начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Обезщетение за причинени страдания при катастрофа

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение за причинени страдания при катастрофа

Мнениеот nina_nikolaeva » 16 Май 2006, 21:01

Здравейте,
бих искала да се консултирам с Вас по един проблем:
Претърпях катастрофа. Две коли ме изпреварваха едновременно на път с ограничение на скоростта и едната се блъсна в мен. Колата излезе от пътя ,преобърна се през тавана и е смачкана, но аз по чудо се отървах без сериозни физически травми. Обаче преживах страхотен стрес и още не мога да спя. Имам снимков материал от катастрофата, протокол от полицията, дойде и линейка, но не си извадих медицинско. Интересувам се мога ли на основание преживения стрес да претендирам през застрахователя по гражданска отговорност за обезщетение за причинени страдания? Може ли да се изиска служебно издаване на медицинско от лекаря в линейката?
Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете.
nina_nikolaeva
Нов потребител

Мнениеот nia » 16 Май 2006, 23:26

"Всеки е длъжен да поправи вредите които виновно е причинил другиму" - чл. 45 от ЗЗД основание за търсене на обезщетение вследствие причинени имуществени и неимуществени вторите наричани още морални вреди вследствие деликт. В конкретния казус, имате право да предявите претенции пред застрахователите на виновните участници в ПТП-то или направо пред съда тъй като последния ще ви присъди със сигурност по голямо обезщетение. При липса на застраховка гражданска отговорност у деликвентите, може да търсите обезщетение и от Гаранционния фонд, но тъй като обезщетението на последния за имуществените вреди не съвпада с действително претърпяните имуществени от вас вреди, може да предявите за остатъка искане за присъждане от съда. При деликт се дължи обезщетение за всички вреди които са пряка и непосредствена последица от увреждането. Конкретния въпрос се отнася за претърпени от вас страдания. По принцип това е обхавата на моралните вреди, които не е задължително да се изразяват във физически болки и страдания. Психическите преживявания, страдания, и други дискомфортни състояния също биха били предмет на искане за изплащане на обезщетение. Трудно се доказва в процеса но не е невъзможно. Това би могло да стане и със свидетелски показания. С медицински документ не ми е ясно как може да се удостовери. Може би свидетелство от специалист психиатър и психолог, вследствие на което в процеса да се поиска комплексна експертиза. Но това което описвате вие е един преживян шок от случилото се и според мен трудно би се диагностицирало от медицински специалист. По -скоро би се доказол в процеса със свидетели. Но с печен адвокат като мен може да се спаривим.
nia
Нов потребител

Скрита реклама?

Мнениеот juristche » 17 Май 2006, 09:53

"Печеният адвокат" да се научи по-напред да пише без правописни грешки, защото ако исковата му молба съдържа такива, много се съмнявам дали ще се "спариви" с делото!

:lol:
juristche
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