начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Строителство на граница на имота - барбекю

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строителство на граница на имота - барбекю

Мнениеот stefana_ » 06 Авг 2010, 14:15

Здравейте, искам да помоля за помощ...Не съм наясно и се обръщам към всички във форума.Искаме да построим барбекю-фурна на границата на имота със съседите, но зад него има построика за животни и съседката се опасява "да не и е подпалило" - пълна глупост, но идето го обяснете на 80- и повече годишната жена. И въпроса ми е какво трябва да направя, за да бъде законно всичко и тя да спре да мърмори. Трябва ли да се обърна към общината за да издадат разрешение да си направя барбекю в имота си.
stefana_
Нов потребител

Re: Строителство на граница на имота - барбекю

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2010, 14:39

А какво е барбекю- фурна? И защо мислите,че накой моге да задулжи съседката да Ви диша миризмите?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Авг 2010, 15:39

Действтелно "барбекю-фурна" може да се разглежда като своеобразно съоръжение, а ако е поместено в постройка може да мине в категорията на допълващото застрояване. Ако е така и ако сградата на съседката Ви е законно поастроена на границата на УПИ - покривате калкана и не Ви трябва нейното съгласие въобще. Пък ако Ви гледа на криво, но е хубавица знаете какво трябва да направите - няма да Ви уча!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 06 Авг 2010, 18:07

sunrise написа:А какво е барбекю- фурна?

Пещ тип "вагрянка" с кумин 3 м, навес, маса, пейки...,плочник, чешмичка и ... малка стаичка за пасудата и градинския инвентар :D
Е на това по нашенски му викаме "барбекю" :D И винаги плътно до съседа - на имотната граница , та да го черпим от скарата :roll:
Да си направи плътна ограда с акцента на кумина и пред нея да си прави каквото иска.
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 07 Авг 2010, 19:53

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 18:23, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот anserk » 07 Авг 2010, 20:49

http://woodmasters.hit.bg/barb_slideshow1_21.html
http://www.napravisam.bg/?id=visuals&sid=134
http://www.kaminotehnika.com/06_bbq.html
Как ви се струва тази комбинация на имотна граница, РС, обявяване, 80-годишна съседка - без съгласие :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Авг 2010, 15:11

anserk , как дастигна до идеята, че за случая е необходимо обявяване или съгласие на 80 годишната съседка? Напротив аз считам, че в случая нито е необходимо обявяване - нито съгласие!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 08 Авг 2010, 16:20

Не аз, а probcho! Тръгнат ли към общината :cry:
Но им трябва плътна ограда в обсега на "барбекюто под навеса с пещта" в техния имот (да не гледа съседката) и после каквото сабя покаже и евентуално "адвоката" :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 08 Авг 2010, 20:28

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 18:24, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Авг 2010, 22:38

Щом на гърба на кандидат - барбекюто в съседния имот има заварена постройка - не е необходимо съгласие от съседите - животновъди. Разрешение за строеж обаче е необходимо. Доколко постройката на съседите е законна и дали този факт има (няма) отношение към разрешаването на барбекюто, е съвсем отделен въпрос.
За сведение на anserk: отворът за отвеждане на дима от огнището по нашите земи се именува "комин".
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 14 Авг 2010, 08:43

magodeoz не случайно съм вписал в предишния си пост долния пасаж
...и ако сградата на съседката Ви е законно поастроена на границата на УПИ...
, при това положение оставам озодачен от отделянето на въпроса за законността на съществуващата селскостопанска постройка на границата с УПИ на съседката, предвид разпоредбата по §21 ЗР на ЗУТ , направено в следващия Ваш цитат.
Доколко постройката на съседите е законна и дали този факт има (няма) отношение към разрешаването на барбекюто, е съвсем отделен въпрос.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот zuter » 15 Авг 2010, 01:32

Законноста на постройката на съседите ще определи дали ще го има или не това барбекю и ако го има, къде ще е. Какво трябва да направи човекът- чл. 41, ал. 2 ЗУТ- при главния архитект за виза за проучване и проектиране. В случай, че стопанската постройка на съседите е законна- свързано застрояване /чл. 42, ал. 2 ЗУТ/. "Залепя" се за тях и няма грижи. Ако постройката е незаконна не може да се възползва от хипотезата на чл. 42, ал. 2, тогава "тези постройки трябва да са на разстояние най-малко 3 м от вътрешните регулационни линии" /чл. 42, ал. 3 ЗУТ/ или да се разберат със съседката за свързано застрояване в двата имота- и вълкът сит и агнето цяло.
zuter
Младши потребител

Мнениеот anserk » 16 Авг 2010, 19:32

Здравейте :D Приемам забележката по правописа си и се извинявам!
С постинга от 7 вечерта по-скоро исках да онагледя въпроса на питащия за тези фурни от първите попаднали ми сайта.
А сериозните ми съмнения бяха и си остават, че кой знае какво чудо вече е започнато и се търси изход от мърморенето на съседката- 80 год.съседка от къде ще научи за барбекюто до мрежата :roll:.Стопанската постройка със сигурност е незаконна, но къде ли са законни :roll: Намекнах за плътна ограда, дето крие всичко до имотната граница :D :D :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Авг 2010, 18:06

Не зная доколко плътната ограда ще помогне - и тя, както и обиталището за домашни любимци, трябва да бъде "заварена", т. е., съществуваща, и законно построена, както правилно отбеляза и julyanvonemona.
magodeoz
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация