Здравейте, тревожа се какви ще са последствията след като съм уволнила една работничка дисциплинарно. Има ли основание да ме работничката да ме съди.
Ето и казуса: Имам магазини за хранителни стоки. Поради ремонт на единия от магазините промених работното място на една от работничките и я изпратих в друг магазин да работи. Тя обаче не се яви на работа изобщо. Изпратих и по пощата покана да дойде и да ми даде писмени обяснения защо не се явява. Тя обаче не дойде. Сега вече след 10 дни я уволних дисциплинарно. Тя обаче не иска да си разпише заповедта за уволнение. От инспекцията по труда я били посъветвали, че по този начин съм щяла да я съкратя и да и изплатя двумесечно обезщетение. Моля отговорете ми имам ли основания за притеснение след като съм спазила процедурата по кодекса на труда?
Благодаря
- Дата и час: 23 Ное 2024, 20:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дисциплинарно уволнение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: дисциплинарно уволнение
предполагам ,че сте и заповед за преместването и /това е доказателство /, ако не иска да разпише заповедта викате свидетели и те се подписват ,че тя отказва да я получи ,ако ви съди ,тия ще потвърдят факта в съдебно заседание ,ако не се явява на работа и не можете да я откриете изпратете заповедта с препоръчено писмо с обратна разписка
не можете да я спрете да ви съди ,ако иска ще ви съди ,но друг е въпроса дали ще спечели делото
не можете да я спрете да ви съди ,ако иска ще ви съди ,но друг е въпроса дали ще спечели делото
- donna
- Старши потребител
Ако работничката Ви попада в кръга от лицата,описани в Чл. 333 ал.1от КТ
1. работничка или служителка, която е бременна, майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск,би трябвало да се вземе предварително разрешение от Инспекцията по труда.
(2) В случаите по т. 2 и 3 на предходната алинея преди уволнението се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.
В случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на инспекцията по труда или на синдикален орган и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.
1. работничка или служителка, която е бременна, майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск,би трябвало да се вземе предварително разрешение от Инспекцията по труда.
(2) В случаите по т. 2 и 3 на предходната алинея преди уволнението се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.
В случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на инспекцията по труда или на синдикален орган и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.
- счетоводител
тука не става въпрос доколкото разбирам за закрила по чл.333 от КТ , а инспекцията е посъветвала работника да "иска" от работодателя да го уволнени на някои от основанията по чл.328 ал.1 т.2или т.3 или т.4 ,не мога да конкретизирам точно по коя от точките са я посъветвали
обещетението по чл.220 и 222от КТ - тъкмо 2 заплати ,първата за неспазено предизвестие ,а за втората представя документ от бюрото по труда ,че в месечен срок след уволнението е вписано като безработно и не си е намерило работа
ето от къде идват 2 те заплати
ако лицето е защитено по 333 от КТ ,тя се прилага и при уволнение по 328 ал.1 т.2,3 от КТ
но това само го предполагам
обещетението по чл.220 и 222от КТ - тъкмо 2 заплати ,първата за неспазено предизвестие ,а за втората представя документ от бюрото по труда ,че в месечен срок след уволнението е вписано като безработно и не си е намерило работа
ето от къде идват 2 те заплати
ако лицето е защитено по 333 от КТ ,тя се прилага и при уволнение по 328 ал.1 т.2,3 от КТ
но това само го предполагам
- donna
- Старши потребител
Много е важно, какво сте записали в трудовия договор относно "място на работа" по чл. 66 КТ. Ако за мястото на работа е посочено общо предприятието на търговеца, то преместването на работника от един търговски обект на друг, не е едностранна промяна на трудовия договор, което е недопустимо. Ако в трудовия договор е посочен, конкретния търговски обект ( с адрес, № и т.н.) като място на работа, преместването ще е нарушение на трудовия договор. (чл.118-119КТ)
Искането за даване на писмени обяснения, трябва да е доказано поне с обратна пощенска разписка. Не е задължително тези обяснения да бъдат дадени - достатъчно е да бъдат поискани. Без значение, е дали лицето иска да си подпише заповедта за уволнението - обратната пощенска разписка върши същото.
А най-добре е, ако може да се разберете с лицето да промените трудовия договор от безсрочен в срочен, за да може то да се ползва всички права от регистрацията си в БТ - тогава ще може да ползва до 12 месеца обезщетение, докато при взаимно съгласие - 4 месеца. При дисциплинарно уволнение, лицето струва ми се не получава нищо от БТ, даже на вас ще ви дължи обезщетение по чл.221 ал.2 КТ.
Искането за даване на писмени обяснения, трябва да е доказано поне с обратна пощенска разписка. Не е задължително тези обяснения да бъдат дадени - достатъчно е да бъдат поискани. Без значение, е дали лицето иска да си подпише заповедта за уволнението - обратната пощенска разписка върши същото.
