начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Въпрос за кола закупена от инвалид

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за кола закупена от инвалид

Мнениеот Еми » 31 Яну 2006, 16:04

Здравейте,преди няколко дни закупих кола която е на инвалид направихме само пълномощно,но ме е страх след изтичане на 3 години да не бъда измамена. А и инвалида както се казва е с единия крак в гроба така, че недай си боже да почине става още по -сложно. Въпроса ми е мога ли да се защитя по някакъв начин и да съм сигурна че след изтичането на срока колата ще мога безпроблемно да я прехвърля на мое име. Ако се подпише нещо от рода на договор за залог(който се прави в заложните кащи), дали ще е достатъчно :roll:
Еми

Мнениеот Гост » 31 Яну 2006, 23:24

:arrow:
Гост

Мнениеот karolina » 31 Яну 2006, 23:39

Трябва да сключиш с въпросния човек предварителен договор за покупко-продажба с нотариална заверка на подписите. Ако един ден инвалидът почине преди да са изминали 3 години от вноса, благодарение на оскъдната съдебна практика точно по този въпрос, и естествено ако си наемете кадърен защитник, а не да самодействате, колата ще си остане Ваша, без да се налага да плащате мито и да се разправяте с наследниците на починалия. Ако Ви интересува мога да Ви цитирам и самите решения на съда, 2 на брой са.
karolina

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 09:43

Цитирай, моля решенията
Гост

въпрос за кола закупена за инвалид

Мнениеот poli@bg » 01 Фев 2006, 09:54

Емилия при предварителните договори не е задължителна нотариална
заверка , такова изискване няма , така че дори и да го заверите
договорът няма да стане такъв , че при евентуална искова молба от
бъдещите наследници на инвалида няма да можете да защитите
своето право.При смърт на инвалида наследниците заплащат дължимите пълни митнически сборове за МПС , като съответно не се
признават преференции/ евро 1/.
Единственото спасение е пълномощно с разпоредителни права относно
МПС и клауза в полза на упълномощения да подава декларации по чл. 264 от ДОПК. като изтече 3 год. срок без да споменаваш за кончината
на инвалида с пълномощното и декларации по 264 от ДПК го прехвърляш на трето лице.
poli@bg

Мнениеот Eми » 01 Фев 2006, 12:04

А с договор за залог подписан пред нотариус не е ли най-просто. Опоменавасе че съм дала на лицето Х едиси колко пари като в замяна лицето Х е заложило еди си кой автомобил....и т.н. ,ако лицето Х почине залога се поема от наследниците му така няма да имат претенции , ако не си платят сумата. Всички заложни къщи работят по този начин,дори не се подписват пред нотариус и по този начин взимат на хората не коли ами цели жилища и т.н.?
Eми

Мнениеот karolina » 01 Фев 2006, 12:26

1) Решение № 8816/06.10.2003 год. на ВАС по адм. д. № 3357/2003 год., I о., докладчик съдията Румяна Папазова;
2) Решение № 10432/14.12.2004 год. на ВАС по адм. д. № 5093/2004 год., V о., докалдчик съдията Захаринка Тодорова.
karolina

Мнениеот poli@bg » 01 Фев 2006, 12:35

Здравей , Каролина - дано не си същата която е съдия по вписванията
в Велико - Преславския районен съд.Отзивите за твоята работа са
такива , че ако бях на твоето място щях да се върна обратно в ТДД
гр. Шумен да оправя нещата и там.
poli@bg

Мнениеот Eми » 01 Фев 2006, 16:32

Eми написа:А с договор за залог подписан пред нотариус не е ли най-просто. Опоменавасе че съм дала на лицето Х едиси колко пари като в замяна лицето Х е заложило еди си кой автомобил....и т.н. ,ако лицето Х почине залога се поема от наследниците му така няма да имат претенции , ако не си платят сумата. Всички заложни къщи работят по този начин,дори не се подписват пред нотариус и по този начин взимат на хората не коли ами цели жилища и т.н.?

