начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

gluposta niama krai

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

gluposta niama krai

Мнениеот ne » 06 Яну 2005, 18:20

скоро беше повдигнат въпроса за продажбата на МПС и упълномощаването по този повод,
но сега Ви моля за помощ с идеи за следното:
преди известно време, по-скоро преди доста време вместо да прехвърля автомобила, упълномощих "купувача" и сега ми висят данъци, за който нямам представа дали е възможно да са платени не в ДП по регистрация на МПС-то, толкова колкото нямам представа и къде се намира същото.

Моля Ви, ако някой има идея как да постъпя, за да не ми се трупат повече данъци и изобщо кака да реша проблема, да сподели, защото нищо не ми идма на ум.
благодаря
ne
Потребител

Re: gluposta niama krai

Мнениеот донна2 » 06 Яну 2005, 20:19

идеалният вариант е да откриете лицето което сте упълномощили и да сключите договора

случайно да сте сключвали предварителен договор
донна2

Мнениеот ne » 07 Яну 2005, 15:29

за съжаление не съм сключвала никакъв договор.
Аз си мислих за варианта да я обявя за издирване, но ме притеснява набеждаване в престъпление;
после мислех да си я получа обратно на база неизпълнен договор за плащане на цялата сума, но писмен такъв нямам. така че и това не става
нищо нямам освен пълномощното което съм му дала и толкова
а да по едно време му бях пратила покана за прехвърляне на автомобила и това нищо не предизвика
и повече нищо не ми хрумна
затова моля за помощ, защото задълженията продължават да се трупат
ne
Потребител

Мнениеот Инот » 07 Яну 2005, 15:40

Няма как ще трябва да се плаща. Същото важи и при заснемане на автомобила за превишена скорост, ще трябва да плащате и глобите.
Инот

Мнениеот ne » 07 Яну 2005, 18:12

благодаря все пак че помислихте по темата
другото което ми хрумна беше да обявя че талона е изгубен, да си платя глобата за което и после с новия талон да спра колата от движение, с което поне данъка няма да ми се трупа
как ви се струва този вариант
ne
Потребител

Мнениеот edikoisi » 07 Яну 2005, 18:37

Мен ако питате - поканете купувача пак да прехвърлите колата, и го заплашете, че ако не иска ще обявите колата за открадната, или ще я спрете от движение...
edikoisi

Мнениеот ne » 07 Яну 2005, 18:49

аз преди повече от година направих горе долу същото - пратих пу покана със следния текст :
На 09.02.2001год. в гр.Варна, с пълномощно Рег.№ .........Ви упълномощих да управлявате и продадете личният ми автомобил Опел Кадет с № .........От тази дата мина повече от година и въпреки обещанието от Ваша страна в най-кратки срокове да прехвърлите собствеността на автомобила ми, до този момент при мен не са пристигнали никакви доказателства за това.Автомобилът се води на отчет в данъчната администрация гр.Варна, а Вие не сте ми предоставили документ за платен данък за МПС за 2001год.Смятам, че бях дълго време толерантна към Вас и съм принудена да предприема следните действия : оттегляне на пълномощното и прекратяване на Вашите права по отношение на автомобила, след което ще Ви държа отговорен за всяко действие извършино от Вас, като лице без представителна власт, като за това ще се обърна към съдебните органи, включително ще сезирам прокуратурата да предприеме необходимите действия, да започне наказателно преследване и образува дело срещу Вас.Затова Ви моля в седемдневен срок, не по-късно от 23.05.2002год. да ми изпратите разписка за платен данък за 2001год. и нотариално заверено копие на договор за продажба за горепосочения автомобил или да ми възстановите владението на автомобила.Настоящата покана считайте за последно приканване за доброволно уреждане на възникналите между нас гражданско-правни отношения.

на въпросната покана която е от 2002 год - ни вопъл ни стон, ни отговор, ни действие
нищо
ne
Потребител

Мнениеот Be you » 07 Яну 2005, 19:09

Оттеглете пълномощното и на това основание потърсете съдействие от органите на полицията за издирване на колата и спирането й от движение.
Be you

Мнениеот ne » 07 Яну 2005, 19:12

а полицията няма ли да ми каже - гражданскоправни отношения оправяйте се

извинявам се за обстоятелсвеността при въпросите, но както виждате от доста дълго време датира този проблем и постоянно си блъскам главата с него, тъй като не е страх да не си навлека повече проблеми
ne
Потребител

Мнениеот МS » 07 Яну 2005, 19:28

Вариант - издайте запис на заповед в полза на Ваш близък за минимална сума. Нека той си извади въз основа на записа изпълнителен лист /такса 2% върху сумата по записа/. Да образува изпълнително производство срещу Вас /такса 5 лв./ и насочи изпълнението към въпросния автомобил, тъй като той все още е Ваша собственост. Съдия изпълнителя има право /и поне в моя град го прави/ да спре от движение автомобила, да го изземе от държателя и да го предаде за пазене на който реши. След като това се случи, ще "се споразумеете" с Вашия кредитор, ще прекратите изпълнителното производство и няма да се стигне до продажба чрез съдия-изпълнител, но автомобила ще бъде спрян от движение, намерен и Вашия пълномощник ще бъде притиснат да действа бързо за да се опази от подобни ситуации за в бъдеще. Съзнавам, че предлагам симулативен процес, но това е единственото което ми идва на ум, за да не набедите пълномощника в престъпление и за да си осигурите съдействие на държавни органи без проблем. И всичко това може да се развие доста бързо.
МS

