начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

СВЪРЗАНО СТРОИТЕЛСТВО И ИМОТИ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СВЪРЗАНО СТРОИТЕЛСТВО И ИМОТИ

Мнениеот DANN » 05 Фев 2005, 18:07

Колеги, моля да ми отговорите, може ли да се говори за свързано строителство в съседни имоти всеки от които е с площ от 45 кв.м. Нарушен ли е закона при издаване на строително разрешение за единия имот, без съответно съгласие на собствениците на съседния.
DANN

Re: СВЪРЗАНО СТРОИТЕЛСТВО И ИМОТИ

Мнениеот scribtor » 05 Фев 2005, 23:06

По първата част на въпроса - Нещо не разбирам. Свързаното застрояване, казано най-просто, означава двете постройки, в двата съседни УПИ-та, да са "на калкан" - какво общо има площта на УПИ-тата. А пък относно съгласието на съседния имот - също не е ясено - за разрешение за строж ли говориш или за скица виза, щото ако е за разлешение за строеж - възможно е да си "изпуснал влака". И това не е точно така...Не става! Уточнете си въпроса. Б.Дв.!
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот DANN » 05 Фев 2005, 23:19

обстойно прочетох какво е УПИ, но в конкретната ситуация не става въпрос за такива парцели. Парцелите са няколко и за тях е отредено едно УПИ. Разположени са в УПИ-то като планоснимачни номера. Имот пл. № 20 и имот пл. № 21. Та има издадено разрешение за строеж в имот пл. № 21, като в момента и в двата имота има сгради които имат обща стена и са на различни собственици. Та болката идва от там, че по така издаденото строително разрешение съществуващата към момента сграда в имот № 21 следва да се разруши и на нейно място да се изгради нова. То въпросът ми е двете сгради в двата конкретни имота дали са в условията на свързманост, тъй като самите имоти не са УПИ-та
DANN

Мнениеот scribtor » 05 Фев 2005, 23:48

Колега, парцел и УПИ е едно и също нещо. Предполагам, че говорите за имот /ПИ/.
При условие, че УПИ-то е образувано от двата имота, значи, че собствениците на съответните ПИ са съсобственици в УПИ. Това от своя страна задължително изисква съгласие за ново строителство в УПИ. Освен ако разработката не е била правена по времето на ЗТСУ/отм/при условията на чл. 241 ППЗТСУ/отм/ .
При режима на ЗУТ, на практика, строителството в съсобствен УПИ става по два начина - ако всички съсобственици желаят строежа - всички участват в разрешението за строеж и съответно стават съсобственици на построеното; вторият вариант е да се строи с учредяване право на строеж - 183 ЗУТ.
Относно застрояването - така какго го описвате излиза, че не е свързано.
Ако цитирате правното основание в разрешението за строеж може да се изяснет и други неща. Каква е визата?Това, което Ви казвам е доста схематично.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот DANN » 06 Фев 2005, 00:05

Във въпросното УПИ не са само два ПИ а няколко. Аз визирам само тези два - единия е на един собственик, другия на друг и има общата стена между двете сгради, които са разположени въхру цялата площ на двата имота. Разрушаването на едната би довело до оставянето без една стена на другата сграда. А строителното разрешение предвижда именно това събаряне и изграждане върху същата площ на нова сграда. И едно уточнение - имотите са отделни и не са в режим на съсобственост. основанието на строителното разрешение е чл. 148 ЗУТ
DANN

Мнениеот scribtor » 06 Фев 2005, 00:19

Може би нещо не се разбираме - какво значи имотите да са отделни в УПИ-то ?След урегулирането им /предполагам, че това е станало още по времето на ЗТСУ, за малкоетажно застрояване/ имотите губят своята самостоятелност и собствеността върху тях се трансформира с съсобственост в парцела/УПИ/. Така че няма как имотите да са самостоятелни. Това от своя страна -води до хипотеза на строителство в съсобствен УПИ.
В строителното трябва да има цитиран и друг член - изпишете всичките членове, за да се ориентирам на каква база е издадено - имам предвид като градоустройство/на база ПУП или Директна скица-виза/. От това зависи общалването донякъде.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот DANN » 06 Фев 2005, 00:29

Ще ми дадеш ли имейл да ти изпратя необходимото?
DANN

Мнениеот DANN » 06 Фев 2005, 00:33

а всъщност откъде си?
DANN

Мнениеот scribtor » 06 Фев 2005, 00:39

Давам ти имейла, но ти напиши своя, да те позная, че нещо ми се е скапала антивирусната и не отварям непозната поща: koh_leg@abv.bg
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот scribtor » 06 Фев 2005, 00:42

Интересуваш се откъде съм? Ще ти пиша по имейла.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот scribtor » 06 Фев 2005, 00:46

Сега ли ще пуснеш нещата, защото излизам от форума?
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот DANN » 06 Фев 2005, 00:54

Да сега ще ти ги пусна. Имаш ли указания относно това?
DANN

Мнениеот DANN » 06 Фев 2005, 01:01

а е добре да ми кажеш от къде си защото цялото това изпращане може и да е излишно
DANN

Назад към Строителство и регулация