- Дата и час: 02 Дек 2024, 23:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
МОЖЕ ЛИ да дам на КОНЦЕСИЯ ИМОТА СИ /
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
МОЖЕ ЛИ да дам на КОНЦЕСИЯ ИМОТА СИ /
Колеги , не съм работил с концесионни договори и ме мъчи въпросът мога ли да дам на концесия етажна собственост / от домсъвета / или да си правя договор за наем , ама той е с макс.срок-10 г. , а концесията.................???
- МЛАДЕЖА
Re: МОЖЕ ЛИ да дам на КОНЦЕСИЯ ИМОТА СИ /
Колега, как смятате да дадете на концесия, частна собственост? Невъзможно е!
- _abettor
не можеш. концесия има само при обекти - публична държавна собственост. виж закона за концесиите
- Mилена.П
С концесия не става, но с учредяване на право на ползване (възмездно), може и за срок повече от 10 год. (нали срока ти е важен да е за повече от 10 год.?). По една друга твоя тема пейстнах следното:
"Авторът на статията, юристът Стоил Димитров изяснява предимството на правото на ползване пред договора за наем и неговата правна същност. Правото на ползване е вещно право върху чужда собственост и дава възможност на ползвателя да потребява една вещ (имот) съгласно нейното предназначение и да получава доходи от нея, без да я променя съществено. То се учредява еднократно под формата на нотариален акт, най-често с покупко-продажба.
Правото е абсолютно, т.е. собственикът не може да налага ограничения как ще се ползва имотът и на кого ще се предоставя, при условие че няма съществени промени или увреждане. Срокът на правото не е ограничен, т.е. то може да бъде с произволен срок или до края на живота на ползвателя. Правото на ползване е лично - веднъж учредено, то не може да се прехвърля. Това ограничава ползвателя, но ако дружеството изпадне в неплатежоспособност, съдия-изпълнител не може да посегне върху правото на ползване.
Авторът подчертава, че правото на ползване е една форма с голямо бъдеще. Еднократното плащане, неограниченият срок, невъзможността за отнемане от съдебно-изпълнителните служби и ограничените възможности за едностранно прекратяване насочват все повече институции към тази правна форма, която е позната в пазарното стопанство повече от 2000 години."
--------
Трудно ми е да приема, че това ограничено право може да се учреди чрез покупко-продажба, но пък ми хареса това за съдия-изпълнителя.
"Авторът на статията, юристът Стоил Димитров изяснява предимството на правото на ползване пред договора за наем и неговата правна същност. Правото на ползване е вещно право върху чужда собственост и дава възможност на ползвателя да потребява една вещ (имот) съгласно нейното предназначение и да получава доходи от нея, без да я променя съществено. То се учредява еднократно под формата на нотариален акт, най-често с покупко-продажба.
Правото е абсолютно, т.е. собственикът не може да налага ограничения как ще се ползва имотът и на кого ще се предоставя, при условие че няма съществени промени или увреждане. Срокът на правото не е ограничен, т.е. то може да бъде с произволен срок или до края на живота на ползвателя. Правото на ползване е лично - веднъж учредено, то не може да се прехвърля. Това ограничава ползвателя, но ако дружеството изпадне в неплатежоспособност, съдия-изпълнител не може да посегне върху правото на ползване.
Авторът подчертава, че правото на ползване е една форма с голямо бъдеще. Еднократното плащане, неограниченият срок, невъзможността за отнемане от съдебно-изпълнителните служби и ограничените възможности за едностранно прекратяване насочват все повече институции към тази правна форма, която е позната в пазарното стопанство повече от 2000 години."
--------
Трудно ми е да приема, че това ограничено право може да се учреди чрез покупко-продажба, но пък ми хареса това за съдия-изпълнителя.
- лунатик
На концесия се дават не само имоти публ.държавна собственост, но и публична частна - виж чл.67 от ЗОС /цитирам по памет, може и да не съм съвсем точна в разпоредбата/. Концесия се дава не само за имоти, но и за дейности...
- vesina4
- Младши потребител
Каква глупост написах...извинете, исках да кажа публична общинска собственост...
- vesina4
- Младши потребител
Koncesia na etazna sobstvenost? Ia si otvori zakona za koncesiite i viz tam kvo pishe...))))maleeeeee
- frantic
Ясно, ще учреди Етажната Собственост / с решение на събранитео, и бла ,бла,, бла/ ПРАВОТО НА ПОЛЗВАНЕ на част от имота на физическо лице .
- младежа
МОЛЯ ДАЙТЕ МИ ПРИМЕРНИ ОБРАЗЦИ НА ПРОЦЕДУРА ЗА КОНЦЕСИЯ
ОТ ДВА МЕСЕЦА СЪМ ЮРИСКОНСУЛТ НА ОЩИНА МОЛЯ ДАЙТЕ МИ ПРИМЕРНИ ОБРАЗЦИ НА ПРОЦЕДУРА ЗА КОНЦЕСИЯ МНОГО СЪМ ЗЛЕЕЕ МОЛЯ ЗА ПОМОЩ
- ЛОРА
Колеги,предлагам първо всеки да даде понятие на етажна собственост,според мен, това е изключително право на собственост върху конкретно обособени обекти и съсобствеността върху общите части,т.е налице са две категории правоотношения,за да има етажна собственост трябва да има конкретно обособени обекти, които да са свързани с общи части!
А сега да помислим може ли да се извършват разпоредителни действия с етажната собственост и от кого?Защото учредяването на ограничено вещно право на ползване е точно разпоредителна сделка.
За повече инфо вижте ПУРНЕС
А сега да помислим може ли да се извършват разпоредителни действия с етажната собственост и от кого?Защото учредяването на ограничено вещно право на ползване е точно разпоредителна сделка.
За повече инфо вижте ПУРНЕС
- Гост
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|