начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Проблем с фирма за работа в чужбина

Проблем с фирма за работа в чужбина

Мнениеот ivo777 » 12 Фев 2008, 22:57

Здравейте!
Имам един сериозен проблем и много ще се радвам ако именно тук намеря ключа към разрешението му!Малко прадистория:от няколко години насам мечтата ми е ( поне за известно време,ако не и за постоянно) да поработя и поживея в Испания.След безброй безуспешни опити реших да подам документи при "професионалистите",т.e. в линензирана в Агенцията по заетоста посредническа фирма за работа в Испания М-98 ООД (съответо на 3-та и 64-та позиция в списъците):

http://www.az.government.bg/Exchanges/List2.htm
http://www.az.government.bg/Exchanges/List1.htm

И така,документи (+150 лв за преводи,легализации и обработка на доментите!!!) във въпросната фирма подадох на 14.05.2007г.Както е видно от прикачените снимки на договора ми с тази фирма те се задължават в срок от 1 година да ми намерят работа в Испания.При многократните ми телефонни разговори с тях (между другото номерът им е 02/980 97 86) ме увещаваха,че е въпрос на време и да чакам още малко и т.н.От около 2-3 месеца насам ми предлагат вариант вместо в Испания да ме пратят в Латвия при същите условия на заплащане.Но аз (поне засега) не искам да работа там най-малкото поради 2 причини:
1.Мечтая да работя и живея в Испания
2.Латвия се намира доста на серер,а аз съм доста зиморничав
Най-накрая дойде ред и на запитването ми към Вас,и то е:ако не дай си Боже измине въпросната 1 година и те още не са ми намерили работа в Испания към кой да се обърна за помощ и съдействие?Нещо от сорта на телефон на потребителя или...?Само не и адвокат,че съм доста тънък за тях!
Предварително благодаря за всички мнения и препоръки!
Ето и снимки на договора ми с М-98 ООД:

Изображение Изображение
ivo777
Нов потребител

Re: Проблем с фирма за работа в чужбина

Мнениеот geri_pelovska » 20 Апр 2009, 18:59

и мене ме излъгаха, чаках, чаках и нищо. вземат парите и бягат-мен през 2006г. с двама приятели, обаждахме се често, за да проверяваме има ли нещо за работа, но 3 месеза ни лъгаха и нищо. после подадох сигнал и писах на предаването "на чисто" по нова телевизия те ми съдействаха, но парите не ни ги върнаха-внесли сме ги по банков път и то не на тая фирма, а на фирма преводач и т- н. оказа се , че на никой не са намерили работа само лъжели, но и от Агенция по заетостта нищо не им направиха, плащали си добре и си взимали лиценза всяка година.
geri_pelovska
Младши потребител

Мнениеот diaida » 22 Апр 2009, 04:05

За работата в чужбина не знам, но какви документи са ви легализирали (за 15О лв.) и предадоха ли ви легализираните документи? Ако да - каква е бланката в/у която е превода?
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот popo45 » 23 Апр 2009, 03:52

От около 2-3 месеца насам ми предлагат вариант вместо в Испания да ме пратят в Латвия при същите условия на заплащане.

Така и така ще работиш в чужбина какво не ти харесва Латвия? Там няма да ти е скучно, ама да не навлизам в подробности че сигурно и деца четат форума.
popo45
Потребител

Мнениеот geri_pelovska » 01 Май 2009, 22:10

вие не разбрахте-тази фирма никога няма да ви изпрати в Испания.
досега никого не е изпратила.
geri_pelovska
Младши потребител

Мнениеот geri_pelovska » 01 Май 2009, 22:21

вие не разбрахте-тази фирма никога няма да ви изпрати в Испания.
досега никого не е изпратила.За дадените от мен 150 лв. видях, че са ми превели дипломата само 2 страници. Дават документите едва след като си ги изискате обратно, като преди това си записвате ден и час за посещение в офисът им на Стамболийски и ви карат преди това да попълните 2-3 декларации, че те не ви дължат нищо. разписвате се и пиете една студена вода.
geri_pelovska
Младши потребител

Мнениеот geri_pelovska » 01 Май 2009, 22:26

вижте публикуваното в интернет и ще се убедите.
РЕШЕНИЕ
№ 42/03.10.2008 г.

