начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

какво е лицензия

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

какво е лицензия

Мнениеот лицензия » 02 Фев 2006, 20:34

привет

къде и в кой нормативен акт е дефинирано какво е лицензия и т.н. имам предвид като общо правило, не мога да се изразя юридически издържано, намирам откъслечни определения за БТК и т.н., но ме интересува, като цяло, не конкретно
лицензия

Мнениеот kontrol » 03 Фев 2006, 02:40

Без да съм 100% уверен в идентичността на "лиценз" и "лицензия":
ЗОАРАКСД - Закон за ограничаване на административния... с приложение.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Гост » 03 Фев 2006, 10:17

Лиценз (лицензия) означава все пак "писмено разрешение". Пък що е то "писмено разрешение" едва ли се нуждае от разяснение.

ЗБ:
Чл. 11. (1) За извършване на банкова дейност се изисква писмено разрешение (лицензия), издадено от Централната банка.

ВЗ:
(6) За извършване на сделки с чуждестранна валута в наличност и по безкасов начин като финансова къща се изисква писмено разрешение (лицензия) от Българската народна банка (БНБ).

ЗАвтом.П:
§ 45. Навсякъде в закона думите "лицензия" и "лицензията" се заменят съответно с "лиценз" и "лиценза", а думите "лицензии" и "лицензиите" се заменят съответно с "лицензи" и "лицензите".
Гост

Мнениеот Никой » 03 Фев 2006, 10:27

Всеки закон, който определя разрешителен режим за дадена дейност определя понатието. Това е в подкрепа на изказването на госта.
Никой

Мнениеот Гост » 03 Фев 2006, 14:21

Лицензия е писмено разрешение за извършване на някаква дейност. Но във всеки закон, където се изисква такава си е дадено някакво специфично определение.
Гост

Назад към Взаимопомощ