А най-добре е, ако може да се разберете с лицето да промените трудовия договор от безсрочен в срочен, за да може то да се ползва всички права от регистрацията си в БТ - тогава ще може да ползва до 12 месеца обезщетение, докато при взаимно съгласие - 4 месеца. При дисциплинарно уволнение, лицето струва ми се не получава нищо от БТ, даже на вас ще ви дължи обезщетение по чл.221 ал.2 КТ.
- geo_19
- Младши потребител
Колега работника вече е уволнен дисциплинарно ,той отказва да получи заповедта ,в случая това което се иска от работодателя е да скъса тая заповед и да я уволни на друго основание . Предполагам че обяснения той и е искал тия обяснения могат да бъдат дадени и устно ,затова най добре е във самата заповед
да се запише дадени писмени / устни обяснения .
а що се отнася до това че работника е бил преместен в друг обект ,то 118 ал.2 от КТ дава отговор на въпроса .Аз не виждам нарушение на трудовия договор -не се смята за нарушение изменението на на трудовото правоотношение когато работника или служителя е преместен на др.раб. място в същото предприятие.........,
дори и да е преместена в друг магазин ,тя работи в същото предприятие в същият град ,но за да няма неприятности работодателя било с инспекцията било с робатника добре е да има издадена и една заповед на основани чл.118 ал.2;
за да се промени трудовия договор от бесрочен в срочен , първо трябва молба от работника и второ той се променя за в бъдеще не виждам как ще стане
да се запише дадени писмени / устни обяснения .
а що се отнася до това че работника е бил преместен в друг обект ,то 118 ал.2 от КТ дава отговор на въпроса .Аз не виждам нарушение на трудовия договор -не се смята за нарушение изменението на на трудовото правоотношение когато работника или служителя е преместен на др.раб. място в същото предприятие.........,
дори и да е преместена в друг магазин ,тя работи в същото предприятие в същият град ,но за да няма неприятности работодателя било с инспекцията било с робатника добре е да има издадена и една заповед на основани чл.118 ал.2;
за да се промени трудовия договор от бесрочен в срочен , първо трябва молба от работника и второ той се променя за в бъдеще не виждам как ще стане
- donna2
- Потребител
само да добавя работодателя има възможност също така на основание чл.345 от КТ да възстанови работника , но това явно не е неговото желание аз не виждам за какво се притеснява тоя работодател ,явно нито ще скъса заповедта нито ще тръгне по реда на 345 от КТ , едно трудово дело се влачи около 2-3г. ,единствения
неблагоприятуен изход е ако случайно я възставят на работа, работодателя дължи съобразно 225 от КТ ,ако е предевен иск за тях , 6 брутни ,съобразно КСО дължи осигуровки на работника от уволвнението до въстановяване на работа ,ако за тоя период работника не е работил или е работил на по -ниско платена работа -разликата между двете заплати ,няма проблем след едно възстановяване лицето да бъде уволнено на някое друго основание , Другото което не трябва да забравя един работодател с възстановен работник е да уведоми НОИ когато има изплащае на 6 заплати за да може агенцията по заетоста да си получи от работника това което му е заплащала /само за 6 месеца / като обезщетение за базработица
неблагоприятуен изход е ако случайно я възставят на работа, работодателя дължи съобразно 225 от КТ ,ако е предевен иск за тях , 6 брутни ,съобразно КСО дължи осигуровки на работника от уволвнението до въстановяване на работа ,ако за тоя период работника не е работил или е работил на по -ниско платена работа -разликата между двете заплати ,няма проблем след едно възстановяване лицето да бъде уволнено на някое друго основание , Другото което не трябва да забравя един работодател с възстановен работник е да уведоми НОИ когато има изплащае на 6 заплати за да може агенцията по заетоста да си получи от работника това което му е заплащала /само за 6 месеца / като обезщетение за базработица
- donna2
- Потребител
Наистина чл. 118 ал.2 от КТ определя що е "място на работа". Обаче, ако страните детайлно са посочили, че място на работа е точно този магазин намиращ се на този адрес, проблем вече има (виж по-долното решение).:
Решение № 1016 от 22.II.1995 г. по гр. д. № 461/94 г., III г. о., докладчик съдията Симеон Чаначев
Съдебна практика, Бюлетин на ВС на РБ, кн. 7/1996 г., стр. 19
чл. 66, ал. 3, § 1, т. 4 КТ
"Разпоредбата на чл. 66, ал. 3 КТ определя "мястото на работа" по седалището на предприятието, доколкото друго не е уговорено. Когато в трудовия договор е уговорено "мястото на работа" чрез конкретизиране на съответното структурно звено, в което работникът или служителят ще работи, то се смята за "място на работа".
С оглед на тази характеристика "мястото на работа" се различава от "работното място", последното легално опр. в пар. 1, т. 4 КТ...."
Но това е само хипотеза, тъй като не се знае какво е записано в трудовия договор.
