начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

граждански договор или договор за правно обслужване

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

граждански договор или договор за правно обслужване

Мнениеот pchela » 09 Юни 2006, 23:03

Здравейте, предстои ми да сключа договор с адвокат, който да обслужва фирмата ми и се интересувам каква е най-добрата форма в това отношение - граждански договор или договор за правно обслужване. Каква е разликата между тях и в кой случай аз ще трябва да плащам осигуровки. Трябва ли да регистрирам някъде такъв договор както трудовите? Предварително ви благодаря - искам да съм подготвена, когато преговарям с адвоката.
pchela
Нов потребител

Мнениеот pchela » 10 Юни 2006, 12:58

Моля ви за помощ - няма ли кой да ми отговори? :?
pchela
Нов потребител

Мнениеот gudio » 10 Юни 2006, 13:26

Договорът за провно обслужване, ако не е еднократен по някаква конкретна операция - дело, сделка, си е "граждански договор". Адвокат не може да работи по трудов договор. И какъв е тоя адвокат, след като вместо да го питате него, зовете за помощ по форумите ?
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот pchela » 10 Юни 2006, 13:55

Благодаря за отговора! Питам, защото от самото начало не хванах вяра на думите му - намерих го случайно, когато поисках документ, с който да удостовери, че е адвокат, не ми ги представи и обеща,че ще ги видя скоро. После ми обясни, че не може да работи на трудов договор /което ми е ясно/, но че не иска да подписваме и граждански договор, а договор за правно обслужване, който бил различен от гражданския, нямало да имам задължение да му внасям осигуровки, и изобщо бил много по-изгоден, както за мен, така и за него. Явно или не е наясно с нещата, или нещо не е наред. И в двата случая не бих искала да работя с такъв човек. С риск да стана нахална - по гражданския договор аз ли ще внасям осигуровките, защото доколкото мога да разбера от прочита на объркания, поне за мен лаика, КСО - би следвало аз да го осигурявам като лице, което работи без трудово правоотношение.
pchela
Нов потребител

Мнениеот gudio » 10 Юни 2006, 14:19

По принцип - да, освен ако "скриете" договора от нападжиите и на всяко плащане адвокатът ви издава квитанция от своя "адвокатски кочан" по повод еднократна услуга - "консултация", "становище по договор" и т.н.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот pchela » 10 Юни 2006, 15:32

Много ви благодаря за отговора. Приятен уикенд!
pchela
Нов потребител

Re: граждански договор или договор за правно обслужване

Мнениеот gdobrev » 22 Юни 2006, 13:13

pchela написа:Здравейте, предстои ми да сключа договор с адвокат, който да обслужва фирмата ми и се интересувам каква е най-добрата форма в това отношение - граждански договор или договор за правно обслужване. Каква е разликата между тях и в кой случай аз ще трябва да плащам осигуровки. Трябва ли да регистрирам някъде такъв договор както трудовите? Предварително ви благодаря - искам да съм подготвена, когато преговарям с адвоката.

Уважаема госпожо,
след като сте решила да развивате търговска или друга дейност , на Вас ви е необходима добра адвокатска подкрепа. Ако имате финансова възможност, можете да сключите по-дългосрочно така наречения "Договор за правна помощ", т.е за текущо обслужване на фирмата Ви, срещу определено възнаграждение съгласно Наредбата за адвокатските възнаграждения. там е определен минимума за това обслужване. Задължена сте да внасяте осигуровки по този договор върху сумата за изплатено възнаграждение. КЪСМЕТ ПРИ ИЗБОРА НА КОЛЕГА И УСПЕХ В БИЗНЕСА.
gdobrev
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