начало

Съдът оправда шестима лекари за смъртта на родилка Съдът оправда шестима лекари за смъртта на родилка

Документ за дадени пари

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Документ за дадени пари

Мнениеот yavor » 08 Май 2006, 19:51

Хвърчащата бележка, на която пише, че съм дал на едно лице 3000 лв и подписана още от баща ми и жената на това лице, може ли да послужи като доказателство в съда че наистина съм му дал тези пари?
И как се процедира при даване на такива суми на хора които не са ни никакви?
yavor
Младши потребител

Мнениеот pepina » 08 Май 2006, 20:16

Ако тази бележка на е подписана от длъжника, последната не може да послужи за нищо. Договори над 1000 лв. се доказват с писмени доказателства. Т.е. двете лица подписали бележката са свидетели и тва, че са я подписали не означава, че има валидно писмено доказателство за тази сума.
pepina
Нов потребител

Мнениеот pesho4 » 13 Май 2006, 22:19

А как е под 1000 лв?
pesho4
Нов потребител

Мнениеот gudio » 14 Май 2006, 14:25

Под 1000 лв. = писмени свидетелски показания, също не вършат работа без да са разитани в съда лицата.
Но тук става по-интересно - "жената на лицето" се е подписала ? Може ли да се приеме, че е поела солидарно задължение по Семейния кодекс, ако са съпрузи и единият от тях е взел парите за задоволяване на нужди на семейството ?
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот yavor » 23 Май 2006, 19:43

Първо искам да се извиня за закъснението и да благодаря на всички които отговориха.

Ситуацията е следната:

В края на март отидох при човек който внася по 3-4 коли месечно. Уговорихме се за марка и модел и че ще му дам 5 хиляди лева, като от тях той трябва да ми плати и митото (ДДС-то). След няколко дни аз и баща ми отидохме да му занесем 3000 лв като при даването баща ми състави тази бележка в която пише че на тази дата той е получил 3 000 лв капаро за внос на кола. В бележката има данните и подписите на мен, баща ми, въпросният човек и жена му. След няколко дни ми се обади че е докарал кола и ми поиска да му занеса останалите 2000 лв. Занесох му ги като този път бях с жена ми, но при даването не съставихме бележка. Оказа се че има някои козметични неща за оправяне и колата остана при него за няколко дни. Разбрахме се като и плати митото (до няколко дни) да ми се обади за да отидем в КАТ. Чаках, чаках и като му се обадих накрая взе да ми пробутва разни опавдания че нямал пари в момента и т.н. Казах му че ще го изчакам още малко, но отново останах с празни ръце и го помолих да ми докара колата при мен. При докарването баща ми написа бележка за 2000-те лева които му дадох втория път в която бяха моите данни, на жена ми и на "бизнесмена". Подписана е от същите трима.

Около 3 седмици след като съм си прибрал колата от него, той все още не ми е платил митото и не ми е дал документите на колата. Исках да знам дали мога да ползвам услугите на адвокат за да го притисна или да ми плати митото в определен срок, или да ми даде сумата да се оправям сам.

Благодаря предварително :)
yavor
Младши потребител

Мнениеот donna » 24 Май 2006, 09:30

След като на тия "хвърчащи" както казвате бележки фигурира подписа на лицето на което сте дали пари можете да ги ползвате като доказателство в съда.
Е разбира се той за да забави процеса може да реши да оспорва документа .
Сега като нямате писмено ,черно на бяло ,че сте се разбрали ,че тия 5000лв вкл и митото много трудно ще докажете тая устна уговорка да не кажа почти никак.

В тия бележки освен ,че сте записали ,че сте дали веднъж 3000лв ,втория 2000лв случайно да пише ,че това е цената на автомобила и митото което трябва да се плати ,ако е така няма да имате проблем ,но ако не е както написах по-горе много трудно или почти невъзможно е да се докаже ,че цената на автомобила е вкл и митото .

