начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Продължително пребиваване на чужденец в РБ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продължително пребиваване на чужденец в РБ

Мнениеот michoni » 06 Май 2006, 22:59

Здравейте!
Наложи ми се да се занимая с материя, която ми е съвсем непозната, а така като поразпитах, и на колегите около мен.Става въпрос за чужденец, който иска да кандидатства за получаване на статут на продължително пребиваващ в РБ. Прочетох доста неща по темата, като започнем от Закона за чужденците в РБ, Правилника за прилагането му и други материали по самата процедура, но както знаем вси1ки, теорията и практиката често се разминават.Притеснява ме избора на основание за това искане, което трябва да посоча. Ако някой от вас е запознат с процедурата в действителност, моля да ми отговори, за да му обясня по-подробно. Благодаря предварително:)
Извинявам се, че пускам темата за втори път, но преди малко обърках категорията май... :oops: :)
michoni
Потребител

Мнениеот lawhope » 07 Май 2006, 13:46

За какъв точно чужденец става въпрос?За жалост ,наистина има доста разминаване между теория и практика , та е все пак от значение откъде е човекът и какви са основанията му за оставане в България!? :D
lawhope
Потребител

Мнениеот michoni » 07 Май 2006, 14:37

Ами, човекът е руснак. Закупил е земя тук, като ЮЛ, разбира се, и иска да започне да строи и да развива бизнес вероятно. Аз смятам,. че в този случай най-удачното основание за получаване на такова разрешение е, че той осъществява търговска дейност в страната. Проблемът е, че в Закона за чужденците към това основание има изискване да представи доказателства, че е назначил на работа най-малко 10 български граждани и е платил осигуровките им. Въпросът е,може ли да назначи тези лица само формално, в смисъл, за издаването на разрешение да представи договорите им, а след като го получи евентуално, да ги прекрати /защото все пак осигуряването на 10 човека е свързано с доста разходи:)/
Има и още едно основание, което обмислям, ама ги карам едно по едно..че вече достатъчно се забатачих:))
michoni
Потребител

Мнениеот lawhope » 07 Май 2006, 16:43

Значи , щом е регистриран като ЮЛ нещата са лесни...Естествено ,че не е проблем да назначи на работа и повече от тези хора,не съм убеден,че ако ги назначи няколко дни преди да кандидатства за постоянно пребиваване ,някой ще иска да се представя удостоверение от НОИ,че тези хора се осигуряват.....Напълно достатъчно ще е да се представят договорите , а те могат да бъдат различни....Що се отнася до други възможности,това че е руснак ще улесни работата Ви много-за тях специално има достатъчно много варианти,но форумът тук е неподходящ за такова обсъждане! Според мен вариантът за търговска дейност или каквато и да било друга , като ЮЛ , е достатъчно добър , а и доколкото разбирам от написаното,той търси законна възможност за по-продължителен престой тук , а не за постояннен-т.е. за гражданство!
lawhope
Потребител

Мнениеот michoni » 07 Май 2006, 17:13

Благодаря за съдействието, lawhope! Правилно сте разбрал/а, че въпросното лице не иска гражданство, а продължителен престой за упражняване на търговската си дейност, в случая строителство. Сигурна съм, че има и други варианти, особено за руснаците, но както писах по-горе, за съжаление не можах да намеря информация от "първа ръка" за различните хитринки;) Затова май ще се уча в процеса на работа, но все пак не искам това да става за сметка на клиентите ми :oops:
michoni
Потребител

Мнениеот lawhope » 07 Май 2006, 18:18

Хитрините не са чак толкова много , но за братята руснаци винаги може да се измисли нещо - например строителната дейност е добър подход....,но ако вземе да му хареса,нищо не му пречи да кандидатства и за гражданство-ще чака 2-3 години ,през това време ще си работи съвестно в България , а за да го прави -ще е нужно като съвестен данъкоплатец да стои законно тук...Та това в общи линии е решението на проблема,ако ми следите мисълта!? Успех Ви желая и съм убеден , че няма да се налага да се учите на гърба на човека. Ще се справите...- и карайте все по тоя път-фирма,инвестиции,дейност,данъци,пребиваване и ЕВЕНТУАЛНО Гражданство! Стискам палци! :D
lawhope
Потребител

Мнениеот michoni » 07 Май 2006, 18:33

Определено имах нужда от окуражаване, благодаря за което:) Всичко добро и на Вас! И до скоро, тъй като предполагам, че по-нататък пак ще се "виждаме" тук по други наболели теми :D
michoni
Потребител

Мнениеот tani » 08 Май 2006, 21:30

Искам да изкажа своето скромно мнение по темата. Аз съм рускиня и живея вече 13 години в България. Искам само да уточна някои моменти:
- за пребивание по "търговска дейност" наистина ще трябва да се наемат 10 "работници". Обаче, трудовите договори ще трябва да се регистрират в НОИ, а от там ще ви издадат удостоверение, че "наистина" сте наели 10 души и им плащате осигуровки. И то май трябва да са 6 месеца назад.
- за да получи човек (чети-руснак) БГ гражданство, първо трябва да пребивава в БГ продължително и без прекъсване на срока 5 години. След което може да кандидатства за постоянно пребивание, и ако всичко е наред, може и да го получи. Със постоянно пребивание трябва да се живее още 5 години в БГ и само тогава !!! може да се кандидатства за БГ гражданство.
По най-груби сметки, за да получиш БГ гражданство ти трябва 10-11 години при спазване на всички процедури и срокове.
tani
Нов потребител

Мнениеот michoni » 08 Май 2006, 21:45

Ами в моя случай човекът иска само статут на временно пребиваващ, а не българско гражданство, за да може да си ръководи строителната дейност лично, но благодаря за включването все пак:) Колкото до въпроса с основанието "търговска дейност", наистина ме притесняваха тези договори, затова реших да използвам друго основание.Ще видим какво ще стане в крайна сметка. А 6-те месеца назад вече го отмениха като изискване.
michoni
Потребител

Назад към Взаимопомощ