начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Чл.67 ЗС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чл.67 ЗС

Мнениеот monik » 12 Май 2005, 10:13

Моля да ми помогнете по следния казус: Учредено е право на строеж през 1991г. върху общински имот. В договора има клауза съгласно която ако правото на строеж не бъде упражнено в 5 г. срок то се отнема. В чл.67 ЗС имаше една ал.2 където в такива случаи със заповед на кмета се отнемаше правото. Но тази ал.2 вече е отм. /96г./. Въпросът ми е по какъв начин да бъде отнето правото? Дали това правоотношение е гражданско правно и следва договора да се развали по реда на ЗЗД? Има ли административен ред за отнемане на правото или реда е общия исков? Благодаря!
monik

Re: Чл.67 ЗС

Мнениеот syn4oto » 12 Май 2005, 11:09

Прилага се общото правило - чл. 67, ал. 1 от ЗС и мисля, че можете да се възползвате от възможността по чл. 65 от ЗОС.
syn4oto

Мнениеот гери » 12 Май 2005, 12:36

Правото на строеж се счита погасено с изтичане на 5 годишния давностен срок. Необходиво е да се констатира че същото не е упражнено, от комисия назначена със заповед на кмета на съответната община, след което приобретателят му да бъде уведомен за горното.
гери

Мнениеот monik » 12 Май 2005, 14:41

Имате предвид, че самото уведомление е достатъчно за да се прекрати правото му да построи? Благодаря !
monik

Мнениеот Инот » 12 Май 2005, 14:59

Колегите са прави но обърнете внимание и, че съгласно §11 от Преходни разпоредби на ЗУТ, петгодишният давностен срок по чл.67 от Закона за собствеността не тече и не се прилага в случаите, когато правото на строеж е получено като обезщетение за отчужден недвижим имот ;)))).
Инот

Назад към Взаимопомощ