Мисля си ,че в тоя случай,ако не е упоменато че 5000лв са за автомобила и мито общо вашия "човек" може да излезе с мотива искаше кола доставих я , плати ми цената ,сега да си плаща митото ,а колата сте си я получил нали я докарал при вас. А документите на колата са при него защото не сте си прибрали и книжата и ще ви ги даде още при получаване на иска /е митото ще си го плащате при тоя вариянт/.

Защо не се опитате доброволно да се оправите , поискайте му да ви върне част от парите /за митото /,но никой не може да ви гарантира че ще го направи или поискайте от него да ви подпише пак една бележка в която да напише ,че сумата от 5000лв вкл. цената на автомобила и митото ,което той ще плати в срок от....дни и тук не мога да гарантирам дали ще подпише втора бележка . Можете да си подпишете и едно договорче ,в което ясно ще си уредите нещата ,но и тук не мога да гарантирам дали другия ще е съгласен , може да ви издаде запис на заповед за тая сума за митото /това последното много се съмнявам да го направи /

Тоя автомобил как е доставен ,дали сте му пълномощно да го закупи за вас автомобил и да уреди нещата на митницата или имате някакъв писмен договор?
donna
Старши потребител

Мнениеот 7777 » 24 Май 2006, 11:07

donna ме подсеща, че когато сте правили пълномощното вероятно има оправомощаване от Ваша страна "доставчикът" да заплати и митото. Разбира се упълномощаването, не задължава упълномощения да извърши съответното действие, но подкрепено това пълномощно с двама свидетели, които да потвърдят, че в 5000 лв. се включва и митото+ДДС за автомобила, може и да успеете да убедите съда. Все пак, ако не сте имали предварителна устна уговорка да заплати митото+ДДС не бихте включили подобно правомощие в пълномощното. :roll: Има шанс, но се подсигурете с надежден адвокат.
От друга страна има възможност да няма подобна клауза в пълномощното, щом е необходимо Вие да ходите с него. Тогава остават само свидетелите. :?
7777
Младши потребител

Мнениеот yavor » 24 Май 2006, 14:13

Преди да замине му изкарах стандартно пълномощно за внос на автомобил от нотариус в един екземпляр, който дадох на него. Доколкото помня в това пълномощно пишеше, че го упълномощавам да закупи кола на мое име и да заплаща всички разходи и такси.

По въпроса с бележките досега: днес обърнах внимание как точно са оформени и в първата пише че му давам "3000 лв капаро за внос на кола", а във втората "2000 лв за внос на кола", т.е. никъде не сме уточнили че трябва да плати и митото. Решихме да се опитаме да го накараме да подпише нова бележка за 5000 лв, в която да уточним че трябва да плати и митото. Също ще искаме и заповед за запис но още не съм се видял с него и не знам какъв ще е резултата.

Притеснява ме това че колата е на мое име, вече почти два месеца не и е платено митото и се трупат глоби с времето. А и ако не се бъркам валидноста на евро сертификата е 3 месеца което е още един проблем.

Освен това нямаме някакъв отделен договор освен тези две бележки.
yavor
Младши потребител

Мнениеот baronessa » 02 Юни 2006, 13:25

Яворчо, я си дай ICQ-номера , за да си обсъждаме този наболял проблем, който е при теб.Аз в момента патя от същото!
baronessa
Нов потребител

Мнениеот yavor » 29 Юни 2006, 16:22

baronessa, писах ти на ICQ-то :)

Искам да попитам по вещите посетители тук дали ще има смисъл ако подам жалба срещу този измамник в прокуратурата? Ако се съдим, какъв е шанса ми да спечеля?
Благодаря :!:
yavor
Младши потребител

Мнениеот milenbojinov » 29 Юни 2006, 16:30

можеш да си пуснеш спокойно жалба до прокуратурата, осъществен е състава на измама, там спокойно може да се доказва със свидетелски показания+наличните бележки би трябвало да успееш.
milenbojinov
Младши потребител

Мнениеот yavor » 29 Юни 2006, 17:14

Благодаря ти за съвета, Милене!
Ще направя всичко което зависи от мен за да НЕ му се размине на този. Ако се откажа сега, със сигурност ще реши, че и другия път ще му се размине безнаказано :evil:
yavor
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