А колкото до предложението ми за промяна на трудовия договор от безсрочен в срочен: Това е най-добрия изход за двете страни, ако се споразумеят, разбира се. Работодателят може да се срщне дискретно с "уволнения" и да заличат всичко до тука. Може да се обясни, че така ще е най-добре за всички - особено за работника. Все пак трудовите дела се проточват повече от 2 години (ако стигне до ВКС - петилетката е в кърпа вързана - имам трудово дело в ВКС, което започва четвърта година, а резултат все още няма). А на основание чл. 344 ал.2 от КТ работодателят може да отмени заповедтта си за дисциплинарно уволнение, ако все още не е заведено гражданско дело.
Решение № 1016 от 22.II.1995 г. по гр. д. № 461/94 г., III г. о., докладчик съдията Симеон Чаначев
Съдебна практика, Бюлетин на ВС на РБ, кн. 7/1996 г., стр. 19
чл. 66, ал. 3, § 1, т. 4 КТ
"Разпоредбата на чл. 66, ал. 3 КТ определя "мястото на работа" по седалището на предприятието, доколкото друго не е уговорено. Когато в трудовия договор е уговорено "мястото на работа" чрез конкретизиране на съответното структурно звено, в което работникът или служителят ще работи, то се смята за "място на работа".
С оглед на тази характеристика "мястото на работа" се различава от "работното място", последното легално опр. в пар. 1, т. 4 КТ...."
Но това е само хипотеза, тъй като не се знае какво е записано в трудовия договор.
А колкото до предложението ми за промяна на трудовия договор от безсрочен в срочен: Това е най-добрия изход за двете страни, ако се споразумеят, разбира се. Работодателят може да се срщне дискретно с "уволнения" и да заличат всичко до тука. Може да се обясни, че така ще е най-добре за всички - особено за работника. Все пак трудовите дела се проточват повече от 2 години (ако стигне до ВКС - петилетката е в кърпа вързана - имам трудово дело в ВКС, което започва четвърта година, а резултат все още няма). А на основание чл. 344 ал.2 от КТ работодателят може да отмени заповедтта си за дисциплинарно уволнение, ако все още не е заведено гражданско дело.
- geo_19
- Младши потребител
да в случая нямаме заведено гражданско дело ,може да я отмени и ако толкова се притеснява че нещо е наред ,тогава може да я уволни за нещо друго ,но мисля че щом се е стигнало до там инспекцията да дава "акъл" как само и само да влачи нещата и да бъде уволнена по инициатива на работодателя , значи всичко е наред
що се отнася до горното решение ,аз имам едно още по интересно в което ВКС е решил че уволнението е неправилно ,нищо че лицето е хванато да краде , само защото случая е бил "маловажен" , а и двете предходни инстанции отказаха да спрат делото докато не приключи наказателното ,което в момента е из окръжната прокуратура с две думи едно решение пролет не прави в моя случай лицето го възстановиха ,платихме 6 заплати и наказателна преписка е в окръжната прокуратура
що се отнася до горното решение ,аз имам едно още по интересно в което ВКС е решил че уволнението е неправилно ,нищо че лицето е хванато да краде , само защото случая е бил "маловажен" , а и двете предходни инстанции отказаха да спрат делото докато не приключи наказателното ,което в момента е из окръжната прокуратура с две думи едно решение пролет не прави в моя случай лицето го възстановиха ,платихме 6 заплати и наказателна преписка е в окръжната прокуратура
- donna2
- Потребител
по принцип ако нещо не е наред със заповедта за уволнение се прави следното , може да се възстанови и от там натъка може да и намери сто различни причини за уволнение , примирно забележка че днеска е закъсняла за работа , след известно време предупреждение за уволнение за..............,и накрая уволнение , ако е възстановена от работодателя това ще е във негов + пред съда ,ако лицето тръгне да се жалва
- donna2
- Потребител
Ако нещата са станали нетърпими, и не може да става дума за компромис в полза на работника (от безсрочен в срочен), то работодателя, не следва да се тревожи особено. Много е важно да е документирано искането за даване на писмени или устни обяснения, а така също и да е документирано писмено или чрез свидетели, обстоятелството, че заповедтта за уволнението е връчена (без значение, дали получателят иска да я подпише или не). А инспекцията естествено ще дава съвети в полза наработника с които да може да се измъкне максималното от работодателя. (от бившия geo_19)
- geo_18
- Младши потребител
както написах някъде по-горе добре е да се напише и в самата заповед за уволнение че са дадени писмени /усни обяснения , ако е дала писмени обяснения няма нужда да се доказва че са и ги искали ,но ако са само устни и устно са и ги поискали тоя факт ще следва да се доказва със свидетели /ако няма нещо писмено /
все пак ние не знаем предисторията на това уволнение питащия ако иска може да дообясни
все пак ние не знаем предисторията на това уволнение питащия ако иска може да дообясни
- donna2
- Потребител
Всичко е въпрос на доказване. Дори и при връчване посредством писмо с обратна расписка, уволненият може да твърди, че в писмото е имало само новогодишна картичка например, но не е получавал нито искане за даване на писмени или устни обяснения, нито е получил зоповедта за уволнение. тогава само на формално основание ще спечели делото.
- geo_18
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|