начало

Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup

Промяна на обезпечителната мярка (бъдещ иск)

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на обезпечителната мярка (бъдещ иск)

Мнениеот zvezda » 11 Апр 2005, 12:40

Съдът отказа да обезпечи бъдещия ни иск, като се позовава на "неподходяща обезпечителна мярка", т.е. ние искаме възбрана на имот, който е с по-голяма стойност от претенцията ни по бъдещия иск. Мога ли, в производството по обжалване на определението с частна жалба, да посоча нова обезпечителна мярка и да се надявам, че тя ще бъде приета за подходяща?
Аз мисля, че не може, но ще се радвам, ако някой ми каже обратното :-))
zvezda
Потребител

Re: Промяна на обезпечителната мярка (бъдещ иск)

Мнениеот Enigma » 11 Апр 2005, 15:22

Ако ще посочвате нова обезпечителна мярка, то нямате процесуален интерес да обжалвате, а искате направо новата мярка пред първия съд.

Но ми се струва, че ако обжалвате имате голям шанс да успеете. Този мотив на съда е пълна простотия.Най-малкото защото размерът на претенцията ще се установи едва с окончателното решение, а и може да я промените в хода на делото. Изобщо съдът просто не е искал да наложи обезпечение или страда от шизофрения. То ако можеше на всеки иск да се намери точно до стотинка обезпечение. Да не говорим, че този имот е сигурно единствения продаваем.
Enigma

Мнениеот zvezda » 11 Апр 2005, 15:56

Клиентката ми не е в страната и мога да действам само с даденото ми пълномощно по делото, затова мога само да продължа с обжалване. Иначе ще поискаме отново с друга мярка (ако не успея с частната жалба) - колко му е.
Иначе, не мога да разбера, защо съдът толкова трудно постановява обезпечения, при положение, че ответникът има право на защита след това. А и си мисля, че с тези производства спестяваме мудните искови процеси и разтоварваме съда от излишна работа, предвид голямата вероятност бъдещият ответник да склони на споразумение, защото имотецът му е възбранен.

Мога ли да соча нови доказателства по бъдещия иск с частната жалба срещу определението, с което се отказва обезпечение?

Благодаря ти, Енигма, за това, че мога да разчитам на теб :-*
zvezda
Потребител

Мнениеот 888 » 20 Апр 2005, 12:17

А как обосновахте в искането обезпечителната нужда? По мое дело съдията иска данни за невъзможност по реализиране на евентуално съдебно решение, освен ,че обяви мярката като неподходяща- запор на РЗ.
888

Назад към Взаимопомощ