начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Ограничение на цените в рамките на Еврозоната?

Ограничение на цените в рамките на Еврозоната?

Мнениеот zkvvoob » 18 Мар 2009, 13:12

Здравейте,

Не успях да формулирам по-добро заглавие, така че моля за извинение. Въпросът ми е следният:

Наскоро чух, че във връзка с всеобщата инфлация скоро след въвеждане на еврото като обща валута сред първите страни, някой от органите на ЕС е наложил ограничение, според което една и съща стока не може да се продава в различните страни с повече от 2% разлика в цената.

Вярно ли е това? Имате ли представа къде бих могъл да намеря повече информация за това?

Благодаря ви предварително!
zkvvoob
Нов потребител

Re: Ограничение на цените в рамките на Еврозоната?

Мнениеот popo45 » 18 Мар 2009, 23:27

Незнам как ги смятате тези работи. Преди 2 седмици ходих в Будапеща. Един килограм свинско месо без кост струва 2,5 евро/като се преизчисли от тяхната валута щото те са на форинти/.
2 литра натурален сок ябълка е около 80 евро сента/200 и няколко форинта/.

Това е в TESKO ама все тая.

Техните заплати не знам колко са.

Та такива цени по Европата.
popo45
Потребител

Мнениеот popo45 » 18 Мар 2009, 23:35

Най-драстична обаче е разликата в прахът за пране. Аз обаче не купих и не помня колко беше цената щото то на едни големи торби, а и аз никога не съм купувал прах в България. Та много по-евтин е в пъти. Иначе навзех месо да има.
popo45
Потребител

Мнениеот zkvvoob » 19 Мар 2009, 01:12

Ама моля ви се, да не се оплакваме от цените. Форумът, а и темата визират законодателни мерки.

Ако някой може да ми отговори по същество, ще съм му безкрайно признателен!
zkvvoob
Нов потребител

Мнениеот dwdimov » 27 Мар 2009, 17:05

Предполагам говорите за конкурентното право на ЕС. Вижте чл. 81 и 82 ДЕО. Наистина съществуват определени ограничения в поставянето на различни цени, но само при определени положения. Потърсете и указанията на Комисията по прилагането на чл.81 и 82. В тях ще намерите конкретната процедура за установяване на нарушения по чл.81 и 82, която е установена на базата на решенията на Европейския съд. Всичко е дефинирано с точни цифри и предполагам двата процента, за които говорите са част от тях.
dwdimov
Младши потребител

Назад към Право на ЕС