начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

"нормативен документ", вместо "нормативен акт"?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"нормативен документ", вместо "нормативен акт"?

Мнениеот Ася » 12 Ное 2004, 16:59

грешка ли е е, ако се използва понятието "нормативен документ", вместо "нормативен акт"? Аз мисля, че легално е второто, но съм виждала на много места първото понятие и дори Агенция за нормативни документи.
Ася

Re: определение

Мнениеот makiavelito » 12 Ное 2004, 17:54

ne e greshka.
makiavelito

Мнениеот Ася » 12 Ное 2004, 18:03

Благодаря. Знаете ли дали в теорията има писано по този въпрос?
Ася

Мнениеот marlow » 12 Ное 2004, 18:03

Можете ли да ми посочите къде точно сте видяла "АГЕНЦИЯ ЗА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ"? На мен ми звучи напълно безмислено.
marlow

Мнениеот evgo » 12 Ное 2004, 18:39

Някога бях видял едно изказване на един участник във форума - ggrn /който така и не се появява повече/, че му настръхвали ушите като чуел "нормативен документ" - звучало му много журналистически. Но се чудя защо ли не влезе в Сиела, Апис, Норма и да напише на глобално търсене "нормативен документ" - за да се види колко Наредби, Правилници, Писма и т.н. използват това определение.
evgo

Мнениеот лунатик » 12 Ное 2004, 18:45

Преди време(1994 год.) се издаваше списание "Нормативни докумунти". Ако в "Гугъл"-а напишеш "нормативни документи" ще се се покажат над 3000 попадения. Ако се потърси "нормативни актове" ще се покажат над 4000 попадения съдържащи това словосъчетание. Е, правилното си е "актове" - ЗНА работи с този термин, но и другият е получил не малко разпространение. И не трябва де охулва този дето употребява термина "документи". На практика те са синоними. Погледнато от друг ъгъл има нюанси - "актът" навежда мисълта към движение, промяна, а пък "документ" - към нещо статично, веднъж завинаги установено.
И както често се променят - "акт" освен, че е и по-точното, е и по-вярното.
лунатик

Назад към Взаимопомощ