:arrow:
Eми

Мнениеот karolina » 01 Фев 2006, 17:45

Не съм тази Каролина, за която говориш. Доколкото разбрах тя е била в ТДД и в момента е съдия по вписванията. Как може да се е занимавала с такъв вид дело?! Аз имам такова и в момента е на последна инстанция във ВАС. Окръжния съд отмени решението на началника на ПП-КАТ за заплащане надължимото мито. Сигурна съм, че делото ще бъда в наша полза, затова и дадох моя съвет на Еми. Все пак не съм си го измислила.......
karolina

Мнениеот poli@bg » 02 Фев 2006, 10:28

Извинявай , но помислих че си тази за която пиша.Това животно
въведе записвания при продажба на недвижими имоти , като определяше дани след един месец.Както се очекваше един от
купувачите почина през време на " Дългата и тягостна процедура",
много хора избягват да прехвърлят недвиж. имоти заради тоя субект.
poli@bg

Мнениеот poli@bg » 02 Фев 2006, 10:33

Тези решения които са посочени ще свършат прекрасна работа,сматам
че няма какво повече да се иска, но второто решение не можах да го
намеря в аписа.
poli@bg

малко опозиция

Мнениеот El » 02 Фев 2006, 11:14

Здравейте, интересна дискусия и предложения. Аз ако трябва да взема становище не бих пренебрегнала договор за реален залог с нотариално заверена дата, но не забравяйте, че вие не сте търговсци и няма да можете да продавате извънсъдебно.
И една друга вметка, много е нечестно да използвате инвалида, за да не си платите митото (те леко да връткате държавата), а след това да го наричате човек с единия крак в гроба. Аз лично лично се съмнявам човек в такова положение да се опита да измами някого, а не може и да се намали максимално плащането, пък и да искате да няма никакъв риск, за сигурните неща си има цена.
El

Мнениеот karolina » 02 Фев 2006, 19:35

Най-приемливо е да се сключи предварителен договор с нотариална заверка на подписите (въпреки че може и без такава). Ако инвалидът почине преди да са изтекли 3 година от вноса процедурата е следната и има два етапа:
1) На наследниците ще бъде изпратено съобщение, че трябва да заплатят митото. Това, което ще се ползва като основание, митото да не се заплаща е, че колата не е вкарана в България с търговска цел (това подробно е описано в едно от решенията по-горе). Но това се доказва от наследниците. Собственикът по предварителния договор не се вписва в тази ситуация никъде, тъй като по данни в РДВР автомобилът е на насл. на инвалида и затова тях ги търсят за заплащат мито. С две думи наследниците жалят наказателното постановление за митото;
2) След като вече делото е завършило успешно в Окръжен съд или по-вероятно във ВАС и проблема с митото вече е решен, по силата на предварителния договор, сключен между страните, се сключва от окончателен такъв. В зависимост от ситуацията това може да стане по съдебен ред или на добра воля всички наследници да го прехвърлят.

Това е! Дано е станало ясно. За момента това е възможно най-ефективната процедура.
karolina

Re: малко опозиция

Мнениеот Еми » 02 Фев 2006, 22:25

El написа:И една друга вметка, много е нечестно да използвате инвалида, за да не си платите митото (те леко да връткате държавата), а след това да го наричате човек с единия крак в гроба. Аз лично лично се съмнявам човек в такова положение да се опита да измами някого, а не може и да се намали максимално плащането, пък и да искате да няма никакъв риск, за сигурните неща си има цена.

Явно не сте запознат/а с търговията на коли,защото инвалидите сами си продават правото на безмитен внос струва от 300-500лв и повечето инвалиди са "окупирани" от търговците на коли, защото така последните могат да си продадат колите с по-голяма надценка. Както се казва "всичко е бизнес на този свят" . А и инвалида да не прояви претенции ако има 10 наследника от който един да се запъне и става лошо,за това искам да взема превантивни мерки.
Благодаря за съветите явно предварителния договор е най-доброто решение в случая.
Еми

Мнениеот Ivan_и » 04 Фев 2006, 17:55

Еми най-добре напишете пълномощно в което се опоменава че колата ти е предоставена за пожизнено ползване от инвалида, аз така карам.
Ivan_и

Назад към Взаимопомощ