Как се преценяват от съда показанията на свидетели - роднини и съпруг? Знам, че те са заинтересовани лица, но ме интересува на практика - когато няма призовани други свидетели, които да не са в роднинска връзка, съдът може ли да приеме за доказани твърденията на страната само на базата на показанията на тези свидетели или заради липсата на "незаинтересовани" свидетели може да отхвърли като недоказан иска, въпреки че е изслушал показанията им.
Моля за отговори, основани на практиката.
- Дата и час: 02 Дек 2024, 23:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Свидетелски показания на роднини
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
За да бъде отхвърлен искът като "недоказан" в представената от Вас хипотеза съдът следва да се мотивира поради каква причина не кредитира свидетелските показания на разпитаните близки. Простото отхвърляне на иска базирано само върху подобно основание съставлява немотивираност на съдебното решение, което е атакуемо пред по- горна съдебна инстанция. Често в брачни производства, напр., доказателства се представят само от едната страна /най- често ищецът, поне аз имам такива случаи- развод, издръжка, искане за предоставяне на род. права/ и често се разпитват именно близки на страната, поради простата причина, че те са най- добре запознати с фактическата обстановка. Никога съдът не е отхвърлял претенциите само с мотив, че свидетелите са "заинтересовани". Това може да стане, ако другата страна представи други доказателства, чието съдържание оборва свидет. показания на близките.
- Ем
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|