Комисията за защита на личните данни в състав: Венета Шопова, Валентин Енев, Мария Матева и Веселин Целков на открито заседание, проведено на 3.10.2008 г. разгледа по същество жалба, рег. № Ж-42/4.06.2008 г. от Л.А. срещу „М - 98” ЕООД. Жалбоподателят Л.А. сезира Комисията за защита на личните данни с твърдения, че на 05.03.2008 г. е кандидатствал за работа в чужбина чрез фирма посредник „М - 98” ЕООД. В жалбата се твърди, че е предал преведени на испански език и легализирани в Испанското посолство следните документи: І. оригинални: Диплом за средно- специално образование, трудови книжки Удостоверение за специалност, Свидетелство за съдимост и 2 броя снимки за документи; ІІ. копия: Лична карта и международен паспорт. Целият комплект от документи предоставил в Р.-нския офис на фирмата. Жалбоподателят твърди, че в следствие от жалбата му, подадена в Икономическа полиция офисът на „М - 98” ЕООД в гр. Р. бил закрит.
Л.А. пояснява, че на 18.03.2008 г. сам си намира работа по Интернет и отива в „М - 98” ЕООД - Р. да си поиска обратно, подадените документи. От „М - 98” ЕООД отказват да му ги върнат, посочвайки, че това може да стане 1-месец след подаването им. В жалбата се твърди, че от Софийския офис на фирмата са го уведомили, че са изпратили документите по пощата. При проверка, извършена от страна на жалбоподателя в Централния и в Районния пощенски клон, гр. Р. - документите не са намерени. Л.А. , счита, че от „М - 98” ЕООД използват неговите документи за друг човек. Жалбоподателят иска съдействие от Комисията за защита на личните данни да му бъдат върнати документите и да получи обратно заплатените пари.
След разглеждане на жалбата на г-н А. на заседание на Комисията за защита на личните данни, проведено на 2.07.2008 г., същата е обявена за допустима.
В отговор на писмо, рег. № 2074/3.7.2008 г. на КЗЛД е получено становището на управителя на фирмата - г-жа Маргарита Кирилова. Кирилова, счита че се касае за клеветене и злословене срещу управляваното от нея дружество от страна на жалбоподателя А., тъй като същия не е регистриран като търсещ работа в „М - 98” ЕООД и нямат договорни отношения с него.
На заседание на КЗЛД на 23.07.2008 г. за разглеждане на жалбата по същество страните са редовно уведомени, не се явяват. Комисията е взима решение за извършване на проверка на администратора на лични данни „М - 98” ЕООД.
Видно от Констативен акт, за извършена проверка на 18.09.2008 г. въз основа на РКЗЛД на основание чл. 12, ал. 2 от ЗЗЛД на администратора „М - 98” ЕООД, е установено следното:
1. Търговско дружество „М-98” ЕООД е вписано в Търговския регистър с ЕИК 175103264, с основна дейност „посредническа дейност по информиране и намиране на работа”. Същото е юридическо лице и администратор на лични данни, съгласно чл. 3 от ЗЗЛД.
След търговската регистрация на дружеството през 2006 г. същото извършва посредническа дейност по информиране и намиране на работа в чужбина на български кандидати. Дружеството е регистрирано в Министерството на труда и социалната политика, Агенция по заетостта, и Комисията за защита на личните данни.
Дружеството работи с кандидати за работа - физически лица, които представя на работодатели в Испания, Судан, Латвия Бахрейн и Кувейт, съгласно регистрираните посреднически договори по чл. 28, ал. 4 от Закона за насърчаване на заетостта.
При проверката управителят на дружеството пояснява, че жалбоподателя Л.А. не е регистриран като кандидат за работа в дружеството, нито в офиса в град Р., нито в офиса в град С.. Същият никога не е подписвал договор за посредническа дейност при намиране на работа в чужбина и съответно не е предоставял на дружеството свои документи. Тези твърдения на управителя се потвърждават от проверката на водените от администратора регистри за кандидатите за работа и на изпратените лица на работа в чужбина.
2. В дружеството е утвърдена практика за контакт с кандидатите за работа в офисите в С. и в провинцията по следния ред: първоначално кандидатът за работа подписва с „М-98” ЕООД Договор за посредническа дейност по наемане на работа в чужбина, регистрационна карта, представя цветни снимки, Автобиография „Carriculumvitae”, декларация за съгласие за предоставяне на дружеството лични данни и трансфера им в чужбина, които копия от бланки бяха представени на проверяващия екип. Събират се само копия на следните документи от кандидатите: лична карта, дипломи и сертификати за квалификация, които документи се сканират и представят по електронен път на работодателите, съгласно сключените договори. Свои лични данни от кръга на чувствителните, кандидатът за работа предоставя в позиция 16. „Здравословни показания за заемане на работа” от регистрационната карта. В деня на представяне на горните документи пред служител в дружеството, кандидатът се записва в регистър с входящ №, дата на записване, трите имена и ЕГН, който се води за всички, кандидатствали за работа лица. В централния офис на дружеството в гр. С. се събират данните на кандидатите за работа от офисите в провинцията. След изпращането му на работа кандидатът отново се записва в друг регистър на изпратените на работа. Регистрите се водят съгласно разпоредбите на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа и са под контрола на Главна инспекция по труда и Агенцията по заетостта.
По време на проверката управителят на дружеството пояснява, че съгласно чл. 33 от Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, е длъжна да информира Агенцията по заетостта за сключените договори с чуждестранните работодатели, като поименно посочва кои български физически лица са настанени на работа и на каква длъжност.
3. Дружеството „М-98” ЕООД извършва трансфер на лични данни по смисъла на Глава шеста от ЗЗЛД, за което с Молба, вх. № 1588/09.11.2006г. е поискано разрешение от Комисията за защита на личните данни за извършване на трансфер на лични данни с цел осъществяване на посредническата дейност по намиране на работа на български кандидати, но такова не е получено. В противоречие с твърденията на управителя „М-98” ЕООД, съгласно Решение на КЗЛД от 27.09.2006 г. на администратора ЕТ „М-98- М.Д.” е отказано разрешение за трансфер на лични данни на кандидати за работа в чужбина на получатели на територията на Италия, Испания, Либия, Судан, Бахрейн и Мароко, а администраторът на лични данни „М-98” ЕООД е подал молба за разрешение за предоставяне на данни на кандидати за работа в Испания и Бахрейн, вх. № 1588/9.11.2006 г., но към датата на разглеждане жалбата по същество, административната процедура не е приключила пред Комисията за защита на личните данни.
Комисията приема жалбата за неоснователна:
„М - 98” ЕООД е администратор на лични данни по смисъла на чл. 3, ал. 2 от Закона за защита на личните данни.
geri_pelovska
Младши потребител

