начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

кучета

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

кучета

Мнениеот pitasht » 19 Май 2006, 09:24

Някой сблъсквал ли се е с проблема-да води иск за щети на човек, който е хапан от кучета и срещу кого да го заведа-Община или кмет? Кучетата са бездомни, но в Закона за ветиринарномедицинскадейност се сочи, че кметът организира улавяне и изолиране на кучетата-чл.35, т.4. Целият закон е отменен, но е бил в сила към датата на ухапването, а итози текст е октанал в действие, доколкото видях. По принцип обратното становище е, че кметът е само представител на Общината и иск срещу него е процесуално недопустим. За мен кметът е самостоятелна фигура и би следвало сам да отговаря за това, че не е изпълнил задълженията си.
Оценявам всякаква помощ, че иначе делото ще го прекратят!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот nikea » 19 Май 2006, 10:02

искът според мен трябва да се заведе срещу общината
nikea
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 19 Май 2006, 11:37

Е не може ли и срещу тримата?
Кметът е орган на общината.
А постановката на ЗОДОВ не беше ли, че иск се завежда срещу държавата, в случая общината, чрез органа.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 22 Май 2006, 10:07

По принцип може и срещу двамата и аз го мислех, но проблемът е че после се присъждат разноски на този спрямо когото неправилно съм го завела, а нали разбирате, че се опитвам да избягна юристите на общината да докарат допълнителни доходи от това дело!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 26 Май 2006, 13:43

Никой ли не е водил такива дела. В медиите постоянно се публикува, че някой е спечелил дело по такъв казус!
pitasht
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