Накратко казуса:
Във вестник публикуват мои материали, които са обект на авторското право (снимки) свалени са от сайта ми най-вероятно. Свързах се с редакторите на вестника и от там ми обясниха, че цитирам:
"Интернет е свободно пространство и всеки може да си сваля каквото иска и да го ползва както иска, вкл. и с комерсиална цел без да се съобразява с авторските права"...
Аз поисках хонорар за неправомерното публикуване, и на искането ми беше отвърнато: Гледай си работата...
Аз не съм на същото мнение. Мога да докажа, че снимките са мой. Има ли някакъв вариант да си поискам хонорара без да ги съдя? Примерно с нотариална покана да си платят...
Хонорара се определя от мен - съобразявам го с стандартния хонорар в такива случай плюс 50% надценка за ползване без разрешение. Ако тръгна да си търся правата по съдебен ред какво ще стане?
- Дата и час: 04 Дек 2024, 19:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Бързо въпросче.... (авторско право)
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Honorar
Водил съм преговори в отношения за авторски права, но на книжно издание.
На пръв поглед, мисля следното:
- можеш да изпратиш нот. покана, в която да формулираш ТОЧНО РАЗМЕРА И ОСНОВАНИЯТА на исканията си. Нарушено е, както правото ти да поискаш възнаграждение, за ползването на твоите авторски изображения(имуществено право), така и непрехвърляемото неимуществено "право на авторство" - т.е.: да бъде признавано и посочвано авторството ти, дори и при безплатно, свободно ползване, ако си поискал, да дадеш такова... но ти и това не си им разрешил, така, че... можеш да искаш и обезщетение за последното нарушение..
- преценяваш, дали видимата част на твоя сайт е ясно заявено, че поставените изображения са обект на авторско право или - обратното , или - не е посочено нищо. Посочен ли си ти , като автор?
- Обектите в НЕТ-а по принцип СА ЗАЩИТЕНИ по отношение на авторството им.
- би могъл да се опиташ, да публикуваш в успуредно издание нещо по въпроса, но не съмнявам, да успееш да уловиш редактора... с друг редактор..(по принцип)
- би могъл, да им заведеш адвоката си...
а, при неуспех на преговорите-
- следва гражданския иск пред местния Районен съд..
накратко - това ми се струва добра стратегия...
Успех!
На пръв поглед, мисля следното:
- можеш да изпратиш нот. покана, в която да формулираш ТОЧНО РАЗМЕРА И ОСНОВАНИЯТА на исканията си. Нарушено е, както правото ти да поискаш възнаграждение, за ползването на твоите авторски изображения(имуществено право), така и непрехвърляемото неимуществено "право на авторство" - т.е.: да бъде признавано и посочвано авторството ти, дори и при безплатно, свободно ползване, ако си поискал, да дадеш такова... но ти и това не си им разрешил, така, че... можеш да искаш и обезщетение за последното нарушение..
- преценяваш, дали видимата част на твоя сайт е ясно заявено, че поставените изображения са обект на авторско право или - обратното , или - не е посочено нищо. Посочен ли си ти , като автор?
- Обектите в НЕТ-а по принцип СА ЗАЩИТЕНИ по отношение на авторството им.
- би могъл да се опиташ, да публикуваш в успуредно издание нещо по въпроса, но не съмнявам, да успееш да уловиш редактора... с друг редактор..(по принцип)
- би могъл, да им заведеш адвоката си...
а, при неуспех на преговорите-
- следва гражданския иск пред местния Районен съд..
накратко - това ми се струва добра стратегия...
Успех!
- Valchev
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|