начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

доброволна делба

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

доброволна делба

Мнениеот juri » 21 Мар 2005, 09:25

Възможно ли е с договор за доброволна делба имот да бъде разделен така, че част от него да остане съсобствана на няколко съделители. Аз мисля, че да, но моля и за други мнения.
juri
Потребител

Re: доброволна делба

Мнениеот адресат » 21 Мар 2005, 10:10

Може да се възложи в общ дял- определена реално обособена част от имота. Най-често това става при делба по колена, т.е. когато двама или повече съделители наследяват по коляно или ако имота е съсобстен на две семейства, придобит в СИО за двете- всяко от семействата да получат в общ дял рлеална собственост. Правила съм делба по този начин и двете хипотези.
адресат

Мнениеот juri » 22 Мар 2005, 10:47

Точно първата хипотеза ме интересува. Става дума за възстановена собственост на земеделски земи. Един от наследниците на починалия собственик също е починал. Ако с договора за доброволна делба се разделят имотите падащи се в негов дям между наследниците му това доста ще усложни и забави процедурата, от което нямат интерес останалите съсобственици. Идеята е да им се възложи в общ дял полагащата им се част.
Блатодаря за отговора.
juri
Потребител

Мнениеот Partner2 » 22 Мар 2005, 13:17

Стига имотеца да е реално поделяем, не виждам смисъл да се тормозиш и главоблъскаш. Направо го поделяй, както намериш за добре /в смисъл както е възможно - за земеделска земя 3 дка, лозе ...., ако е в регулация - виж минимални размери, лице и др., ако е апартамент - ...../ и готово - няколко хорица влизат в нова съсобственост! Практиката ни подсказва че делба имаме и при излизане от съсобствеността на един от съсобствениците или образуването на поне едно реално парче от цялото.
Partner2

Мнениеот галина » 22 Мар 2005, 20:02

Разбира се ,че може !Няма никакъв проблем
галина

Назад към Взаимопомощ