начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Zastrahovatelen kazus

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Zastrahovatelen kazus

Мнениеот ogi » 03 Ное 2004, 18:35

Predi izwestno wreme stava slednata sluchka:

Deteto na edna poznata otwarya zadnata vrata na kolata otkum patya i dwijeshta se po ulicata kola udrya wratata. Kolata na poznatata e bila parkirana do trotoara (ne e bila w dwijenie). Ne e imala zastrahowka "grajdanska otgowornost". Doshlite katadjii opredelili vinata na poznatata mi i i napisali akt.

Sega poznatata mi poluchava pismo ot zastrahowatelya na blusnalata ya kola s iskane da zaplati 2500 lv. Kakwo moje da se naprawi po sluchaya? Naistina li vinata e na poznatata mi i struwa li si da navliza w sudeben proces sus zastrahowatelite?
ogi
Младши потребител

Re: Zastrahovatelen kazus

Мнениеот ogi » 03 Ное 2004, 18:44

Zabravih po-gore da utochnya, che e izpusnata vuzmojnostta da se objalwa izdadeniyat ot katadjiite akt, a i w momenta na sustawyaneto na akta, priyatelkata mi ne e bila w sustoyanie da razsujdawa trezwo - bila e pritesnena za jiwota na deteto si. Na nego nishto ne mu e stanalo - interesno, ako shofyorat na drugata kola beshe blusnal deteto, koy shteshe da e vinowen togawa?
ogi
Младши потребител

Мнениеот monteskio. » 03 Ное 2004, 18:56

Здравейте,
Съгласно Закон аза застраховане, на лице, което е причинена имуществена или неимуществена вреда, от лице, което н е есключило задължителна застраховка гражданска отговорност, такова се изплаща от създадения за това ГАРАНЦИОНЕН ФОНД.
Чл. 88.
(1) (Предишен текст на чл. 87 - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) Гаранционният фонд изплаща:
1. по застраховката "Гражданска отговорност" обезщетение:
а) за неимуществените вреди, ако причинителят не може да бъде установен;
б) за неимуществените и имуществените вреди, ако причинителят не е имал застраховка или не е бил правоспособен водач;
(5) (Нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) За изплащане на обезщетение по ал. 1 пострадалото лице предявява претенцията си пред Гаранционния фонд с писмена молба, придружена с доказателства относно застрахователното събитие, правото на пострадалия да получи обезщетение във връзка със събитието и размера на причинените вреди. В противен случай Гаранционният фонд не дължи разноски по делото, както и лихви за забава до датата на предявяване на исковата молба в съда.
Естествено след като фонда изплати обезщетението встъпва в правата н аувреденото лице, до размера на платеното, като за вземанията си Гаранционният фонд може да се снабди с изпълнителен лист въз основа на документите и извлеченията от сметките, с които те се установяват, ако задължението не е било изплатено в едномесечен срок от получаване на писмена покана.
Тук обаче е интересен един друг елемент......определяне на размера на щетата....
Съласно новия чл. 7а
(Нов - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) (1) За нуждите на установяването на застрахователното събитие и на вредите, причинени от него, застрахователят, лицето, което търси обезщетение, или Гаранционният фонд има право да получи необходимата информация, съхранявана от органите на Министерството на вътрешните работи, следствието, другите държавни органи, и лицата, които имат право да удостоверяват настъпването на обстоятелства, както и заверени преписи от документи. Когато исканата информация е част от материалите по предварителното производство, прокурорът разрешава достъпа до нея.
(2) Органите на Министерството на вътрешните работи предоставят на пострадалите от пътнотранспортни произшествия необходимата информация, съхранявана при тях, за установяване на застрахователя по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на виновния водач и по задължителната застраховка "Злополука", както и за установяване на застрахователната полица.
Имам предвид, че според мен, щетата причинена от отворената врата, не би могла да бъде в такава величина - 2500лв.( най -вероятно Застрахователят умишлено е завишил цената.Според мен, ще трябва повторна експертиза от вещо лице.

Вашата позната следва да отговори с писмо, че счита претенцията на Засррахователят за неоснователна, тъй като следва да си предяви вземането от гаранционния фонд. Ползата, която може да извлечене, е повторна оценка на щетите от вещо лице и забавяне на плащането, но така или иначе ще трябв ад аплати определена сума,но в какъв размер, все ощ ене се знае.

Успех!

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот 1407 » 04 Ное 2004, 15:07

Моят случай е следният: преди повече от половин година пътувах в автомобил, който катастрофира. На един завой се блъсна в насрещнодвижещ се автобус. Няколко дни след катастрофата (тъй като при първоначалния преглед не ми беше направена рентгенова снимка) се установи, че имам счупено ребро в дясно. Повече от месец бях в болнични. Разбрах, че автомобилът, в който пътувах, няма застраховка "гражданска отговорност". Мога ли да се възползвам от този Гаранционен фонд ?
1407

Мнениеот monteskio. » 04 Ное 2004, 15:36

Здравейте,
Относно поставеният от Вас въпросе ще ви отговоря следното:
В случай, че нямате роднински взаимоотношения с притежателят на автомобила, то имате пълно право да предявите иск пред Гаранционния Фонд, поради факта, че Застраховак "Гражданска Отговорност" покрива вредите причинени от лицата задължени да сключат този вид застраховка, настъпили вследствие на притежаването и използването на моторно превозно средство.

Успех!

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот 1407 » 05 Ное 2004, 12:16

Благодаря ви за отговора, Monteskio ! Знаете ли какви документи искат да бъдат приложени към молбата ?
1407

Мнениеот monteskio. » 05 Ное 2004, 14:07

В молбата трябва да опишете накратко случилото се. Освен това следва да приложите към претенцията си доказателства относно застрахователното събитие, а именно:
1. АУАН съставен от служителите н апътна полиция
2. Медицинско удостоверение

Срока за отговор на молбата ви е 1 месец, считано от датата на подаване.
Срока за заплащане на обезщетението е 10 дневен , считано от решението

MONTESKIO
monteskio.

Мнениеот lu » 07 Ное 2004, 22:04

Здравейте,
имате опит и може би ще ми подскажте нещо: имаме застраховка гражданска отговорност, имаме пълно авто каско и едн нощ е счупено стъклото на колата. Застрахователната компания признава щетата, съставя необходимият документ и близо година чакаме за превод в банковата сметка. Заведохме дело в нашия гради естествено отвод за подсъдност, та СРС за пръвпът ми е. Имам акта от КАТ. Пропускам ли нащо? Има ли вепоятност да ме изненадат с нещо или в този смисъл, кажете нещо!
lu

Мнениеот monteskio. » 08 Ное 2004, 01:01

Здравейте,

В този форум - Взаимопомощ" им аподобна тема относно застраховките и неплащане на дължимо обезщетение. Можете там да прочетете необходимата информация)))))

MONTESKIO
monteskio.

Назад към Взаимопомощ