начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

МОЖЕ ЛИ да дам на КОНЦЕСИЯ ИМОТА СИ /

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МОЖЕ ЛИ да дам на КОНЦЕСИЯ ИМОТА СИ /

Мнениеот МЛАДЕЖА » 22 Окт 2004, 15:45

Колеги , не съм работил с концесионни договори и ме мъчи въпросът мога ли да дам на концесия етажна собственост / от домсъвета / или да си правя договор за наем , ама той е с макс.срок-10 г. , а концесията.................???
МЛАДЕЖА

Re: МОЖЕ ЛИ да дам на КОНЦЕСИЯ ИМОТА СИ /

Мнениеот _abettor » 22 Окт 2004, 16:04

Колега, как смятате да дадете на концесия, частна собственост? Невъзможно е!
_abettor

Мнениеот Mилена.П » 22 Окт 2004, 16:14

не можеш. концесия има само при обекти - публична държавна собственост. виж закона за концесиите
Mилена.П

Мнениеот лунатик » 22 Окт 2004, 16:40

С концесия не става, но с учредяване на право на ползване (възмездно), може и за срок повече от 10 год. (нали срока ти е важен да е за повече от 10 год.?). По една друга твоя тема пейстнах следното:

"Авторът на статията, юристът Стоил Димитров изяснява предимството на правото на ползване пред договора за наем и неговата правна същност. Правото на ползване е вещно право върху чужда собственост и дава възможност на ползвателя да потребява една вещ (имот) съгласно нейното предназначение и да получава доходи от нея, без да я променя съществено. То се учредява еднократно под формата на нотариален акт, най-често с покупко-продажба.
Правото е абсолютно, т.е. собственикът не може да налага ограничения как ще се ползва имотът и на кого ще се предоставя, при условие че няма съществени промени или увреждане. Срокът на правото не е ограничен, т.е. то може да бъде с произволен срок или до края на живота на ползвателя. Правото на ползване е лично - веднъж учредено, то не може да се прехвърля. Това ограничава ползвателя, но ако дружеството изпадне в неплатежоспособност, съдия-изпълнител не може да посегне върху правото на ползване.
Авторът подчертава, че правото на ползване е една форма с голямо бъдеще. Еднократното плащане, неограниченият срок, невъзможността за отнемане от съдебно-изпълнителните служби и ограничените възможности за едностранно прекратяване насочват все повече институции към тази правна форма, която е позната в пазарното стопанство повече от 2000 години."
--------
Трудно ми е да приема, че това ограничено право може да се учреди чрез покупко-продажба, но пък ми хареса това за съдия-изпълнителя.
лунатик

Мнениеот vesina4 » 25 Окт 2004, 15:15

На концесия се дават не само имоти публ.държавна собственост, но и публична частна - виж чл.67 от ЗОС /цитирам по памет, може и да не съм съвсем точна в разпоредбата/. Концесия се дава не само за имоти, но и за дейности...
vesina4
Младши потребител

Мнениеот vesina4 » 25 Окт 2004, 15:16

Каква глупост написах...извинете, исках да кажа публична общинска собственост...
vesina4
Младши потребител

Мнениеот frantic » 27 Окт 2004, 10:55

Koncesia na etazna sobstvenost? Ia si otvori zakona za koncesiite i viz tam kvo pishe...))))maleeeeee
frantic

Мнениеот младежа » 08 Ное 2004, 17:06

Ясно, ще учреди Етажната Собственост / с решение на събранитео, и бла ,бла,, бла/ ПРАВОТО НА ПОЛЗВАНЕ на част от имота на физическо лице .
младежа

МОЛЯ ДАЙТЕ МИ ПРИМЕРНИ ОБРАЗЦИ НА ПРОЦЕДУРА ЗА КОНЦЕСИЯ

Мнениеот ЛОРА » 20 Яну 2006, 12:43

ОТ ДВА МЕСЕЦА СЪМ ЮРИСКОНСУЛТ НА ОЩИНА МОЛЯ ДАЙТЕ МИ ПРИМЕРНИ ОБРАЗЦИ НА ПРОЦЕДУРА ЗА КОНЦЕСИЯ МНОГО СЪМ ЗЛЕЕЕ МОЛЯ ЗА ПОМОЩ
ЛОРА

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 12:52

Верно тука е пълно с хора, които са мнооооо зле! Форума така е затъпял, че нямам думи - тъпаци, които ги мързи да четат задават тъпи въпроси, а други, може би не тъпаци им отговарят, щото няма кво да правят и им е тъпо!
Гост

Мнениеот Гост » 20 Яну 2006, 13:31

Колеги,предлагам първо всеки да даде понятие на етажна собственост,според мен, това е изключително право на собственост върху конкретно обособени обекти и съсобствеността върху общите части,т.е налице са две категории правоотношения,за да има етажна собственост трябва да има конкретно обособени обекти, които да са свързани с общи части!
А сега да помислим може ли да се извършват разпоредителни действия с етажната собственост и от кого?Защото учредяването на ограничено вещно право на ползване е точно разпоредителна сделка.
За повече инфо вижте ПУРНЕС
Гост

Назад към Взаимопомощ