начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Ухапване от куче

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ухапване от куче

Мнениеот Д » 30 Авг 2004, 16:53

Здравейте. Приятелката ми беше ухапана от куче. Бяхме на риболовен излет в един частен язовир, където си платихме необходимата такса. Кучето беше завързано в женската тоалетна, към която е отивала. Когато е пред тоалетната, кучето излиза и я ухапва. Кучето е собственост на управителя на риболовния парк.Ще извадим необходимото свидетелество от съдебен лекар. Има 1 свидетел. Какъв ефект може да има евентуална жалба до прокуратурата? Каква отговорност може да се търси от собственика и по какъв начин? Може ли да се иска обезщетение ?
Д

Re: Ухапване от куче

Мнениеот gun4eva » 30 Авг 2004, 16:58

Можете спокойно да потърсите отговорността на собственика на кучето по ЗЗД - чл. 45 и сл. и по-точно - чл. 50 от ЗЗД - обезщетение за вреди причинени от животно, от лицето, което е следвало да се грижи за животното - неговия стопанин или този, на чието отговорно пазене същото е било възложено. Обезщетението покрива имуществените и неимуществените вреди. Отговорността е гаранционна, т.е. вината на собственика на животното няма значение.
gun4eva
Потребител

Re: Uhapvane ot kuche

Мнениеот D » 30 Авг 2004, 18:40

A ne moje li da podam jalba do prokuraturata i tq da poeme ne6ta v svoi ryce.
D

Мнениеот Гери » 30 Авг 2004, 18:42

Лично аз споделям мнението на колегата, по-добре е да се тръгне по гражданскоправен път, тъй като с жалба до прокуратурата няма да постигнете нищо, освен да получите постановление за прекратяване.
Гери

Мнениеот D » 30 Авг 2004, 18:48

Momi4eto nqma finansovi sredstva, koito sa neobhodimi, za da zapo4ne grajdansko delo. No iska da napravi ne6to poneje e porednata ot desetki uhapani. Nima nqma na4in, pri koito ne sa neobhodimi pari ?
D

Мнениеот Com » 30 Авг 2004, 18:52

Да поиска от Съда да я освободи от такса
Com

Мнениеот D » 30 Авг 2004, 21:51

А има ли възможност и вероятност прокурорът да предяви граждански иск и по този начин тя да се освободи от такси. Мисля, че ГПК допуска такава възможност.
D

Мнениеот alexander_tonev » 30 Авг 2004, 21:56

ГПК допускаше общо тази възможност до, струва ми се, 1997 г. След това, с изменение на чл. 27 от ГПК /цитирам по памет/ на прокуратурата се даде възможност да предявява иск, т.е. да завежда гражданско дело, само в изрично предвидени от закона случаи - а този, за съжаление, не е такъв. Преди прокурорът можеше да завежда иск винаги, когато общественият интерес налага това
alexander_tonev

Мнениеот D » 30 Авг 2004, 21:58

И сега евентуална жалба какъв ефект може да има ? Никакъв ?
D

Мнениеот Гери » 30 Авг 2004, 22:05

Освен ако има средна телесна повреда... тогава може да се образува ОХ, иначе не мисля, че ще има някакъв ефект
Гери

Мнениеот D » 30 Авг 2004, 22:08

Освен граждански иск друго спасение в случая няма така ли ? Нито прокуратура, нито полиция, никой... Оправяй се сам :(
D

Мнениеот bau-bau » 31 Авг 2004, 11:13

То всъщност и при средна телесна повреда най-вероятно ще получите постановление за отказ да се образува наказателно производство. Макар и в съдебната практика да съществува един случай, при който собственик на кучета е осъден за причиняване на смърт по непредпазливост/ако не се лъжа кучетата са били пуснати свободно и понежа са били обучавани като кучета-пазачи се приема, че стопанинът им е можел и бил длъжен да предвиди настъпилите общественоопасни последици-в случая държейки ги свободно, при ниска ограда и т.н/ Не виждам обаче във вашия случай как би могла да се докаже вината на собственика....пък и едва ли прокуратурата ще внесе такова обвинение...Затова колегите са прави-да се предяви иск по ЗЗД. Разноските няма да са кой знае колко големи, пък и като спечели ще си ги вземе от ответника.
bau-bau

Мнениеот хммм » 01 Сеп 2004, 09:55

може да се иска обезщетение за непозволено увреждане по ЗЗД.
хммм

Мнениеот vilmit » 01 Сеп 2004, 12:53

На мен почти щеше да ми се случи същото.Аз мисля, че момичето е трябвало да отиде поне в полицията.Вероятно още е възможно.В най-лошия случай, те трябва да дадат полицейско разпореждане, т.е. съставяне на акт. Другите инстанции са РИОСВ и ХЕИ.Има нормативни документи които определят изисквания към собствениците на домашните "любимци", които винаги казват "То не хапе"?!
vilmit
Младши потребител

Мнениеот alex_pet » 01 Сеп 2004, 16:22

Na prokuraturata ili policiata im e prez.......a. Ne raz4itaite na tiah osven ako ne doidat za da vi razvaliat kupona po molba na susedite:) Ako sudite sobstvenika na mastiite nai mnogo da vi plati 200 - 300 leva vredi i raznoskite. Problemut e posle ako niama pari4ki.
alex_pet

Мнениеот lidiq » 01 Сеп 2004, 22:31

ако подадете граждански иск той така или иначе ще цели финансово обезщетение за приятелката ви.Потърсете адвокат,който да ви представлява при условие,че ще получи процент от обезщетението.Да не говорим ,че ако делото приключи с победа за приятелката ви,то ответната страна ще плати и нейните разходи по делото.Опитайте,не оставяйте нещата така,защото при такова немърливо поведение от страна на собственика на кучето,следващия път на мястото на приятелката ви мойе да е някое дете .Успех!
lidiq
Младши потребител

Мнениеот Гери » 01 Сеп 2004, 22:33

Не е един случая, лично аз съм работила по казус в който кучето беше причинило смърт на 6 год. детенце. Приложи се 78а НК, съответно 1000 лв. глоба.
Гери

Назад към Взаимопомощ