Мнениеот ne » 07 Яну 2005, 19:46

да благодаря това е една много вълнуваща идея която никога сигурно нямаше да ми хрумне
само, че тук идва въпросът - аз нямам ни най малка представа къде е автомобила, ами ако е на другия край на България - и за тези действия на СИ - изземването му от държателя не се ли плаща такса, или поне във Варна СИ искат да се закара МПС-то пред СИС иначе не си мърдат и малкия пръст, а местожителството на длъжника по записа на заповед /те моето/ е във Варна
и се чудя в този случай няма ли да ми се наложи да открия къде точно е автомобила, че и да им го докарам пред СИС- ВРС
и ако нямате отговор на този въпрос
пак благодаря - може пък да пробвам, за да видя как ще действа съдия-изпълнителя
а и без друго нямам много възможности
ne
Потребител

Мнениеот bom » 10 Яну 2005, 01:50

А как ще реагира упълномощеният все пак ви е платил нещо. Едва ли в нотариалната кантора не са ви казали /ако сте питали/, че пълномощното не е договор за продажба. А и дори да са го направили, за да си спестите разходи нямаше да се съгласите да подпишете договор за продажба на МПС.
bom

Мнениеот anastassia terzieva » 10 Яну 2005, 11:34

Можете да оттеглите пълномощното и да направите отказ от правото на собственост върху автомобила - тогава задълженията и собствеността върху него преминават в полза на държавата, която отговаря за тях до стойността на автомобила.
Предупредете го че ако не дойде да подпише договор и не плати отделно от договора и всички натрупани досега данъци, ще предприеме тези действия защото заради неговите неплатени данъци ви правят проблем с преминаването на границата например, за да няма той основавие да реши че сте го прецакали и да ви създава други проблеми...
anastassia terzieva

Мнениеот донна2 » 10 Яну 2005, 11:38

Тоя отказ го имаше при наследяване на автомобил на инвалид от наследниците ,ако откажат да платят митото ,имаше такова решение на ВАС.
Инъче не ми е известно как ще стане в другите случаи би ли пояснила.
донна2

Мнениеот anastassia terzieva » 10 Яну 2005, 12:00

Чл. 99 ЗС предвижда тази възможност общо, което включва и движимите вещи. След това предвид присъщите на МПС регистрации е необходим документ, с който този отказ да се удостовери пред органите където МПС-то е регистрирано- КАТ и данъчната служба. За валидността на отказа от право на собственост върху движими вещи не е необходим писмен и нотариално заверен отказ (арг от чл.100 ЗС), но предвид необходимостта от доказване пред съответните органи е неложителен.
Затова - писмен отказ с нотариална заверка на подписите, който се представя пред КАТ и данъчното, където се декларира, че колата не е вече собственост на лицето и като доказателство се прилага отказа. В заявленията се иска да се отрази промяната, аналогично на имотния регистър.
В момента не съм сигурна дали данъците за минало време в този случай следват вещта или ще останат за сметка на собственика. Но собственика да се радва, ако има само данъци - имах такъв случай когато пълномощника не беше платил гражданската отговорност, беше блъснал друга кола и от гаранционния фонд го поканиха да им възстанови една грозна сума, като заплашиха че ако не я плати в 14 дневен срок ще вземат мерки да бъде и глобен за това че като собственик не е сключил застраховка ГО и изобщо не ги интересуваше кой с какво пълномощно е карал колата. Така че това не е за отлагане.
anastassia terzieva

Мнениеот донна2 » 10 Яну 2005, 12:15

благодаря ,тоя вариянт не бях го срещала до сега
донна2

Мнениеот Anastassia.Terzieva » 10 Яну 2005, 12:36

:-))))
Аватар
Anastassia.Terzieva
Потребител

Мнениеот ne » 10 Яну 2005, 12:44

и аз благодаря, защото твърде дълго време ми виси този проблем
и действително старите данъци са ми най-малкия проблем
ne
Потребител

Мнениеот Милена.П » 10 Яну 2005, 12:58

"ne" аз имам абсолютно същия проблем. На всичкито отгоре нямам нито копие от пълномощното, нито данни и адрес на "купувача". И си влача проблема от 6 години. Продадох колата си на познат на свой познат, дадох му пълномощно и той обеща да оправи прехвърлянето. Но уви... вече 6 години си плащам данъците. "Купувачът" е от друг град и неговият телефонен номер, който имаме аз и моя познат отдавна не отговаря.
Моля те, нека поддържаме връзка - ако аз успея да се измъкна от тази каша ще ти кажа как и съответно ако ти се справиш - моля те да ми пишеш. Моят е-mail е mplocheva@av-bg.com
Милена.П

Мнениеот ne » 10 Яну 2005, 13:18

моят проблем не е чак от 6 години, но и аз доста данъци имам да плащам.
с удоволствие ще споделя резултатите, смятам да действам още тази седмица.
за всеки случай - моят е-mail е neee@abv.bg
ne
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