начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

"нормативен документ", вместо "нормативен акт"?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"нормативен документ", вместо "нормативен акт"?

Мнениеот Ася » 12 Ное 2004, 16:59

грешка ли е е, ако се използва понятието "нормативен документ", вместо "нормативен акт"? Аз мисля, че легално е второто, но съм виждала на много места първото понятие и дори Агенция за нормативни документи.
Ася

Re: определение

Мнениеот makiavelito » 12 Ное 2004, 17:54

ne e greshka.
makiavelito

Мнениеот Ася » 12 Ное 2004, 18:03

Благодаря. Знаете ли дали в теорията има писано по този въпрос?
Ася

Мнениеот marlow » 12 Ное 2004, 18:03

Можете ли да ми посочите къде точно сте видяла "АГЕНЦИЯ ЗА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ"? На мен ми звучи напълно безмислено.
marlow

Мнениеот evgo » 12 Ное 2004, 18:39

Някога бях видял едно изказване на един участник във форума - ggrn /който така и не се появява повече/, че му настръхвали ушите като чуел "нормативен документ" - звучало му много журналистически. Но се чудя защо ли не влезе в Сиела, Апис, Норма и да напише на глобално търсене "нормативен документ" - за да се види колко Наредби, Правилници, Писма и т.н. използват това определение.
evgo

Мнениеот лунатик » 12 Ное 2004, 18:45

Преди време(1994 год.) се издаваше списание "Нормативни докумунти". Ако в "Гугъл"-а напишеш "нормативни документи" ще се се покажат над 3000 попадения. Ако се потърси "нормативни актове" ще се покажат над 4000 попадения съдържащи това словосъчетание. Е, правилното си е "актове" - ЗНА работи с този термин, но и другият е получил не малко разпространение. И не трябва де охулва този дето употребява термина "документи". На практика те са синоними. Погледнато от друг ъгъл има нюанси - "актът" навежда мисълта към движение, промяна, а пък "документ" - към нещо статично, веднъж завинаги установено.
И както често се променят - "акт" освен, че е и по-точното, е и по-вярното.
лунатик

Назад към Взаимопомощ