
А сега за @ nebesa_svetli: разбрахме тук във форума, че си дигнал къща без строително разрешение, но да си остане между нас :D Е..., дано да нямаш душмани в малкото селце.
Иди при архитект (той работи с екип) да ти направи проект за направената къща, като не забрави да поиска "виза", после да внесе "проектите" за РС /разрешение за строеж/ и като финал да ти се издаде от общината и УП /удостоверение за ползване/ :arrow: и нотариален акт за собственост при нотариус.
Успех и тИхичко :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Окт 2010, 23:50

anserk написа:Иди при архитект (той работи с екип) да ти направи проект за направената къща, като не забрави да поиска "виза", после да внесе "проектите" за РС /разрешение за строеж/ и като финал да ти се издаде от общината и УП /удостоверение за ползване/ :arrow: и нотариален акт за собственост при нотариус.
Успех и тИхичко :D

Не е добър тоз съвет значи. Така щото общинските органи, когато на време дават подпис и печат на протоколи разни, или трябва да са слепи, или да са баджанаци на питащия. Но - де толкоз баджанаци, значи, та затуй - покрийте си къщето, и си измислете някоя барачка, дето все там ще да си е била от време оно, и си я изкарайте търпима, значи. Трябват трима другари от малкото село (дано да не са душмани), и един адвокат (той може и да е - не пречи).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 12 Окт 2010, 00:16

Добре ще е и така, ама нали не забравяш, че за УТ трябва и гл.архитект. И ако вземе че дойде (може и да изпрати някой) да види двете къщи - старата и новата!
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 12 Окт 2010, 18:16

Главният архитект чете и се доверява на свидетелски показания - допустимо доказателствено средство по ГПК.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 12 Окт 2010, 18:38

Да де, ама:
nebesa_svetli написа:...Проблема е, че комшии ме подсетиха за това, че може да ми направят проблем ако не си регистрирам(узаконя !?) строежа и къщата. ...

Идеята ми беше, че за издаването на РС не е необходимо ходенето до селото, а за после ... абе до там да го докара :D
А и комшиите нали искат да го "узакони". Ами ще му помагат с мълчание...
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 12 Окт 2010, 18:43

С УТ се избягват други проблеми, които неминуемо ще се състоят - протоколи, сертификати, и т. н. Вие ги знаете по-добре от мен, предполагам.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 12 Окт 2010, 18:52

Добре..., но нека това да стане проблем :D
Спирам до тук, че нагазих в мътни води, а вие само това чакате :wink:
И без това съм "злия дух" за адвокатите във форума :oops:
anserk
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 12 Окт 2010, 20:00

По внимателно със съветите за УТ (удостоверение за търпимост)! Нагазваме в мътни води, а с тези съвети nebesa_svetli, който както се оказва дори не е чувал за това, че има разрешения за строеж, току виж ви послушал! §184, ал. 8 ЗУТ ясно казва как се доказва времето за извършване на незаконния строеж. Последното изречение в него ясно визира връзката с Наказателния кодекс. Нека по-добре се ограничим до вероятността за глоба, дори и за събаряне, ама за затвор за невярна декларация- не съветвам никого да си играе с огъня!
Изображение
bgarch
Потребител

Назад към Строителство и регулация