начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Отговорност за ново строителство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отговорност за ново строителство

Мнениеот iva_diva » 28 Окт 2008, 12:33

Здравейте, имам един безкрайно европейски /и небългарски :? :? / въпрос относно отоворността за строителните и довършителните работи по така наречените сгради - ново строителство. Както повечето знаем издаването на отделните актове в строителния процес - ключовите етапи, през които преминава една сграда /жилищна/, преди да бъде пусната в експлоатация са описани в една от наредбите към ЗУТ.
1. Акт 14 – констатира завършване на сградата в груб строеж /Общинската администрация издава удостоверение по чл. 181, ал. 2 от ЗУТ/.
2. Акт 15 - сградата е напълно завършена. - Документът се подписва от компетентните длъжностни лица и от собствениците на обекти в сградата.
3. Акт 16 - разрешението за ползване. – издава се при установяване на напълно съобразено с одобрения инвестиционен проект строителството. Според ЗУТ този документ за жилищните сгради над 15 метра да не се издава от местната власт /общината/, а се въвеждат в експлоатация от ДНСК. - съставя протокол за проведена 72-часова проба при експлоатационни условия - доказва, че строежът няма недопустими отклонения от стандартите и покрива изискванията за безопасност.

Та мен ме интересува :lol: :lol: - да си дойда на въпроса - от кого да търся отговорност ако сградата, построена преди 1 г. и където току-що съм си купила апартамент, се срути примерно или падне покрива. Като имате пред вид, че купувам апартамента не от възложителя на строителството. :mrgreen:
Аватар
iva_diva
Младши потребител

Re: Отговорност за ново строителство

Мнениеот d_d » 28 Окт 2008, 12:40

Почитаема госпожице,
като Ви падне апартамента, най- добре да отидете при адвокат.
Ако толкова не можете да траете дотогава /до срутването/ , то можете още сега да отиде при някой колега, който срещу хонорар да задоволи любопитството Ви.

Изборът е ваш !
d_d
Потребител

Мнениеот iva_diva » 28 Окт 2008, 12:53

Трудно мога да понеса толкова много любезност :oops: почитаемО d_d
Аватар
iva_diva
Младши потребител

Мнениеот Melly » 28 Окт 2008, 14:23

Колега D_d,

Споделям любезния Ви тон и се присъединявам.

За кой ли път, в случая питащата, показва с неповторима яркост ЛИПСАТА НА УВАЖЕНИЕ към онези от нас, само и единствено поради това, че НЕ Е ХАРЕСАЛА дадения отговор на поставения си въпрос.

Още по-драстично ми звучи обръщението Й към Вас колега:
"..., уважаемО d_d.

Г-ЦЕ/Г-ЖО,
Държа да Ви кажа, че употребата на среден род е характерна за неодушевена вещ. За такава вещ ли определяте колегата? :evil:
Следствие на СЪЗНАТЕЛНО демонстрираното Ви поведение, ще си позволя и аз да Ви охарактеризирам:
ЯВНО Ви липсва елементарно ВЪЗПИТАНИЕ и КУЛТУРА!

Не очаквайте от мен какъвто и да е коментар, ако случайно имате наглостта да вземете отношение по моето изказване.
С мнението си не ангажирам когото и да било!

В заключение, бих казала,
Бъдете здрава!

П.П. И..., не забравяйте, че преди всичко сме ХОРА!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот iva_diva » 28 Окт 2008, 17:13

Най-добре се успокойте и си пийте навреме лекарствата
Не виждам основателна причина да се държите по този начин с който и да било и вие и "уважаемия" ви колега. Задавам съвсем конкретен въпрос, на който ми отговаряте с насмешка и лаконично и ме пращате .......
Просто не отговаряйте щом е толкова болезнено и финасово зависимо за вас
Лек ден.
Аватар
iva_diva
Младши потребител

Мнениеот harmaiani » 30 Окт 2008, 15:15

Otgovornost nosi stroitelia, razbira se, no zavisi ot sastnostta na nedostataka,vremeto, prez koeto sastia e ustanoven i dali vie ste znaeli za nego. Vsichko e vapros na dalgo i slojno dokazvane v edin eventualen sadeben proces s nesiguren krai. Zastrahovaite apartamenta zadaljitelno. Pri eventualni steti badete sigurni che zastrahovateliat ste napravi vsichko vazmojno da dokaje chia e vinata za da si tarsi obratno parite.
harmaiani
Потребител

Мнениеот iva_diva » 03 Ное 2008, 12:03

Благодаря за съдействието на Харманяни - :D :D
Ако идвате към Бургас се обадете :D :D
Аватар
iva_diva
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация