начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Молба за поправка на очевидна фактическа грешка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Молба за поправка на очевидна фактическа грешка

Мнениеот Иван » 10 Юни 2002, 16:33

Здравейте, Имам следния казус: Считам, че ВАС тричленен състав е допуснал очевидна фактическа грешка. Петчленния състав остави в сила решението на тричленния състав. До кого да пиша молбата за поправка на очевидната фактическа грешка - до тричленния състав, до петчленния или чрез тричленния до петчленния ? Може ли някой да ми помогне?
Иван

RE: Молба за поправка на очевидна фактическа грешка

Мнениеот Nick » 11 Юни 2002, 12:56

Може да се подаде молба до петчленен състав на ВАС за отмяна на влязло в сила решение по чл. 41 ЗВАС, ако грешката попада в основанията по чл. 231 от ГПК. Молбата се подава чрез съда, постановил решението. В случай това е ВАС петчленен състав. Успех!
Nick

RE: RE: Молба за поправка на очевидна фактическа грешка

Мнениеот hebigatsu » 13 Юни 2002, 19:38

Единственото относително правилно нещо в съвета ти е, че молбата се подава до съда постановил решението. В конкретният случай както твърди питащият не става дума за отмяна на влязло в сила решение, а за поправка на явна фактическа грешка. При това положение чл.41 от ЗВАС изобщо не намира приложение, а имайки предвид разпоредбатата на чл.11 от ЗВАС производството ще бъде по реда на чл.192 и сл. от ГПК.
hebigatsu
Активен потребител

RE: RE: RE: Молба за поправка на очевидна фактическа грешка

Мнениеот Nick » 14 Юни 2002, 17:06

Мерси за поправката. Наистина не може да иска отмяна на влязло в сила решение на това основание. Все пак какъв е реда за отмяна на такова решение?
Nick

RE: RE: RE: RE: Молба за поправка на очевидна фактическа гре

Мнениеот hebigatsu » 14 Юни 2002, 18:50

Nick, човече ...!? Предизвикваш ме да ти тегля една ......!?!!?!?!? Правиш ли разлика между "отмяна на влезли в сила решения" и "поправка на очевидна фактическа грешка" !?!?!?!? Това са две различни производства. Вземи да си прочетеш дебелата тухла на Ж.Сталев.Като я пребориш ми се обади, ако все още нещо не ти е ясно.
hebigatsu
Активен потребител

Re: Молба за поправка на очевидна фактическа грешка

Мнениеот pesho » 27 Юни 2002, 18:28

Мисля, че чл. 192 (2) ГПК ясно казва кой съд следва да поправи явната фактическа грешка. В този случай това е съответното отделение - тричленен състав на ВАС.
Поправката може да се поиска от всяка от страните без ограничение във времето - в този смисъл Ж.Сталев, БГПП, София 2000, стр. 482.
Успех, колега!
pesho
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