начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Относно къща

Казуси за недвижими имоти

Относно къща

Мнениеот petia_vj » 25 Юни 2024, 20:28

Здравейте, нуждая се от някакви правилни насоки и ще се опитам да бъда максимално изчерпателна, защото знам, че в правото "дяволът е в детайлите".
Имаме дворно място с къща, принадлежала на баба ми и дядо ми, те почиват един след друг, собственици стават майка ми и вуйчо ми. В един момент майка ми изкупува дела на вуйчо ми и къщата става изцяло нейна и част от нея на баща ми, тъй като са в брак. Така, казусът е - искат да ми я оставят на мен, с най-малко възможност сделката да може да бъде развалена в бъдеще.
Вариант 1 - чрез дарение, но ние сме две деца и брат ми в някакъв бъдещ момент би могъл да оспорва това дарение (той също е надарен към днешна дата от тях, така че, не е оставен без нищо).
Вариант 2 - чрез възмездна сделка, но тогава къщата ще стане СИО, аз съм омъжена с едно дете, но съпругът ми има и друго дете от предишна връзка. Стане ли обща собственост, в някакъв момент, в зависимост кой си отиде първи(за оня свят ред няма), другото му дете също ще има дял, а то няма никаква връзка с този имот от баба ми и дядо ми.
Вариант 3 - да ме прескочат и директно да дарят сина ми( който е непълнолетен сега) или да го направят под формата на договор за гледане и издръжка? Възможно ли е изобщо и какви са подводните камъни в този вариант?
Изобщо ще се радвам на всякакви съвети и ако има нужда от някакви подробности - питайте!
Предварително благодаря!
petia_vj
Нов потребител

Re: Относно къща

Мнениеот ivanov_p » 26 Юни 2024, 08:21

Щом родителите са дарили нещо на брат ви, да ви дарят къщата на вас. Вторият вариант е глупав, а третият е сред шедьоврите на глупостта.
Дори дарението да се развали, което е бош лаф, част от имота ще отиде при брат ви, а не при чужди хора или по барове и дискотеки с някоя кандидат снаха.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Имотни казуси