начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

229, ал.1, т.4 ГПК.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

229, ал.1, т.4 ГПК.

Мнениеот leia76 » 24 Ное 2016, 08:36

Здравейте,
Имам 2 административни дела, срещу НАП, на фаза-адм.съд. И двете ги спряха, заради образуваното ТД пред ВАС.Спряха всички данъчни дела в страната.

По едното, днес ще депозираме частна жалба до ВАС, срещу Определението с което спират производството, на осн. 229, ал.1, т.4
Основание в жалбата ни ТР 8 на ВКС, което казва, че производството се спира само на касационна инстанция, но не и от първа и втора инстанция

Какво мислите, има ли вероятност да се отмени О и да гледат спора?
Аватар
leia76
Потребител

Re: 229, ал.1, т.4 ГПК.

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Ное 2016, 10:48

leia76 написа:Какво мислите, има ли вероятност да се отмени О и да гледат спора?

Нищо не губиш- опитай, според мен имаш основание въпреки масовото спиране на делата.
Гледам как се движи ТД№10 и не съм оптимист, въпреки че в нета се пишат срокове "до тази нова година". От друга страна може и да избързат, защото времето не работи в полза на НАП, а се пусна легенда, че Р няма да облагодетелства ревизираните лица.

leia76 написа:Спряха всички данъчни дела в страната.

:), толкова за доброто законодателство! ОТ 2013 до сега никой не понечи да оправи кашата.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот leia76 » 24 Ное 2016, 14:38

Много благодаря.Депозирах си жалбата, платих 5 лв., ДТ, но не намерих текст в Наредбата, който да указва изобщо, че се дължи такава такса. Аз ли не го намирам, или няма такса при подаване на частна жалба?
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот lawchoice » 26 Ное 2016, 02:35

leia76 написа:...
По едното, днес ще депозираме частна жалба до ВАС, срещу Определението с което спират производството, на осн. 229, ал.1, т.4
Основание в жалбата ни ТР 8 на ВКС, което казва, че производството се спира само на касационна инстанция, но не и от първа и втора инстанция

Какво мислите, има ли вероятност да се отмени О и да гледат спора?

:cry: :cry: :cry:
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот leia76 » 27 Дек 2016, 19:38

ВАС отмени Определението. Освен за практиката, кога може да се спре производство, за мен вече няма значение, тъй като ТР излезе. ;)
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот lawchoice » 27 Дек 2016, 22:55

leia76 написа:ВАС отмени Определението. Освен за практиката, кога може да се спре производство, за мен вече няма значение, тъй като ТР излезе. ;)

Стана ми интересно...,
Върховният касационен съд на Република България не е компетентен да дава задължителни указания по прилагането на ГПК от административните съдилища...

Независимо от това се поразрових и открих определение № 14188/22.12.2016г. по адм.д№ 13920/2016г. на ВАС, Първо отделение, където е разгледан сходен на описания по темата случай.
Ако този акт е постановен по Вашата жалба, бихте ли уточнили действителното основание за спиране на производството /по темата твърдите чл.229, ал.1, т.4, а в определението на ВАС е посочен чл.292 ГПК/? Според мен такова уточнение се налага именно с цел, чрез него да бъде увеличен приносът при създаването на законосъобразна и непротиворечива практика при решаването на сходни като Вашия казус.

.
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот leia76 » 28 Дек 2016, 00:15

Точно това е О по нашата жалба.
Първите работни дни, след нова година, ако на някой е интересно ще публикувам тук О за спиране. До тогава не ми е възможно, а вече не го откривам на сайта на БАС.
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот lawchoice » 28 Дек 2016, 00:21

leia76 написа:Точно това е О по нашата жалба.
Първите работни дни, след нова година, ако на някой е интересно ще публикувам тук О за спиране. До тогава не ми е възможно, а вече не го откривам на сайта на БАС.

