- Дата и час: 26 Ное 2024, 06:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
притеснена съм за моя НА
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
притеснена съм за моя НА
Здравейте колеги! Преди години закупих един апартамент. Днес обаче като го разглеждах забелязах, че е не е отбелязано в текста на НА за покупко-продажба следното : "Актът се прочете на страните и след одобрението му се подписа от тях и от мен, нотариуса". Много съм притеснена, защото отношенията ни с продавачката не са добри, ако трябва да се прави поправка на НА. Истината е, че действително нотариусът прочете НА на глас, беше одобрен от страните и подписан . Имаше и един свидетел на прочитането и одобрението, освен нотариуса. Моля Ви кажете ми как се удостоверява прочитането на НА и одобряването му ? Може ли бившата собственичка да посика да ги обяви за нищожен? Знаете колко скочиха цените на имотите и как само някакава си бвша собственичка само иска да узнае за подобен проблем и да си върне имота. БЛАГОДАРЯ ВИ!
- притеснена
Re: притеснена съм за моя НА
Ами доплати и сумата,с която е нараснал имота.Все пак прекарала се е жената че ти го е дала на безценица.Ако си дала 10 000$ за 2-стаен панел в Люлин например,доплати и 20 000евро и сте готови:)
Иначе тя спокойно може да претендира за нищожност на нотариалния акт.
Иначе тя спокойно може да претендира за нищожност на нотариалния акт.
- Незнам
Дрън-дрън!
1. )Първо, това въпрос на колежка ли е?
2. )Второ - погледни 5-те години..
1. )Първо, това въпрос на колежка ли е?
2. )Второ - погледни 5-те години..
- Ant
Е,и какво като не отбелязано?Гледам,че в ГПК няма изискване да пише това.
Да не би пък от това да следва,че договорът е нищожен?
Ако се стигне до дело може със свидетели да се доказва ,че нотариусчето го е прочело. Или нещо се бъркам?
Да не би пък от това да следва,че договорът е нищожен?
Ако се стигне до дело може със свидетели да се доказва ,че нотариусчето го е прочело. Или нещо се бъркам?
- stavrev
- Потребител
Ти не си в ГПК!
Чл. 475. (1) Нотариусът прочита на участвуващите лица съдържанието на акта. Ако те го одобрят, актът се подписва от тях пред нотариуса, а ако е вече подписан, те трябва да потвърдят пред него своите подписи.
Чл. 476. Нотариалният акт трябва да съдържа:
а) годината, месеца, деня, а когато е потребно - и часа, и мястото на извършването му;
б) името на нотариуса, който го извършва;
в) името, бащиното и фамилното име на лицата, участвуващи в производството, а така също и местожителството им;
г) съдържанието на акта;
д) кратко обозначение на документите, удостоверяващи наличността на изискванията по чл. 482, ал. 1, и
е) подпис на страните и на нотариуса.
Чл. 475. (1) Нотариусът прочита на участвуващите лица съдържанието на акта. Ако те го одобрят, актът се подписва от тях пред нотариуса, а ако е вече подписан, те трябва да потвърдят пред него своите подписи.
Чл. 476. Нотариалният акт трябва да съдържа:
а) годината, месеца, деня, а когато е потребно - и часа, и мястото на извършването му;
б) името на нотариуса, който го извършва;
в) името, бащиното и фамилното име на лицата, участвуващи в производството, а така също и местожителството им;
г) съдържанието на акта;
д) кратко обозначение на документите, удостоверяващи наличността на изискванията по чл. 482, ал. 1, и
е) подпис на страните и на нотариуса.
- stavrev
- Потребител
Четете ли всички текстове в ГПК? Например чл. 472 във връзка с чл. 475 ал. 1 ГПК
Може да възникне спор, но доказателството, че е спазено изискването на чл. 475 ал. 1 ГПК за прочитане и одобряване на акта е факта, че НА е подписан от страните и нотариуса.
Празнувай спокойно Великден и не се притеснявай!!!
Може да възникне спор, но доказателството, че е спазено изискването на чл. 475 ал. 1 ГПК за прочитане и одобряване на акта е факта, че НА е подписан от страните и нотариуса.
Празнувай спокойно Великден и не се притеснявай!!!
- marianchica
И аз така смятам, че няма голям проблем, защото нотариуса е спазил изискването на закона и е прочел нотариалния акт, страните се съгласихме, а цената тогава никак не беше малка, като плащането беше по банков път , каквато беше и цената ни по предварителен договор. Просто в НА прехвърлянето е по дан. оценка. Иначе имаше и свидетели на прочитането. Според Омарбалиев ако се стигне до спор със свидетели ще можем да докажем, че е бил прочетен, страните са се съгласили и са го подписали. В момента никой не спори за нищо и аз се надявам за в бъдеще да няма проблеми. Благодаря ви на всички за отговорите! Весели празници!
- kб..
Нямате никакъв проблем колежке! Този текст, който Ви претеснява изобщо не е част от формата на НА. А предполагам, че производството пред нотариуса по тази сделка е инициирано с надлежна писмена молба от продавача и купувача за извъшване на въпросния акт, в която накратко, обикновено се описва и съдържанието на акта. Така, че освен свидетеля имате и още едно писмено доказателствено средство, установяващо намерението на продавача и за какво той се явява пред нотариуса. Но и без това пак нямате проблем. Нали именно за това законът овластява нотариуса с извършването на тези производства !! Нали той именно е овластен ДА УДОСТОВЕРИ ,че волята на страните е такава каквато е отразена в акта. ??! Споко!! И друг път си пишете сама актовете. Не оставяйте това на нотариуса или на неговите сътруднички, които в най-честия случай изобщо не са юристи а просто момиченца, които при малко по-сложни казуси се объркват като патета, ако нотариусът не ги държи изкъсо.
- gerlex07
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|