Мнениеот lionhard » 04 Май 2009, 10:21

Здравейте"...вий жертва паднахте...", от М-98 ! Аз също пострадах от тях,
Договора ми изтече на 04.02.09г. и понеже останах без: работа,пари и документи,поразгледах някои сайтове,за недобросъвестни работодатели.УЖАС! От Кариери.бг видях ОЩЕ МНОГО,КАТО НАС! Реших и написах Жалба до РП-София, по местоживеене,на 06.03.09г.,тъй като МОЕТО ПРАВО ЗАДЪЛЖАВА Прокуратурата ДА ПРЕДПРИЕМЕ РАЗСЛЕДВАНЕ,НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СЕ ХАРЕСВА или не,отМ-98!
Разследването ТЕЧЕ,посочих на Следователя в кои Сайтове да ВИДИ КОЛКО НАРОД Е ИЗРЕВАЛ, ОТ ИЗМАМАТА,ЗА ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ моята Жалба НЕ Е ИЗОЛИРАН
СЛУЧАЙ ! Ако и Вие потърсите, ще видите,че АЗ ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ПОТЪРПЕВШИ ДА НАПИШАТ, НЕЗАБАВНО, Жалба до РП-София,за М-98, ЗА ДА СЕ СЛЕЯТ ВСИЧКИ Жалби с моята, това ще ДОКАЖЕ НЕСЪМНЕНО ЧЕ ИЗМАМАТА Е ФАКТ, ПОТВЪРДЕН И ОТ Вас, ИНАЧЕ СТРАХ ЛИ ВИ Е ДА СИ УПОТРЕБИТЕ Конституционното ПРАВО, ОНЕЗИ НА ТОВА РАЗЧИТАТ --- НА "СТАДНИЯ" ИНСТИНКТ И СТРАХА Ви!!
М-98 ми върнаха Документите,по настояване от Главна Инспекция по Труда и
видях,че ДРУГА фирма( с прекратена регистрация?!) е писала преводите, НА
РАЗДУТИ ЦЕНИ,ЗАЩОТО РАЗГЛЕДАХ И ТАКИВА: Агенции,Къщи,Бюра и т.н.ПОВЕЧЕТО ОПОВЕСТЯВАЩИ Тарифите си ! ! АКО СЕ ПРЕСТРАШИТЕ ДА НАПИШЕТЕ ВЕДНАГА Жалбата си до РП-София, може да разберете и ДРУГИ "НЕСЪОТВЕТСТВИЯ", ПРИКРИВАНИ ОТ НАС с овчото обяснение: "фирмена тайна"!? Събудете се,будали!
lionhard
Нов потребител

Мнениеот vgv1966 » 13 Дек 2009, 16:58

Zdraveite, mnogo kasno popadnah na tuk no az sashto qdoh poparata na M 98 , che i oshte 3 choveka.Moje li vsichki da se obedinim i da napravim neshto?Nqmat krai lajite im .Oshte mamqt horata.Pak imat obqvi.Nespirat .Uj , che imat licenz .Moshennici.
vgv1966
Нов потребител

Мнениеот precakan_sum » 14 Юли 2010, 11:21

никакви пари не даваъте на тези мошеници.От март месец съм платил 135 лева за някакви си преводи .Казаха че след 2 месеца щял съм да получа някакво разрешение за работа .До ден днешен нищо не съм получил. Не плащаъте нищо и кажете на колкото можете повече познати. А ако ходите или минавате до офиса им напишете с маркер на вратата и наоколо " М-98 са мошеници "
precakan_sum
Нов потребител

Назад към Право на ЕС