За мен би представлявало интерес... Весело посрещане на новата 2017 година.
lawchoice
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Дек 2016, 08:12

:lol: Иии, брех, много си ... пунктоален/пунктоална.
229, ал.1 т.4 или 292 ГПК ( ако изобщо е посочена правна норма като основание), или 144 АПК, а може и за цвят да е притурен § 2 ДОПК, какво значение има, когато говорим за опущение на съд, който не разполага с правомощие да спира делото на кое да е от посочените основания ( може и всички, че да е по-интересно за четящите)?
Мисълта ми е, че не следва да се публикува този порочен акт (който е само една брънка в плетеницата на мазалото), защото е неправилен, а ВАС имат обилна практика по тези въпроси ( доколкото ми е известно се затвърди след ТР 8/2014 ВКС)- отменят определения за спиране на АС, които позовавайки се на т.д. мотивират невъзможност за правилно решаване на делото.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот leia76 » 28 Дек 2016, 13:02

Твоите мнения, казвала съм винаги, ценя напълно. Няма да публикувам акта.
Желая ти, весело посрещане на Новата година!
Здраве и спокойствие в семейството. ;)
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот lawchoice » 28 Дек 2016, 13:49

bird_of_paradise написа::lol: Иии, брех, много си ... пунктоален/пунктоална.
229, ал.1 т.4 или 292 ГПК ( ако изобщо е посочена правна норма като основание), или 144 АПК, а може и за цвят да е притурен § 2 ДОПК, какво значение има, когато говорим за опущение на съд, който не разполага с правомощие да спира делото на кое да е от посочените основания ( може и всички, че да е по-интересно за четящите)?
Мисълта ми е, че не следва да се публикува този порочен акт (който е само една брънка в плетеницата на мазалото), защото е неправилен, а ВАС имат обилна практика по тези въпроси ( доколкото ми е известно се затвърди след ТР 8/2014 ВКС)- отменят определения за спиране на АС, които позовавайки се на т.д. мотивират невъзможност за правилно решаване на делото.

Да, в това отношение съм пунктуален. Това се дължи на убеждението ми, че мотивите на съдебния акт следва да отразяват вярно и точно наличните данни по делото /229, ал.1 т.4 или 292 ГПК не са с идентично съдържание и адресати/. Неоспорим факт е, че качеството при мотивирането на съдебните актове спадна драстично. Както всички знаем причините затова са много - и обективни и субективни... Важното обаче е друго, че към днешна дата сме се приспособили към това състояние и вече сме склонни да ги пренебрегнем, търсейки по логически път обосновката на крайният резултат. Да, вярно е, че определението на ВАС не илюстрира в пълна степен това състояние, обаче това не може да оправдае липсата на критично отношение към мотивите му.

Но..., последният ми пост би израз най-вече на възмущението ми от това как върховен съдебен орган на тази държава може ,ей така с лека ръка, да сочи като правен аргумент за постановяване на своето определение - акт на некомпетентен държавен орган.... За да стане по-ясно, въпросът за приложимостта на чл.292 ГПК към административното производство, следва да бъде анализиран и обоснован въз основа на мотивите на законодателя при приемането на въпросната правна норма, а не след съблюдаване на ТР, постановено от ВКС /след съобразяване особеностите на приетия през 2007 г. ГПК, относими единствено към разглеждането на граждански и търговски дела/.

Задавам си едни въпроси... Чрез такова поведение ли се гради авторитетът на орган на съдебната власт? Или идеята е само да взимаме /получаваме трудовото си възнаграждение/, без да даваме - пък авторитетът на институцията "кучета го яли"? Не знам, вече се обърках тотално!

bird_of_paradise,
Весело посрещане на Новата 2017 години. Много здраве, щастие, късмет!
lawchoice
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Дек 2016, 14:00

:) Идва Нова година... а след това всичко започва отначало- сезони, нови очаквания за по-добър живот, за институционално по-уредена държава, за отпочване на дълго чаканите реформи в съдебната и адвокатската професия, за нов късмет, за разбиране.
Пожелавам годината да е мирна и благословена, Вие да сте живи и здрави, да бъдете част от този кръговрат на очакване, надежда, чудесни вълнения и емоции.
Да си пожелаем и необходимата почтеност, която позволява с гордост да упражняваме професията, която сме избрали.

Весели празници... и бъдете здрави :) .
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