начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Въпрос по Кодекса за застраховането

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос по Кодекса за застраховането

Мнениеот noviq » 16 Юни 2006, 10:39

Колеги, не ми е ясно нещо по КЗ -

Чл. 224. (1) Застрахованият е длъжен в 7-дневен срок от узнаването да съобщава на застрахователя обстоятелствата, които биха могли да доведат до възникване на гражданска отговорност. В същия срок застрахованият е длъжен да уведоми застрахователя за предявените срещу него искове или за плащанията, които е извършил.

Въпросът ми е ако аз съм увреденото лице следва ли, че също имам задължението да уведомя за настъпване на застр. събитие застрахователя на този, който ме е увредил, за да се ползвам от застраховката му "Гражданска отговорност" и ако е така, то 7-дневния срок преклузивен ли е по отношение на правото ми да получа застрахователното обезщететние?
noviq
Нов потребител

Мнениеот chima » 16 Юни 2006, 12:33

Става въпрос за застрахования Той има задължението да уведомява по силата на договора между застрахователя и застрахования.
chima
Потребител

Мнениеот raia_g » 16 Юни 2006, 13:51

НАРЕДБА № 24 ОТ 8 МАРТ 2006 Г. ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ ПО ЧЛ. 249, Т. 1 И 2 ОТ КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО И ЗА МЕТОДИКАТА ЗА УРЕЖДАНЕ НА ПРЕТЕНЦИИ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА ВРЕДИ, ПРИЧИНЕНИ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Чл. 8. При настъпване на застрахователно събитие, при което са причинени вреди на трети лица, застрахованият е длъжен в 7-дневен срок писмено да уведоми застрахователя за събитието, както и да изпълни задълженията си по чл. 270 от Кодекса за застраховането. Уведомяването може да се извърши и от увреденото лице.

Tova e praktikata na zastrahovatelnite kompanii :
Ako za sabitieto niama protokol ot KAT,a dvustranen protokol,togava zadaljitelno uvedomiavaneto se izvar6va ot dvamata.
Ako ima protokol ot KAT ,moje samo ot uvredenoto lice.Srokat e prekluziven
raia_g
Потребител

Мнениеот tod » 16 Юни 2006, 14:15

Не-срокът не е преклузивен.
tod
Младши потребител

Застрахователни консултации

Мнениеот juristche » 16 Юни 2006, 14:41

Срещу хонорар предоставям застрахователни консултации.
За контакти - juristche@lex.bg
:lol:
juristche
Младши потребител

Re: Застрахователни консултации

Мнениеот donna » 16 Юни 2006, 14:51

juristche написа:Срещу хонорар предоставям застрахователни консултации.
За контакти - juristche@lex.bg
:lol:

Колега това ти е форум за взаимопомощ.....не го забравяй :wink:
donna
Старши потребител

Поздрави на Дона от Юристче

Мнениеот juristche » 16 Юни 2006, 14:58

Здравейте Дона,

Както се казва взаимопомощта е хубаво нещо, но....сиренето у нас е все още с пари!

:lol: :lol: :lol:

Поздрави от безскрупулното Юристче!
juristche
Младши потребител

Мнениеот noviq » 16 Юни 2006, 15:29

raia_g, чл. 11 от същата наредба казва:

Чл. 11. В случаите, при които гражданската отговорност на застрахованите се определя от съдебните органи, след влизането в сила на присъдата или решението правоимащите задължително представят на застрахователя заверен препис от влезлите в сила съдебни актове заедно с мотивите и изпълнителен лист в оригинал.

а по - горе чл. 10:

Чл. 10. Застрахованият е длъжен да уведоми застрахователя за предявен иск към него във връзка с гражданската му отговорност в 7-дневен срок преди първото по делото съдебно заседание. Уведомлението съдържа данни за датата, годината и номера на делото, пред кой съд е насрочено и размера на иска. Застрахованият е длъжен да поиска привличане на застрахователя в процеса.

Тук за разлика от чл. 8 не се уточнява, че увреденето лице също е от кръга на тези, които следва да уведомят застрахователя. Което ме води до мисълта, че за увредения не следва да съществува задължение за уведомяване на застрахователя за наличието на съдебен процес и от там на сетне да не е налице преклузивност на определения 7 дневен срок, който да унищожава правото на пострадалия да получи застрахователно обезщетение от гражданската отговорност.
noviq
Нов потребител

Мнениеот raia_g » 16 Юни 2006, 16:49

това са две различни неща не ги бъркаи.
raia_g
Потребител

Мнениеот tod » 16 Юни 2006, 16:52

Откъде видяхте, че срокът за уведомяване е преклузивен за пострадалия? Той не е преклузивен дори и за застрхования.
tod
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