- Дата и час: 04 Дек 2024, 20:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
частичен иск - полза
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
частичен иск - полза
при предявяване на частичен иск и уважаването му от съда какво ще следва по - нататък относно целия иск. Какво дело се води?
- пепи
- Гост
благодаря. Идеята е дали да ползвам въобще предишното решение например с решение №... постановено по ... уважен предявеният от мен частичен иск в размер на ...лв. от целия ... лева и после???? или просто да предявя частичен иск и съдебното решение да го ползвам като доказателство, че за останалата част имам влязло в сила съдебно решение, поради което този иск се явява частичен.
- Гост
Да не би да сте предявил иск за цялата сума, а съда да е уважил частично иска и сега да преявявате иска за отхвърлената част? Тогава изхода е ясен. Да не говорим, че съда не може да пререшава спора втори път.Ако не сте в тази хипотеза няма пречка съда да отхвърли втория частичен иск като неоснователен.
- Никой
твърдя, че ответника ми дължи 40 000 лева, но го предявявам като частичен от 1000 лева, тъй като съм във финансова невъзможност да заведа дело за цялата сума. В случай, че съда уважи иска и ми присъди тези 1000 лева, като потвърди, че ответника ми дължи 40 000 лева / неизпълнение по договор за изработка - аз съм изработила, пък не ми е платено /, то тогава трябва да предявя нов иск за 39 000 лева и какво ще ме ползва първото решение.
- Гост
Получаваш сигурност за изхода на второто дело. Едва ли във второто дело за останалата част съдиите няма да се съобразят с решението по първия частичен иск. Съдебните решения са задължителни за всички в т. ч. и за съдилищата - чл. 220 ГПК:
Чл. 220. (1) Влязлото в сила решение е задължително за страните и техните наследници и правоприемници, за съда, който го е издал, и за всички други съдилища и учреждения в Републиката.
------
Другата ти полза от частичния иск за 1000 лв. е, че той няма да се разтакава до ВКС, а ще влезе в сила след решението на въззивия съд - чл. 218а б."а" ГПК
Чл. 220. (1) Влязлото в сила решение е задължително за страните и техните наследници и правоприемници, за съда, който го е издал, и за всички други съдилища и учреждения в Републиката.
------
Другата ти полза от частичния иск за 1000 лв. е, че той няма да се разтакава до ВКС, а ще влезе в сила след решението на въззивия съд - чл. 218а б."а" ГПК
- lunatik
- Потребител
Не съм съм съгласен с Лунатик. Решенията са задължителни за съдилищата, това е така, но само за предявеното вземане, т.е. само за тази част, за която е предавен иска, за останалата част няма сила на пресъдено нещо, незовисимо от това дали в мотивите към решението по частичния иск съдът е приел, че се дължи цялотго вземане. Не съществува сила на пресъдено нещо по отношение на мотивите на съда, като в тази насока практиката на ВКС се изчисти окончателно. Така че не съществува пречка съдът, разглеждащ разликата над частично предявената претенция, до отхвърли иска за цялото вземане, като приеме че искът е неоснователен.
- вуйчо
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|